Aardlekautomaat

Een aardlekautomaat is een apparaat dat wordt gebruikt om stromen die uit een installatie naar de aarde lekken, direct te detecteren en de stroom af te sluiten. Een aardlekautomaat vind je voornamelijk in TT-aardingssystemen. Om het aantal verwondingen als gevolg van elektrische schokken te verminderen, staat in de NEN1010 voorschriften dat alle groepen in woningen moeten zijn beschermd tegen aardlekken. In veel huishoudelijke situaties bereik je dit door het gebruik van een aardlekschakelaar die maximaal vier groepen tegelijkertijd beschermt. Hoewel dit een kosteneffectieve en nog steeds populaire oplossing is, heeft het een aanzienlijk nadeel. Omdat een aardlekfout in een van de groepen, de stroom naar alle andere groepen op die aardlekschakelaar zal uitschakelen.

Voordelen van een aardlekautomaat

Maar een aardlekautomaat, die het werk van zowel een aardlekschakelaar als installatieautomaat doet, voorkomt dus dit soort overlastuitschakeling. Zeker in bedrijfskritische groepen, is een aardlekautomaat aan te bevelen boven een aardlekschakelaar. Een aardlekautomaat heeft één groot voordeel ten opzichte van aardlekschakelaars: ze zijn minder gevoelig voor foutcondities. En ze hebben daarom minder hinderlijke uitschakelingen. Bij een aardlekschakelaar tel je immers alle foutstromen bij elkaar op.

Ongewenste effecten van een aardlek

Wanneer een installatie twee verbindingen met aarde heeft, veroorzaakt een nabije blikseminslag een spanningsgradiënt in de bodem. Waardoor de aardlekautomaat-detectiespiraal voldoende spanning krijgt om te activeren. Als de aardelektrode van de installatie dicht bij de aardelektrode van een naburig gebouw wordt geplaatst, kan een hoge aardlekstroom in het andere gebouw het lokale aardpotentiaal verhogen en een spanningsverschil tussen de twee aardes veroorzaken, waardoor de aardlekautomaat ongewenst activeert. Indien er een opeenhoping van stroom is veroorzaakt, kan de isolatieweerstand lager zijn als gevolg van vochtregistratie door items met een verminderde isolatieweerstand. Dit ontstaat als gevolg van oudere apparatuur, ofwel met verwarmingselementen, ofwel in regenomstandigheden. Als er een stroom (mA) is, die gelijk is aan de aardlekautomaat-classificatie, veroorzaakt de aardlekautomaat overlast. Regelmatige controle is belangrijk. Wanneer bijvoorbeeld een van de aarddraden is losgekoppeld van de aardlekautomaat, schakelt deze niet meer uit. Ook is de installatie dan vaak niet meer goed geaard. Elektrisch lekkende apparaten zoals oudere boilers, wasmachines en fornuizen spreken aardlekautomaten soms onterecht aan. Daarnaast introduceren aardlekautomaten een extra storingspunt in het aardingssysteem.
Reactie plaatsen

Bezoek onze partner websites

Gewiss groepenkasten installatieautomaten aardlekschakelaars kopen

Alles van Gewiss

GroepenKast bestellen

Alle GroepenKasten

Ajax Alarmsystemen

RegioInstallateur

This area can be filled with loads of content. Make sure you don't use too much text, keep it clean and simple! Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat.
arrow_drop_up arrow_drop_down