Koken op inductie, dit heb je nodig.
29 september 2022 
10 min. leestijd

Koken op inductie, dit heb je nodig.

Je gaat van het gas af en wilt elektrisch koken op bijvoorbeeld inductie. Wat heb je eigenlijk allemaal nodig? Hier een overzicht voor wat je allemaal nodig hebt voor de aanpassing in jouw elektrische installatie! 


1. Welke elektrische kookplaat moet je kiezen, keramisch of inductie?

Heb je deze keuze al gemaakt? Scroll dan naar stap 2!

Je hebt twee veelgebruikte soorten elektrisch koken, je hebt keramisch en inductie koken. 

1.1 Koken op een keramische kookplaat

Bij elektrisch koken op een keramische kookplaat wordt het keramische gedeelte van de plaat verwarmd, deze verwarmd vervolgens dan de pan. Voor deze kookplaat heb je geen speciale pannen nodig en vaak is de aanschaf van deze kookplaat ook wat lager dan de inductie.

1.2 Koken op een inductie kookplaat

Bij koken op inductie verwarmt de inductie kookplaat de pan. Dit zijn speciale pannen die reageren op de elektromagnetische velden van de kookplaat. Hiervoor moet je dus pannen aanschaffen die geschikt zijn voor het koken op inductie.
Kook je nog niet op inductie? Dan zijn dit dus kosten die je mee moet nemen in de overweging. Een inductie kookplaat kost namelijk meer in aanschaf dan een keramische kookplaat.


1.3 Overweging welke elektrische kookplaat

Eenmaal de pannen aangeschaft zal de keuze voor een inductie kookplaat je wel tijd en geld schelen. Inductie kookplaat is namelijk veel zuiniger in verbruik dan een keramische kookplaat. Ook het koken van bijvoorbeeld 1 liter water gaat tot 38% sneller met een inductie kookplaat. 

1.4 Hoeveel verbruikt een keramische kookplaat meer dan een inductie kookplaat?

Het stroomverbruik van een inductie kookplaat is 29% minder dan een keramische kookplaat. 

Een inductie kookplaat verbruikt gemiddeld 480 watt per dag en een keramische kookplaat zit rond de 617 watt per dag. Qua stroomgebruik is een inductie kookplaat dus ook voordeliger.

Wanneer je weet of je keramisch of inductie wilt gaan koken dan kijk je naar het stroomverbruik, en naar hoeveel jouw elektriciteitsnet kan hebben. We kijken dan onder anderen naar de aansluiting van het energiebedrijf. 

Voor de rest van de blog gaan we uit van een inductie kookplaat.


2. Aansluiting energiebedrijf 

Stroom komt vaak bij jou binnen vanaf het energiebedrijf, hierbij komen er 1 fase of 3 fasen binnen. Na de meter van het energiebedrijf komt de stroom in jouw groepenkast, waarna de stroom door gaat naar jouw elektrische installatie in de woning. 

2.1 Welke aansluiting heb je?

Omdat bij elektrisch koken ook een nieuwe aansluiting gemaakt wordt en je verbruik stijgt, is het verstandig dat je weet of jouw aansluiting dit ‘wel trekt’.

Als je veel vermogen wilt met je inductie kookplaat, en je kiest voor een kookplaat met meer dan 7400 watt, dan heb je een 3 fase krachtgroep nodig. Het is ook mogelijk om een B20 fornuisgroep te kiezen, echter is het verdelen over 3 fasen altijd aan te raden.

De zekering Vanuit het energiebedrijf is in woningen gewoonlijk bij een 1 fase aansluiting 25A, 35A of 40A. Met 3 fase is het mogelijk dat je 3x25A, 3x35A of 3x40A hebt. Soms is het mogelijk dat je met je woning 3x50A of 3x63A hebt, maar eigenlijk is dit nooit het geval in een "normaal" huishouden.

Op de meter van het energiebedrijf staat vaak hoe hoog je aansluiting is, anders kun je dit eventueel ook terug vinden op de factuur of navraag doen bij je energieleverancier.

Soms wordt er gezegd: als er een 4 polige hoofdschakelaar in zit, dan heb je een 3 fase groepenkast, echter klopt dit niet altijd. Soms wordt er alvast een 4 polige hoofdschakelaar in de groepenkast gemonteerd, waarbij dan de fasen worden doorverbonden. Op deze manier kun je eenvoudig overstappen op een 3 fase aansluiting mocht dat in de toekomst nodig zijn.

2.2 Verzwaring aanvragen van huidige aansluiting

Heb je nu een aansluiting en is deze te licht voor je inductie kookplaat omdat je een te lage aansluiting hebt? Geen paniek, dit is namelijk op te lossen door verzwaring aan te vragen bij het energiebedrijf.

Let wel op, hier wordt uiteraard wel om een vergoeding gevraagd. Gelukkig zijn de prijzen voor verzwaringen wel transparant gecommuniceerd op de website van de energieleverancier. 

4 Polige hoofdschakelaar van HagerWanneer je van een 1 fase 25A naar een 1 fase 35A gaat of 3 fase 25A naar 3 fase 35A gaat, dan is hier vaak alleen een verzwaring van de zekering voor nodig.

Wanneer je van 1 fase naar een 3 fase aansluiting gaat, dan moet je voordat de energieleverancier langs komt een 3 fase hoofdschakelaar (4 polige hoofdschakelaar) hebben geïnstalleerd. 

Op deze hoofdschakelaar sluit de energieleverancier dan de 3 fasen aan en dan is de aanpassing na het verwijderen van de doorkoppeling van de fasen in de groepenkast gelijk voltooid.

4 Polige hoofdschakelaar nodig? Zie hier de actuele prijzen: Klik hier.


3. De verandering in de groepenkast door elektrisch koken

De kookplaat moet je natuurlijk vanuit het energienet voorzien van stroom. In de groepenkast plaats je een fornuisgroep of kookgroep. Omdat meer stroom nodig is om te koken dan voor alle andere huishoudelijke apparaten is hiervoor een speciale automaat ontwikkeld. Voor 1 fase situaties voedt je deze toch door twee automaten, door middel van een 2P+2N fornuisgroep, ook wel 2 fase fornuisgroep genoemd. Wanneer je meer dan 7400 watt gebruikt met de kookplaat, dan kies je voor een krachtgroep (3P+N). Hier is altijd een 3 fase aansluiting voor nodig.

3.1 Modules in de groepenkast 

In de groepenkast wordt er ruimte gecreëerd voor 2 of meerdere groepenkast module eenheden. Mocht je hier geen ruimte voor hebben, dan kun je je groepenkast uitbouwen, dit kan horizontaal of verticaal. Je kunt uitbouwen met ledige kasten van het huidige gevoerde merk (klik hier voor alle lege groepenkasten). Of je gebruikt bijvoorbeeld miniverdelers, dit zijn kleine groepenkasten met DIN rail, welke vaak net qua breedte nog naast de groepenkast past als er weinig ruimte over is. Hier kun je kijken naar de miniverdelers (link), ze zijn er in verschillende afmetingen en modules.

3.2 Fornuisgroep 2P+2N / kookgroep 3P+N

Naar aanleiding van jouw keuze qua vermogen van de kookplaat kies je voor een 2P+2N fornuisgroep of 3P+N kookgroep. Voor een fornuisgroep 2P+2N reserveer je altijd minimaal 2 module eenheden, voor de 3P+N kookgroep heb je tegenwoordig van bijvoorbeeld Gewiss ook slechts 2 module eenheden nodig met deze krachtgroep: (link). 

De fornuisgroep of kookgroep wordt gevoed vanuit de aardlekbeveiliging en de automaat sluit je vervolgens aan op de kabel / bekabeling naar de perilex stopcontact.

Heb je een 2P+2N fornuisgroep nodig? Ga naar deze pagina
Heb je een 3P+N kookgroep nodig? Ga naar deze pagina

3.3 Aardlekbeveiliging (zie opmerking sep aardlekautomaat fornuisgroep)

In de basis zal een fornuisgroep geen aardlekbeveiliging nodig hebben, maar in verband met een tt-stelsel met een te hoge aardcircuitimpedantie zul je in een heel groot gedeelte van de gevallen wel een aardlekbeveiliging toe moeten passen. Het opnemen van de fornuisgroep achter de aardlekbeveiliging is meer norm dan uitzondering.

Je hebt tegenwoordig zelfs een fornuisgroep aardlek automaat van slechts 2 module eenheden breed. Zo kun je je uitbouw toch maximaal benutten met minimale ruimte. Lees hier meer over hoe de 2 fase fornuisgroep aardlek automaat werkt! 

Stel dat je nog ruimte hebt om een groep achter de aardlekschakelaar te plaatsen, dan is dit ook mogelijk uiteraard.


Als uitbreiding op deze blog hebben wij de volgende blog geschreven:
"2P+2N fornuisgroep aardlekautomaat of met aardlekschakelaar?".
Wij raden aan om ook deze blog door te nemen.


3.4 Hoe installeer je de fornuisgroep verder?

Hier een volledige blog om in 9 stappen de kookgroep installeren in de groepenkast: Klik hier.

3.5 Installateur nodig om de fornuisgroep te plaatsen?

De installatie in de groepenkast moet wel volgens de juiste manier worden gedaan, hiervoor kun je ook een installateur inschakelen: https://regioinstallateur.nl/


4. Kabel / bedrading van perilex stopcontact naar groepenkast

4.1 Buis en installatiedraad

Omdat je vaak een 16A groep gebruikt, gebruik je voor de 2P+2N fornuisgroep of 3P+N kookgroep een 19mm buis (3/4”). Er gaat namelijk 5 x 2,5mm2 installatiedraad door de buis, dit geldt ook voor de flexbuis. In een 19mm buis mag maximaal 5x2,5mm2 installatiedraad gelegd worden.

Je kunt ook een 5 aderige 2,5mm2 kabel gebruiken om de fornuisgroep te verbinden met de perilex stopcontact. Heb je buis of installatiekabel nodig? Klik dan op deze link.

4.2 Fornuisgroep met xmvk of ymvk Kabel

Om de perilex stopcontact te verbinden met de fornuisgroep in de groepenkast, kun je ook een 5 aderige xmvk of ymvk kabel gebruiken. De kabel moet altijd wel bereikbaar zijn, je kunt deze dus niet in de muur vast maken en wegwerken.


De isolatiedikte van een xmvk kabel is altijd 0,6mm en de isolatiedikte van ymvk is minimaal 0,7mm. Wanneer je in ruimtes moet voldoen aan beveiliging tegen brandveiligheid, vocht of warmte, dan is een beter geïsoleerde kabel (dus ymvk) een veiligere keuze. Ymvk 5G2,5mm2 nodig? Klik hier.

Bestel de 5G2,5mm2 YMVK kabel eenvoudig per meter aan een lengte! Klik hier

4.3 Bevestiging buizen en kabels.

Buizen en kabels monteer je meestal uit het zicht, je mag de buis niet los neerleggen, en deze mag ook niet zomaar los kunnen raken. Je moet de buis of kabel altijd bevestigen met montagematerialen zoals beugels of kabelclips die hiervoor bedoeld zijn. De buizen bevestig je om de 50cm met een klikzadel indien het een verticale leiding betreft en bij horizontale leiding bevestig je de elektrabuis om de 40cm.

Om de buizen aan elkaar te bevestigen kun je sokken gebruiken. Deze gaan als een sok over de buizen en creëren zo een goede verbinding en voorkomen dat de kabel bloot komt te liggen. De sok kun je dan lijmen met pvc lijm. (Klik hier voor de pvc sokken 19mm2)

4.4 Bochten buigen en installatie kabel trekken

Bochten maken met elektrobuis kun je doen doormiddel van buigveren (deze vind je hier). Wel raden we aan om de buizen zo te leggen, dat je zo min mogelijk bochten hoeft te creëren.

Wanneer je de kabels door de buizen trekt, dan kost dit meer kracht en is het veel lastiger om de installatie draden te trekken. 

De installatiedraden trek je vervolgens met een trekkabel (deze vind je hier). Trekkabels heb je in verschillende lengtes en van verschillende materialen. 


5. Perilex stopcontact installeren

Perilex:

“Een perilex aansluiting bestaat uit 5 polen. In het geval van een 2 fase (1x 2 fasen of 2x 1 fase) aansluiting, gebruik je 2 polen + 2 nullen en de aarde. In het geval van een 3 fase aansluiting (krachtgroep) gebruik je 3 polen + een nul en de aarde.”

Voor de stopcontact heb je net als bij gewone stopcontacten een inbouw en en opbouw variant. Bij de inbouw heb je ook een perilex inbouwdoos nodig (klik hier). Opbouw en inbouw stopcontacten kun je hier vinden: Klik hier.


Je sluit de kabels aan op een logische manier. Dit kan per installatie en merk verschillend zijn, het ene merk raadt de perilex installatie anders aan dan het andere. Houd altijd de volgorde in het oog, je sluit namelijk deze aan volgens de aansluiting van de perilex stekker en installatie in de groepenkast. Nadat de perilex aansluiting van de perilex stopcontact is geïnstalleerd, dan ga je de perilex stekker aansluiten.

Opbouw Perilex contactdoos. 

6. Perilex stekker aansluiten

Haakse Perilex stekker - Zelf kabel aansluitenAan de meeste elektrische apparaten zitten kabels. De kabel is de verbinding van het stopcontact naar het apparaat. In het geval van een elektrische kookplaat / inductie kookplaat gebruik je een perilex stekker.
Je gaat de perilex kabel aansluiten op de inductie kookplaat, per kookplaat kan de aansluiting verschillen, kijk hiervoor altijd even in het boekje van de fabrikant van de kookplaat.

Er zijn voor de kabels verschillende mogelijkheden (Zie hier). Je kunt een losse kabel gebruiken en zelf de haakse perilex stekker er op monteren. Mocht je een lange lengte moeten overbruggen vanaf de stopcontact naar de elektrische kookplaat, dan is deze soort stekker aan te raden. Je kiest dan zelf de lengte die je nodig bent voor de klus.

Gegoten Perilex stekker H07RN-FJe kunt ook een compleet voorgefabriceerde perilex stekker aanschaffen. Deze zijn erg eenvoudig in gebruik. Deze stekkers zijn in verschillende lengtes te verkrijgen, echter is 1,5 meter het meest gebruikt. De perilex stopcontact monteer je gewoonlijk onder de elektrische kookplaat.

 

Perilex stekker aansluiten op elektrische kookplaat - LET OP: Lees voor aansluiting altijd de gebruiksaanwijzing


Vond je dit een interessante blog? Of heb je nog vragen? Laat even een reactie achter onder deze blog! 



Over de schrijver
Ricardo Lageweg is mede-eigenaar van de LagewegGroep en specialist op gebied van webshop & contentbuilding. Inmiddels heeft hij meer dan 250 blogs geschreven voor installo.nl, instructievideo’s opgenomen en verschillende webshops ontwikkeld en uitgebreid.
Henry
Door

Henry

op 16 Nov 2022

Hoe sluit je een 5 aderige kabel aan op een 2 x fase + 2x nul kookplaat. Volgens de nen 1010 mag je de grijze draad niet als nul gebruiken. Ik zie in diverse artikelen dat dit wel gebeurt omdat er geen kabels met 2 blauwe draden leverbaar zijn.

Luc Lageweg
Door

Luc Lageweg

op 16 Nov 2022

Beste Henry, Het klopt dat er geen kabels zijn met twee blauwe aders, in het geval van een kookgroep 2P+2N gebruik je dan de blauwe draad en inderdaad de grijze draad. De grijze draad markeer je dan blauw aan beide zijden. De norm zegt namelijk het volgende: "In het geval van een kookgroep is het toegelaten de grijze ader in een vijfaderige kabel toe te passen als nulleiding van een groep, op voorwaarde dat deze aan de uiteinden van een blauwe krimpkous of adertule wordt voorzien".

Ronald
Door

Ronald

op 20 Jan 2023

Mag je de bestaande perilex bedrading verlengen met een lasdoos en lasklemmen, als je de huidige lokatie wilt verplaatsen naar een punt dat verder weg ligt? of moeten dan de draden geheel worden vervangen ?

Luc Lageweg
Door

Luc Lageweg

op 21 Jan 2023

Beste Ronald, Je mag op een goed bereikbare plaats eventueel een lasdoos monteren om de draden te verlengen.

Ellen
Door

Ellen

op 23 May 2023

Hi, als een 2 fasen kookplaat aan wilt sluiten 2P + 2N (7200 Watt) moet je 2,5 kwadraat of 4 kwadraat installatiekabel gebruiken?

Luc Lageweg
Door

Luc Lageweg

op 23 May 2023

Beste Ellen, een kookplaat die gevoed wordt door 2P+2N bestaat in feite uit twee gekoppelde automaten. Vaak is deze 16A. De stroom per draad (2 x fase, 2 x nul)is in dat geval maximaal 16A. Onder normale omstandigheden in een woning kun je als vuistregel dan aansluiten met 2,5mm2. Echter om het zeker te weten moet je de kabeldikte berekenen.

Reactie plaatsen