Domotica

Een domotica installatie is steeds meer te vinden in woningen. Het ontwerp en de installatie van de domotica systemen variëren van uiterst eenvoudige doe-het-zelf projecten tot zeer complexe systemen. 
Een domotica installatie, of ook wel huisautomiseringssysteem zie je steeds vaker in woningen. Het ontwerp en de installatie van domotica kunnen variëren van uiterst eenvoudige doe-het-zelf projecten tot zeer complexe systemen. Deze complexe domotica systemen vereisen kennis op expert-niveau van elektrotechniek, computersoftware en computerhardware. Afhankelijk van je behoeften op het gebied van huisautomatisering, kun je zelf een eenvoudig domotica systeem opzetten, of je kunt kiezen uit een aantal fabrikanten voor individuele huisautomatiseringssystemen voor het hele huis.

Het ontwerp van domotica systemen

Voordat je een beslissing neemt, moet je kiezen welke functies van domotica het belangrijkst zijn. Over het algemeen zijn de primaire categorieën van huisautomatisering: beveiliging, HVAC (verwarming en airconditioning), monitoring en controle van energieverbruik, verlichting, entertainment en sproei-systemen voor buiten. Voor huiseigenaren die geïnteresseerd zijn in het besturen van alle systemen van een huis, bieden fabrikanten verschillende oplossingen aan. Maar alle oplossingen maken verbinding met de elektrische installatie en het draadloze netwerk van een woning. En al deze systemen bestuur je via een hub in huis en, in veel gevallen, een digitaal dashboard. Deze besturing is toegankelijk via computers en draadloze apparaten die met het netwerk verbonden zijn. Het eenvoudigste ontwerp van huisautomatisering is het gebruik van plug-in automatisering. Dit ontwerp omvat kleine componenten (hubs) die op stopcontacten worden aangesloten. En vervolgens communiceren met apparaten en verlichting om te bepalen wanneer ze in- en uitschakelen. Huiseigenaren kunnen ook volledige kamers of delen van het huis via deze hubs bedienen met een afstandsbediening. En in sommige gevallen kun je de componenten koppelen met het draadloze netwerk van een huis. Hiermee bedien en programmeer je het systeem via een computer, een smartphone of een ander draadloos apparaat.

Slimme thermostaten

Evenzo zijn slimme thermostaten in huis beschikbaar voor geautomatiseerde controle van de verwarming en airconditioning in huis. Ze kunnen door huiseigenaren worden geprogrammeerd om de HVAC-systemen op geschikte tijdstippen te bedienen. En tevens om bijvoorbeeld de temperatuur volgens een vast schema te verlagen of te verhogen. Ook is het mogelijk om zelf te communiceren met energiebedrijven en daarmee informatie over energieverbruik te verstrekken. Welke informatie de consument vervolgens terug krijgt met aanbevelingen voor efficiënt gebruik van bijvoorbeeld verwarmings- en airconditioningsystemen. Een voorbeeld hiervan is de "slimme meter". Het energie leverend bedrijf installeert deze "gratis", in ruil voor de informatie. Maandelijks krijgt de consument dan aanbevelingen over zijn energie verbruik. Ten slotte zijn domotica systemen voor het hele huis het meest complex en moeilijk te ontwerpen en te installeren. Maar ze bieden ook de grootste voordelen op het gebied van efficiëntie, kosten- en energiebesparingen en gemak. Moderne automatiseringssystemen voor het hele huis werken bijna uitsluitend door verbinding te maken met het elektriciteitsnet en het draadloze netwerk van een huis. Zodat de huiseigenaar alle systemen van het huis via een computer of draadloos apparaat kan bedienen, met een muisklik of met een tik van een vinger van overal ter wereld met een internetverbinding.

Bestel eenvoudig en snel in onze webshops

ALLE GROEPENKAST COMPONENTEN

BESTEL VOOR 18:00 & VOLGENDE WERKDAG GELEVERD.


ALLE GEWISS GROEPENKAST COMPONENTEN

ALLES VAN GEWISS.