Aardlekschakelaar

Een aardlekschakelaar is een gevoelig veiligheidsapparaat welke bij een foutstroom automatisch elektriciteit uitschakelt. Het is ontworpen om je te beschermen tegen de risico's van elektrocutie en brand veroorzaakt door aardfouten. Als je bijvoorbeeld door de kabel snijdt tijdens het maaien van het gazon spreekt de aardlekschakelaar aan. Maar ook als je per ongeluk de blootliggende draden onder spanning aanraakt. Of een defect apparaat oververhit raakt, waardoor elektrische stroom naar de aarde stroomt en de aardlekschakelaar de stroom uitschakelt.Een aardlekschakelaar bewaakt constant de elektrische stroom die door een of meer groepen stroomt. Als het elektriciteit detecteert die langs een onbedoeld "pad" stroomt, schakelt de aardlekschakelaar de groep zeer snel uit. Dit kan bijvoorbeeld ook gebeuren doordat een persoon een onder spanning staand onderdeel heeft aangeraakt. Een aardlekschakelaar verminderd het risico op overlijden of ernstig letsel aanzienlijk.

Elektriciteit kan ongelooflijk gevaarlijk zijn!

Elektriciteit is ongelooflijk nuttig, maar het kan ook ongelooflijk gevaarlijk zijn! Wist je dat het slechts een vijfde van een seconde duurt voordat een sterke elektrische stroom door je hart stroomt? En dat deze stroom levensbedreigend is? Dat zou je aan het denken moeten zetten als je regelmatig elektrisch gereedschap en apparaten gebruikt. Denk er eens over na: als je een elektrische heggenschaar gebruikt en je per ongeluk door de kabel snijdt, moet de elektriciteit ergens naartoe gaan. Als het gereedschap een metalen behuizing heeft, en je houd het vast met je voeten op de grond, is er een zeer groot risico dat jouw lichaam een ​​"kortsluiting" vormt. Dit is het pad van de minste weerstand voor de stroom naar aarde met alle gevolgen van dien.Een aardlekschakelaar is dus een levensreddend apparaat dat is ontworpen om te voorkomen dat je een dodelijke elektrische schok krijgt. Het kan ook enige bescherming bieden tegen elektrische branden. Aardlekschakelaars bieden daarom een niveau van persoonlijke bescherming dat gewone zekeringen en stroomonderbrekers niet kunnen bieden.Aardlekschakelaars beschermen je ook tegen elektrische schokken in potentieel gevaarlijke gebieden zoals badkamers en tuinen. Er zijn verschillende soorten aardlekschakelaars die je gebruikt om ervoor te zorgen dat je altijd zo veilig mogelijk bent.

Vaste aardlekschakelaars

Deze zijn geïnstalleerd in de verdeler of groepenkast, en kunnen bescherming bieden aan individuele of maximaal vier groepen. Een vast aardlekschakelaar biedt het hoogste beschermingsniveau omdat het alle bedrading en stopcontacten op een circuit en alle aangesloten apparaten beschermt. In Nederland zijn vaste aardlekschakelaars verplicht in o.a. woningen, en is hiermee de meest voorkomende aardlekschakelaar.

Wandcontactdoos aardlekschakelaar

Dit zijn speciale stopcontacten met een ingebouwde aardlekschakelaar die kunnen worden gebruikt in plaats van een standaard stopcontact. Dit type aardlekschakelaar biedt alleen bescherming aan de persoon die in contact staat met apparatuur, inclusief de kabel, aangesloten op de speciale wandcontactdoos.

Verplaatsbare aardlekschakelaar

Deze aardlekschakelaar sluit je aan op een standaard stopcontact. Een apparaat sluit je vervolgens aan op de aardlekschakelaar. Ze zijn nuttig als er geen vaste of wandcontactdoze met aardlekschakelaar beschikbaar zijn. Maar bieden, net als bij wandcontactdoos aardlekschakelaars, alleen bescherming aan de persoon die in contact staat met de apparatuur, inclusief de kabel.
Reactie plaatsen

Bezoek onze partner websites

Gewiss groepenkasten installatieautomaten aardlekschakelaars kopen

Alles van Gewiss

GroepenKast bestellen

Alle GroepenKasten

Ajax Alarmsystemen

RegioInstallateur

This area can be filled with loads of content. Make sure you don't use too much text, keep it clean and simple! Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat.
arrow_drop_up arrow_drop_down