Aardlekautomaat

Een aardlekautomaat is een apparaat dat wordt gebruikt om stromen die uit een installatie naar de aarde lekken, direct te detecteren en de stroom af te sluiten. Een aardlekautomaat vind je voornamelijk in TT-aardingssystemen. Om het aantal verwondingen als gevolg van elektrische schokken te verminderen, staat in de NEN1010 voorschriften dat alle groepen in woningen moeten zijn beschermd tegen aardlekken. In veel huishoudelijke situaties bereik je dit door het gebruik van een aardlekschakelaar die maximaal vier groepen tegelijkertijd beschermt. Hoewel dit een kosteneffectieve en nog steeds populaire oplossing is, heeft het een aanzienlijk nadeel. Omdat een aardlekfout in een van de groepen, de stroom naar alle andere groepen op die aardlekschakelaar zal uitschakelen.

Voordelen van een aardlekautomaat

Maar een aardlekautomaat, die het werk van zowel een aardlekschakelaar als installatieautomaat doet, voorkomt dus dit soort overlastuitschakeling. Zeker in bedrijfskritische groepen, is een aardlekautomaat aan te bevelen boven een aardlekschakelaar. Een aardlekautomaat heeft één groot voordeel ten opzichte van aardlekschakelaars: ze zijn minder gevoelig voor foutcondities. En ze hebben daarom minder hinderlijke uitschakelingen. Bij een aardlekschakelaar tel je immers alle foutstromen bij elkaar op.

Ongewenste effecten van een aardlek

Wanneer een installatie twee verbindingen met aarde heeft, veroorzaakt een nabije blikseminslag een spanningsgradiënt in de bodem. Waardoor de aardlekautomaat-detectiespiraal voldoende spanning krijgt om te activeren. Als de aardelektrode van de installatie dicht bij de aardelektrode van een naburig gebouw wordt geplaatst, kan een hoge aardlekstroom in het andere gebouw het lokale aardpotentiaal verhogen en een spanningsverschil tussen de twee aardes veroorzaken, waardoor de aardlekautomaat ongewenst activeert. Indien er een opeenhoping van stroom is veroorzaakt, kan de isolatieweerstand lager zijn als gevolg van vochtregistratie door items met een verminderde isolatieweerstand. Dit ontstaat als gevolg van oudere apparatuur, ofwel met verwarmingselementen, ofwel in regenomstandigheden. Als er een stroom (mA) is, die gelijk is aan de aardlekautomaat-classificatie, veroorzaakt de aardlekautomaat overlast. Regelmatige controle is belangrijk. Wanneer bijvoorbeeld een van de aarddraden is losgekoppeld van de aardlekautomaat, schakelt deze niet meer uit. Ook is de installatie dan vaak niet meer goed geaard. Elektrisch lekkende apparaten zoals oudere boilers, wasmachines en fornuizen spreken aardlekautomaten soms onterecht aan. Daarnaast introduceren aardlekautomaten een extra storingspunt in het aardingssysteem.
Ost Luc
Door

Ost Luc

op 14 Mar 2023

Beste Laatst werd ik met een aardlek geconfronteerd dat ik maar niet onder controle kreeg. Nu was de N klem en L klem omgewisseld bij de aardlekautomaat tov de diff die er stond. Hoe kan dat? Er waren wel een aantal elektronische modules op aangeschake

Luc Lageweg
Door

Luc Lageweg

op 09 May 2023

Beste, wij snappen je vraag niet helemaal. Een aardlekbeveiliging meet de verschilstroom tussen de ingaande en de uitgaande. Indien deze hoger is dan. bijvoorbeeld 30mA dan spreekt deze aan. Soms komt het voor dat de aardlek defect is, zeker na verloop van tijd kan o.a. vervuiling zoals stof en vocht problemen geven.

Reactie plaatsen

Bezoek onze partner websites

Gewiss groepenkasten installatieautomaten aardlekschakelaars kopen

GewissElektro.nl

GroepenKast bestellen

123GroepenKast.nl