Installatietechniek

Installatietechniek in de bedrijfs-, fabrieks-, openbare en huishoudelijke ruimte, omvatten alle technische installaties. Installaties zijn elk jaar complexer en geavanceerder: technologie wordt snel gemoderniseerd. Installatie techniek vereist uitgebreide engineering ervaring en tegenwoordig steeds meer robotica ervaring.

Met name het ontwerpen en beheren van soft- en hardware oplossingen komt steeds meer voor. Met toenemende technologische afhankelijkheid, zijn technische systemen, apparaten en machines steeds noodzakelijker en daarom zijn verschillende installatietechnieken ontwikkeld.Door de veranderende milieu eisen is de installatietechniek in beweging. De focus is steeds meer op energiezuinige installaties. Zoals bijvoorbeeld zonnepanelen, zonneboilers, warmtepompen en elektronische regelingen om energie te besparen. De scheiding tussen elektrotechniek, werktuigbouwkunde en sanitaire installaties vervaagd.

Bedrijven die werkzaam zijn in de installatietechniek zijn daardoor steeds meer all-round. Naast de energietransitie zijn nieuwe thema's zoals circulariteit en zorg (slim en gezond) belangrijk. Deze nieuwe uitdagingen vergen een andere manier van denken. Nederland van het gas af, klimaatdoelstellingen, slim renoveren, circulair bouwen, het gezonde gebouw, nul op de meter en de Green Dealvan Europa, zijn een aantal actuele trends.

Een installatie technicus werkt aan commerciële, residentiële, agrarische en industriële projecten. Er is een directe relatie tussen de aard en de kwaliteit van het vereiste product en de betaling door de klant. Daarom heeft de installatie technicus de voortdurende verantwoordelijkheid om professioneel te werken om aan de eisen van de klant te voldoen en zo het bedrijf te onderhouden en te laten groeien.

Technische installatie is onderdeel van de bouwsector

Een technische installatie is nauw verbonden met andere delen van de bouwsector. De installatie technicus werkt aan kleine en grote projecten. Hij of zij zal systemen volgens een hoge standaard plannen en ontwerpen, selecteren en installeren, in bedrijf stellen, testen, rapporteren, onderhouden, opsporen en herstellen van fouten.

Werkorganisatie en zelfmanagement, communicatie en interpersoonlijke vaardigheden, probleemoplossing, flexibiliteit en diepgaande kennis zijn de universele kenmerken van de vakbekwame technicus. Of de installatie technicus nu alleen of in een team werkt, het individu neemt een hoge mate van persoonlijke verantwoordelijkheid en autonomie op zich.

Dit gaat bijvoorbeeld van werken om een veilige en betrouwbare technische installatie en onderhoud te bieden, in overeenstemming met relevante normen. En bijvoorbeeld tot het diagnosticeren van storingen, programmeren en in bedrijf stellen van automatiseringssystemen voor huizen en gebouwen. Belangrijk hierbij is concentratie, precisie, nauwkeurigheid en aandacht voor detail elke stap in het proces. Fouten zijn grotendeels onomkeerbaar, kostbaar en potentieel levensbedreigend.

Internationaal

Met de internationale mobiliteit van mensen wordt de technicus geconfronteerd met snel groeiende kansen en uitdagingen. Voor de getalenteerde technicus zijn er veel commerciële en internationale mogelijkheden; deze houden echter de behoefte in om verschillende culturen en trends te begrijpen en ermee te werken.

De diversiteit van vaardigheden in verband met technische installaties zal daarom waarschijnlijk toenemen. Verschillende toegepaste technieken zijn gericht op het vaststellen van de meest voorkomende soorten problemen die kunnen optreden binnen het werkproces. Dit zijn bijvoorbeeld diagnostische benaderingen voor het oplossen van problemen, en het vinden trends en ontwikkelingen in de industrie. Waaronder nieuwe technologie, normen en werkmethoden, b.v. ‘Smart house’ en energiebesparende maatregelen.

Bestel eenvoudig en snel in onze webshops

ALLE GROEPENKAST COMPONENTEN

BESTEL VOOR 18:00 & VOLGENDE WERKDAG GELEVERD.


ALLE GEWISS GROEPENKAST COMPONENTEN

ALLES VAN GEWISS.