Groepenkast

Een groepenkast is een over het algemeen unieke combinatie en assemblage van elektrische of elektronische modules. Waarin elke module als een afgewerkt product is beschouwd en daardoor onder de verantwoordelijkheid van de producent valt.

De modules, zoals installatieautomaten, aardlekschakelaars, timers en dergelijke, worden gecombineerd tot een afgewerkte schakelkast. Maar kun je ook toevoegen aan een bestaande kast, dit is een "uitbreiding" van de groepenkast. Groepenkasten die klaar zijn voor gebruik  vallen onder de verantwoordelijkheid van de producent als een afzonderlijk product. Waarbij het belangrijk is dat dit in de uiteindelijke vorm op de markt is gebracht voor installatie en gebruik bij de eindgebruiker zonder verdere voorbereiding.

Dit is van toepassing ongeacht of de schakelkast al dan niet is geassembleerd met andere apparatuur, zoals grote transportsystemen, ventilatievoorzieningen, verwerkingsmachines of assemblages, proceslijnen of iets dergelijks. Dit is ook van toepassing als de afgewerkte schakelkast is geïnstalleerd in particuliere huizen of commerciële bedrijven. Aangesloten op het algemene elektriciteitsnet.

De groepenkast in de woningbouw

De naam groepenkast komt voornamelijk voor in de woningbouw. Maar in de "volksmond" komen namen als bijvoorbeeld meterkast, stoppenkast, schakelkast, paneel ook veel voor. In de kantoren en industrie gebruikt men vaak de benaming "verdeler". Welke naam je ook geeft, het doel is distributieverdeler. De inkomende stroom van het elektriciteitsnet verdeel je veilig over de verschillende groepen van het gebouw.

In een groepenkast tref je verschillende componenten aan. Tegenwoordig is een hoofdschakelaar verplicht. Daarnaast zijn, zeker in woningen, aardlekschakelaars van 30mA voor alle groepen noodzakelijk. Een elektrotechnische installatie is verdeeld in verschillende eindgroepen. Elke eindgroep heeft zijn eigen installatieautomaat. Deze installatieautomaat beschermd de desbetreffende eindgroep onder andere tegen overbelasting.

Fabrikanten van groepenkasten

Er zijn verschillende fabrikanten die zich bezig houden met het produceren van groepenkasten. De traditionele Europese fabrikanten, zoals bijvoorbeeld Eaton (Holec), ABB (HAF), Schneider Electric (Merlin Gerin), Gewiss (Schupa), AEG en Hager, zijn A+ merken. Tegenwoordig zie je ook steeds meer goedkopere Aziatische merken in de markt. Behuizingen van groepskasten moeten een zekere dichtheid vertonen en gemakkelijk te openen en te sluiten zijn; om dit te verzekeren zijn ze bestand tegen vervorming.

De weerstand van groepenkasten tegen vervorming moet overeenkomen met de verwachte spanningen waaraan zij worden blootgesteld. Bijvoorbeeld tijdens transport-, hanterings- en opslagwerkzaamheden. Maar een groepenkast moet ook aanrakingsveilig zijn. Je mag onder spanning staande delen niet eenvoudig aanraken. Kortom een groepenkast is een veiligheidsproduct. Deze beschermt mens en dier tegen de gevaren van elektrische stroom.

Kies daarom altijd voor een veilig product en een veilige montage.

Artikelen in Groepenkast

Bestel eenvoudig en snel in onze webshops

ALLE GROEPENKAST COMPONENTEN

BESTEL VOOR 18:00 & VOLGENDE WERKDAG GELEVERD.


ALLE GEWISS GROEPENKAST COMPONENTEN

ALLES VAN GEWISS.