Beltrafo

Een beltrafo, ofwel een beltransformator, kom je regelmatig tegen in de groepenkast van woningen. Als er stroom in je huis komt, komt deze binnen op een spanning van 230V. Dit is teveel spanning om een ​​eenvoudig apparaat zoals een deurbel van stroom te voorzien. Omdat ze bijna allemaal op 8V of 12V werken. Dus welke rol speelt een transformator? Het transformeert de elektriciteit van 230V naar 8V/12V, zodat de deurbel kan "bellen".

De bedrading van de beltrafo

Het systeem is als volgt bedraad: de laagspanningstransformator van de deurbel sluit je aan op een groep in de groepenkast. Vervolgens monteer je een bedrade deurbeldrukknop naast de voordeur. Je monteert een zwakstroomdraad die loopt van die drukknop naar de beltrafo. Vervolgens wordt de bedrade deurbel zelf ook verbonden met de beltrafo met een zwakstroomdraad. Wanneer op de knop voor de deurbel wordt gedrukt, is het elektrische circuit "gesloten" en klinkt de deurbel.De meeste bedrade deurbellen gebruiken een beltrafo om het systeem van stroom te voorzien. Er zijn bedrade deurbellen op batterijen die batterijen gebruiken, waardoor de noodzaak van een transformator overbodig is. Maar deze systemen hebben enkele beperkingen. Het meest opvallende is dat dit soort deurbellen (op batterijen) niet goed werken met verlichte belknoppen omdat de stroomafname van de verlichte knop de batterijen snel leeg maakt.In de meeste gevallen heb je een beltrafo nodig als je een bedrade deurbel hebt of nodig hebt, vooral als je een verlichte knop buiten hebt.

De installatie van de beltrafo

De juiste tijd om deurbelbedrading te installeren, is wanneer de plafonds en wanden zich in de voorbereidende fase van de constructie bevinden of tijdens de verbouwing. Als je een deurbel installeert in je "afgewerkte" huis, is een draadloze deurbel wellicht de beste keuze, omdat je niet door de muren van jouw huis hoeft te boren voor de installatie van de bedrading. Bedrading voor deurbellen heeft een lage spanning die ongeveer 8 of 12 volt is. Een deurbel gebruikt een stroom van ongeveer 1 ampere. De diameter van de bedrading is vaak 2 x 0,8mm en noem men vaak deurbel draad.Let op: je moet ervoor zorgen dat de elektriciteit is uitgeschakeld voordat je jouw beltrafo aansluit op de groepenkast. Dit uitschakelen doe je door de hoofdschakelaar van de groepenkast uit te schakelen. Hierdoor is de hele groepenkast spanningsloos en werk je veilig.
Reactie plaatsen

Bezoek onze partner websites

Gewiss groepenkasten installatieautomaten aardlekschakelaars kopen

GewissElektro.nl

GroepenKast bestellen

123GroepenKast.nl