Schakelen en Scheiden: Wat is het verschil?

Alhoewel men de termen vaak door elkaar gebruikt, zit er een groot verschil tussen schakelen en scheiden. De eerste onderbreekt de stroom en de andere onderbreekt de spanning. Schakelinrichtingen en verdeelinrichtingen die een leek bedient, moet over een hoofdschakelaar beschikken volgens de NEN1010 paragraaf 536.2.1.5. De hoofdschakelaar moet de eigenschappen hebben van een lastschakelaar en lastscheider. Een hoofdschakelaar heeft beide eigenschappen.

Schakelen onderbreekt de stroom. Scheiden onderbreekt de spanning.

Schakelen is een handeling die de stroom (Ampère) onderbreekt en daarmee elektrisch materieel in of buiten werking stelt.Scheiden is een handeling die de spanning (Voltage) scheidt, maar geen stroom schakelt.Er zijn verschillende componenten voor schakelen en scheiden, de meest voorkomende zijn:Schakelaar: Component waarmee je stroom in- of uitschakelt[caption id="" align="alignnone" width="310"]Symbool voor schakelaar Symbool voor schakelaar[/caption]Lastschakelaar: Component waarmee je stroom in- of uitschakelt is, dat bestand is tegen overbelasting en kortsluitstromen kan verdragen binnen een bepaalde periode[caption id="" align="alignnone" width="302"]Symbool voor lastschakelaar Symbool voor lastschakelaar[/caption]Scheider: Component dat zorgt voor voldoende contactafstand in de geopende stand, voor het onderbreken van de spanning[caption id="" align="alignnone" width="306"]Symbool voor scheider Symbool voor scheider[/caption]Lastscheider: Een lastschakelaar die spanning scheidt en voor voldoende contactafstand zorgt als deze uit staat. Is bedoeld voor het scheiden van de spanning en het in-/uitschakelen van de stroom.Symbool voor lastscheider
Reactie plaatsen
Gewiss groepenkasten installatieautomaten aardlekschakelaars kopen

Alles van Gewiss

GroepenKast bestellen

Ajax Alarmsystemen

This area can be filled with loads of content. Make sure you don't use too much text, keep it clean and simple! Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat.