Perilex

Perilex is de handelsnaam voor een goedgekeurd elektrisch driefasig connectorsysteem voor binnengebruik. Dit systeem gebruikt men in Duitsland (West-Duitsland), Nederland en Zweden. Maar het is inmiddels grotendeels vervangen door het IEC 60309-systeem dat men in heel Europa gebruikt. In Nederlandse woningen gebruikt men het Perilex systeem tegenwoordig voornamelijk voor het aansluiten van het elektrisch kooktoestel en fornuis.

Zowel voor de 1 fase aansluiting (2P+2N) als voor de 3 fase aansluiting (3P+N). Er zijn twee varianten, een meer algemene versie van 16 ampère en een zelden gebruikte versie van 25 ampère. De connectoren zijn uitgerust met beschermende aarde (PE), een neutrale geleider (N) en drie fase geleiders (L1, L2, L3; voorheen: R, S, T). Omdat de Duitse industriële norm VDE 0100 de fasevolgorde voor alle typen driefasige connectoren op een manier schreef die niet compatibel was met de originele Perilex-pinout, zijn de R- en T-connectoren mogelijk verwisseld.

Perilex in 16A en 25 uitvoering

De PE-connector steekt uit en zal daarom eerst "paren". Hierdoor is eerst de aardedraad verbonden. Om de varianten te onderscheiden, heeft de 16-ampère-versie een horizontale PE-connector, terwijl deze verticaal is in de 25-ampère-variant. In Duitsland zijn Perilex-connectoren gestandaardiseerd door DIN.

De versie van 16 ampère is DIN 49445 (contactdoos) en DIN 49446 (stekker) en de versie van 25 ampère is DIN 49447 (contactdoos) en DIN 49448 (contactdoos). Het heeft wel een eerdere platte 4-pins connector (3 fasen en neutraal) vervangen die was gestandaardiseerd in DIN 49450 / DIN 49451.

Het Europese systeem vervangt de Perilex

Het gebruik van de Perilex-connectoren is meestal beperkt tot kleine bedrijven (bijvoorbeeld bakkerijen en restaurants), medische voorzieningen (ziekenhuizen, laboratoria) en huizen. Waar het voordeel heeft van een kleinere vormfactor en een betere reinigbaarheid. Op bouwplaatsen en industriële faciliteiten hebben de IEC-connectoren echter de voorkeur.

Vanwege hun betere robuustheid en omdat ze zijn goedgekeurd voor buitengebruik op middellange termijn. Verder is het onverstandig om driefasige elektrische motoren aan te sluiten op het Perilex-systeem. Vanwege de eerder genoemde dubbelzinnigheid met betrekking tot de fasevolgorde. Sinds 1 januari 1975 is het gebruik van het Perilex-systeem in Duitsland verboden voor nieuwe industriële installaties.

Maar het blijft toepasbaar in huizen, ziekenhuizen en kleine bedrijven. Zelfs daar wordt het echter vervangen door het IEC 60309-systeem dat in heel Europa wordt gebruikt. Een soortgelijke (maar niet fysiek identieke) stekker bestaat in Zwitserland als SEV 1011 type 15 (ronde pinnen) en type 25 (rechthoekige pinnen).
Reactie plaatsen

Bezoek onze partner websites

Gewiss groepenkasten installatieautomaten aardlekschakelaars kopen

GewissElektro.nl

GroepenKast bestellen

123GroepenKast.nl