ABB

ABB (ASEA Brown Boveri) is een Zwitsers-Zweedse multinationale onderneming met hoofdkantoor in Zürich in Zwitserland. ABB is voornamelijk actief op het gebied van robotica, energie, zware elektrische apparatuur en automatiseringstechnologie. Het staat hiermee op de 341e plaats in de Fortune Global 500-lijst van 2018 en is al 24 jaar een wereldwijd Fortune 500-bedrijf. ABB wordt verhandeld op de SIX Swiss Exchange in Zürich, Nasdaq Stockholm en de New York Stock Exchange in de Verenigde Staten.

De geschiedenis van ABB

Toen ABB op 5 januari 1988 zijn activiteiten begon, behoorden tot zijn kernactiviteiten o.a. stroomopwekking, transmissie en distributie; elektrisch vervoer; en industriële automatisering en robotica.

In het eerste jaar heeft ABB ongeveer 15 overnames gedaan, waaronder de milieubeheersgroep Fläkt AB uit Zweden, de aannemersgroep Sadelmi / Cogepi uit Italië en de spoorwegfabrikant Scandia-Randers A / S uit Denemarken. In 1989 kocht ABB nog eens 40 bedrijven, waaronder de transmissie- en distributieactiva van Westinghouse Electric.

Hierna kondigde men een overeenkomst aan om de Stamford, Connecticut-gebaseerde Combustion Engineering (C-E) te kopen. Deze twee belangrijke acquisities hebben ABB's wereldwijde stroomtransmissie- en distributieactiviteiten binnen de Verenigde Staten verbreed. Het jaar daarop kocht ABB de robotica-activiteiten van Cincinnati Milacron in de VS.

Met deze overname breidde ABB's aanwezigheid in geautomatiseerd puntlassen uit. Hiermee positioneerde het bedrijf zich om de Amerikaanse auto-industrie beter te bedienen. Maar pas de introductie van de IRB 6000-robot in 1991 toonde de toegenomen capaciteit op dit gebied. Dit was de eerste modulaire robot, de IRB 6000, deze kan opnieuw worden geconfigureerd om verschillende specifieke taken uit te voeren.

Hiermee was de IRB 6000 bij de introductie de snelste en meest nauwkeurige puntlasrobot op de markt. In 1999 verkocht het bedrijf zijn belang in de treinbouw van Adtranz aan DaimlerChrysler. Hiermee verschoven de activiteiten. In plaats van complete locomotieven te bouwen, verschoven ABB's transportactiviteiten steeds meer naar tractiemotoren en elektrische componenten.

En datzelfde jaar kondigden ABB en het in Frankrijk gevestigde Alstom de fusie van hun stroomopwekkingsactiviteiten aan in een 50-50 joint-onderneming, ABB Alstom Power. Afzonderlijk stemde ABB ermee in haar kernactiviteiten te verkopen aan BNFL uit Groot-Brittannië

De producten en diensten van ABB

ABB biedt producten en diensten aan van onderstation tot stopcontact. Klanten omvatten een breed scala aan industrie- en utiliteitsactiviteiten, plus commerciële en residentiële gebouwen. Hiermee is ABB sterk gegroeid, en met name door een reeks snelgroeiende segmenten, waaronder hernieuwbare energiebronnen, e-mobiliteit, datacenters en slimme gebouwen.

Het aanbod omvat elektrische voertuiginfrastructuur, zonne-omvormers, modulaire onderstations, distributie-automatisering, producten om mensen, installaties en elektronische apparatuur te beschermen tegen elektrische overbelasting, zoals behuizingen, kabelsystemen en laagspanningsschakelaars; meet- en detectie-apparaten, besturingsproducten, schakelaars en bedradingsaccessoires.

Het bedrijf biedt ook KNX-systemen die de elektrische installaties, ventilatiesystemen en beveiligings- en datacommunicatienetwerken van een gebouw integreren en automatiseren. Elektrificatie omvat een eenheid "Elektrificatieoplossingen" die laagspanningsschakelapparatuur en motorbesturingscentra produceert.

De Power Grids-business biedt componenten voor de transmissie en distributie van elektriciteit en omvat het productienetwerk van ABB voor transformatoren, schakelapparatuur, stroomonderbrekers en bijbehorende hoogspanningsapparatuur zoals digitale beveiligingsrelais. Het biedt ook onderhoudsdiensten.

Deze zijn een belangrijk onderdeel van het aanbod van turn-key systemen en service voor stroomtransmissie- en distributienetwerken en voor energiecentrales; dit omvat elektrische onderstations en onderstationautomatiseringssystemen flexibele AC-transmissiesystemen (FACTS), hoogspanningsgelijkstroomsystemen (HVDC) en netwerkbeheersystemen.

Bezoek onze partner websites

Gewiss groepenkasten installatieautomaten aardlekschakelaars kopen

GewissElektro.nl

GroepenKast bestellen

123GroepenKast.nl