Krachtgroep

Een krachtgroep is normaliter een 3 fase groep. De eindgroep is een cruciaal onderdeel in de groepenkast. In groepenkasten en verdelers kom je zowel 1 fase groepen als 3 fase groepen tegen, deze laatste wordt vaak krachtgroep genoemd. Zeker voor machines met een vermogen hoger dan 7,3 kW, gebruik je stroom in driefasige verbindingen. In de praktijk is het niet gebruikelijk om 1 fase groepen te zekeren boven de 32A, of 2 x 16A. Het maximale vermogen is dan 32 x 230 = 7,2 kW. De 2 x 16A groep komt hoofdzakelijk in Nederland voor, en noemt men ook wel fornuisgroep of kookgroep. In feite zijn dit twee gekoppelde 1 fase installatieautomaten. Alleen van Eaton is er bijvoorbeeld ook een 2 x 20A variant fornuisgroep verkrijgbaar.

Bescherming door de krachtgroep

De eindgroep is vaak de laatste mogelijkheid om het gebouw of de mens te beveiligen. Een juiste berekening van de waarde van de installatieautomaat is daarom erg belangrijk. Bescherming tegen overbelasting en kortsluiting is immers ook vereist vanuit de NEN1010. Maar ook de lekstromen (elektrocutie) moet je voorkomen. Daarom is het toepassen van een aardlekschakelaar vaak een verplichting. Uitzonderingen zijn bijvoorbeeld vaste (zonder stekker) machines, zoals airconditioners of geaarde machines ter plaatse. Eindgroepen in woningen zijn vaak maximaal 16 A. Maar uitzonderingen zijn er soms voor speciale apparatuur, zoals warmtepompen of onderverdelers in een schuur. Bij het berekenen van de waarden van de installatieautomaat, moet je altijd rekening houden met de zekering van het energieleverende bedrijf. Deze is vaak 25A of 35/40A. In grote woonhuizen, kantoren en fabrieken kom je hogere waarden van de aansluiting tegen. Zeker in de industrie is een krachtautomaat, geschikt voor krachtstroom van bijvoorbeeld 100A meer regelmaat dan uitzondering.

Bepaal de karakteristiek van een krachtgroep

Bij apparaten met grote inschakelstromen gebruik je automaten met een C-karakteristiek (soms ook een D-karakteristiek). Dergelijke krachtautomaten schakelen minder snel uit dan de standaard automaat met B-karakteristiek. Ze zijn vooral geschikt voor bijvoorbeeld lasmachines, slijpmachines, airconditioning en saunakachels. Dit voorkomt ongunstige afschakeling van de groep. Maar houd hierbij wel rekening met de maximale kabellengte. De kabellengte in het geval van een C-karakteristiek halveert bijvoorbeeld ten opzicht van de kabellengte in het geval van een B-karakteristiek.
Reactie plaatsen

Bezoek onze partner websites

Gewiss groepenkasten installatieautomaten aardlekschakelaars kopen

Alles van Gewiss

GroepenKast bestellen

Alle GroepenKasten

Ajax Alarmsystemen

RegioInstallateur

This area can be filled with loads of content. Make sure you don't use too much text, keep it clean and simple! Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat.