2P+2N fornuisgroep aardlekautomaat of met aardlekschakelaar?
26 april 2023 
4 min. leestijd

2P+2N fornuisgroep aardlekautomaat of met aardlekschakelaar?

VRAAG: Kan ik een 2P+2N fornuisgroep aardlek automaat toepassen of beter een fornuisgroep met losse aardlekschakelaar?

In deze blog gaan we kort de voor en nadelen van de fornuisgroep aardlek automaat bespreken ten opzichte van een fornuisgroep met losse aardlekschakelaar.

 - SEP 2P+2N fornuisgroep aardlekautomaat uitbreidingsset (klik hier)

 - SEP Uitbreidingsset ALS + 2P+2N Fornuisgroep (Klik hier)

Hierin komen de volgende onderwerpen aan bod: ruimte in groepenkast, soort kookplaat, kosten, faseverdeling, normen.

Een 2P+2N fornuisgroep aardlek automaat toepassen of toch een losse aardlekschakelaar met fornuisgroep? Een vraag die wij regelmatig krijgen vandaar deze korte informatieve blog over wat wel en niet handig is voor verschillende situaties.


Ruimte in de groepenkast

Groepenkast met 2P+2N fornuisgroep aardlekautomaatMiniverdeler met 2P+2N fornuisgroepAls je een 2P+2N fornuisgroep aardlekautomaat kiest of een 2P+2N fornuisgroep met losse sep smalle aardlekschakelaar, dan scheelt het slechts 1 module in ruimte.
Echter kan deze 1 module ruimte soms net schelen of het wel of niet past in de huidige kast.

Stel dat je de ruimte hebt, dan raden wij aan om toch een aardlekschakelaar met losse 2P+2N kookgroep te kiezen. Het is namelijk soms zo dat onbewust de fornuisgroep toch niet geslikt is voor jouw kookplaat door een onderliggende verbinding van de 2 nullen. Lees hier meer over in het volgende kopje ‘soort kookplaat’.

Heb je de ruimte in de groepenkast? Hier is een uitbreidingsset voor, zodat je enkel de ingaande en uitgaande bekabeling hoeft aan te sluiten. (Klik hier voor de aardlekschakelaar met fornuisgroep uitbreidingsset)

Soort kookplaat

De soort kookplaat is de maker of kraker van het gebruik van de 2P+2N fornuisgroep aardlek automaat. Het volgende is namelijk heel belangrijk: de nul in de kookplaat dienen twee gescheiden nul-circuits te zijn. Wanneer de 2 nullen intern in de kookplaat aan elkaar verbonden zijn, zal de aardlek automaat niet functioneren en ongewenst afschakelen en dat is zonde, geïnstalleerde veiligheidsproducten kunnen namelijk vaak niet meer worden geretourneerd.

Twijfel je of de kookplaat een gescheiden nul heeft of niet? Raadpleeg de fabrikant van de kookplaat, of kies dan voor deze 3 module brede fornuisgroep uitbreidingsset met smalle aardlekschakelaar en 2P+2N fornuisgroep. (Klik hier)

Kostenverschil

De verschil in kosten hangt af van voor welk merk je gaat.

Losse SEP 2P+2N fornuisgroep aardlekautomaatVoor de actuele prijzen:

 - Losse SEP 2P+2N fornuisgroep aardlekautomaat (klik hier)

 - SEP 2P+2N fornuisgroep aardlekautomaat uitbreidingsset (klik hier)

 - SEP Uitbreidingsset ALS + 2P+2N Fornuisgroep (Klik hier)

 - Hager Aardlekschakelaar (klik hier) + Hager Fornuisgroep (klik hier)

 - Actuele prijzen van alle losse fornuisgroepen: (Klik hier)

Mocht je geen ruimte meer hebben in je huidige groepenkast, dan is een miniverdeler een mooie optie voor jou! (Klik hier)

verschillende-aardlekschakelaars-en-fornuisgroepen-met-aardlekbeveiligingen-van-sep-en-gacia--

Faseverdeling 2P+2N Fornuisgroep

De 2P+2N Fornuisgroep aardlek automaat mag worden aangesloten op zowel 2x 1 fase als op 2 van de 3 fase bij een 3 fase installatie. In beide gevallen dienen er 2 losse nullen te worden aangesloten en de nul moet intern in de kookplaat gescheiden zijn.

Uitbreidingsset ALS + 2P+2N Fornuisgroep
Bij een 2P+2N fornuisgroep uitbreidingsset met een 2 polige aardlekschakelaar wordt deze altijd aangesloten op een 1 fase of 1 van de 3 fasen. Hierbij hoeft de nul echter niet intern in de kookplaat gescheiden te zijn, wel moeten er alsnog 2 nuldraden getrokken worden richting de kookplaat vanuit de groepenkast.

2P+2N beveiligd door een 4P aardlekschakelaar
Wanneer je in een 3 fase situatie een 4 polige aardlekschakelaar hebt, dan mag de 2P+2N fornuisgroep worden aangesloten op zowel 1 fase als 2 van de 3 fasen van de aardlekschakelaar.


Verschillende 2P+2N fornuisgroepen met / zonder aardlekschakelaar


2P+2N Fornuisgroep zonder aardlekbeveiliging wel of niet (Volgens norm NPR 5310:2017)

Antwoord: alle eindgroepen in de installatie van woningen dient te worden beschermd met aardlekschakelaars van 30 mA.

Er gaan verhalen rond dat je volgens de een een fornuisgroep niet hoeft te beveiligen door een aardlekbeveiliging. De ander beweert dat dit volgens de normen wel moet. Maar wat is nu waar?

Normering NPR 5310:2017

Volgens paragraaf 4.4 Aardlekschakelaars in installaties in woningen en overeenkomstig gebruik.

Deze tekst in de norm gaat over het gebruik van aardlekschakelaars in installaties in woningen en vergelijkbaar gebruik, zoals hotels of gebouwen met cellen en woonboten.
Aardlekschakelaars moeten worden gebruikt voor basis- en foutbescherming en aanvullende bescherming vanwege het gebruik door leken.

Ook beschrijft de norm dat aardlekschakelaars met een IΔn-waarde van maximaal 30 mA nodig zijn als aanvullende bescherming in installaties in woningen en overeenkomstig gebruik. Deze aardlekschakelaars kunnen ook dienst doen als foutbescherming. Daarnaast moeten alle contactdozen tot en met 20 A, aansluitpunten voor verlichting, stroomketens in badruimtes en aansluitpunten voor verplaatsbaar materieel tot en met 32 A voor gebruik in de buitenruimte aanvullend worden beschermd in de genoemde ruimten. Deze aanvullende bescherming is nodig vanwege het gebruik door leken.

Kortom, voor de veiligheid van woningen moeten volgens de NPR 5310:2017 alle eindgroepen in de installatie worden beschermd met aardlekschakelaars van 30 mA. Hoewel er uitzonderingen zijn op de toepassing van aanvullende bescherming, wordt het over het algemeen afgeraden om deze toe te passen in woningen en daarom worden uitzonderingen ook niet besproken.


alle eindgroepen in de installatie worden beschermd met aardlekschakelaars van 30 mA.


Wat hierboven eigenlijk staat is het volgende:

Alle eindgroepen in woningen moeten voor veiligheidseisen worden beveiligd door aardlekschakelaars met een foutstroom van 30mA. Dus ook de fornuisgroep dient te worden beveiligd door een aardlekbeveiliging.


Vond je dit nou een interessante blog?
Laat hieronder een reactie achter!

Ook als je een vraag hebt of juist een tip voor een volgende blog, laat het ons weten.



Over de schrijver
Ricardo Lageweg is mede-eigenaar van de LagewegGroep en specialist op gebied van webshop & contentbuilding. Inmiddels heeft hij meer dan 250 blogs geschreven voor installo.nl, instructievideo’s opgenomen en verschillende webshops ontwikkeld en uitgebreid.
Hans Mik
Door

Hans Mik

op 16 Aug 2023

Nieuwe Bora Pure (type FD 2210PB2342) inductie kookplaat. Is verbonden met 2 geschakelde EMAT combi automaten B16 E3 220/240V 30mA. De keuken installateur zegt dat dit niet kan bij deze Bora, moet zijn gewone installatie automaat. Graag advies.

Luc Lageweg
h.duursma
Door

h.duursma

op 02 Sep 2023

ik heb 3 fasen thuis en wil graag inductiepaat aansluiten van 7,5 KW moet op 2 fasen kookgroep[twee automaten gekoppeld] , moet ik hier dan voor elke autmaat afzonderlijk een aardlek plaatsen?

Luc Lageweg
Door

Luc Lageweg

op 14 Sep 2023

Bedankt voor je reactie. Een inductiekookplaat 2P+2N wordt gezien als één groep. Deze mag niet achter twee verschillende aardlekschakelaars. Je moet de kookgroep dus achter dezelfde aardlek plaatsen.

Frank van der Werf
Door

Frank van der Werf

op 08 Jan 2024

Ik zit met dezelfde vraag, maar ik snap je antwoord niet. Je kan toch niet 2 fasen op 1 aardlek hebben? Ik heb nu per fase 1 aardlek. Hoe los ik dat op? Moet ik dan een SEP B16 fornuisgroep aardlekautomaat 2P+2N - direct achter de hoofdschakelaar plaat

Luc Lageweg
Door

Luc Lageweg

op 08 Jan 2024

Beste Frank, de 2P+2N is oorspronkelijk bedoeld voor een 1 fase aansluiting, en is een uitzondering in de NEN1010. Een 1 fase aansluiting was indertijd standaard. De kookgroep sluit je aan achter 1 fase, en dus een 1 fase aardlekschakelaar. Bijvoorbeeld deze: https://123groepenkast.nl/SEP-Uitbreidingsset-Aardlekschakelaar-fornuisgroep-B16 Tegenwoordig hebben steeds meer woningen een driefase aansluiting. Normaliter sluit je je kookplaat dan ook aan achter 1 van de fasen. Soms wordt een 2P+2N kookgroep verdeeld over twee fasen. Houdt er dan wel rekening mee dat er 400V over de twee fasen staat, de kookplaat moet hier wel geschikt voor zijn. De kookgroep moet dan achter één driefase aardlekschakelaar. Of je past een SEP kookgroep aardlekautomaat toe als de kookplaat hiervoor geschikt is (gescheiden nullen), deze plaats je rechtstreeks achter de hoofdschakelaar.

Frank
Door

Frank

op 08 Jan 2024

Beste Luc, dank voor je snelle en uitgebreide antwoord! Ik heb zelf ook nog even nagedacht en ga inderdaad voor een 3 fasen aardlekautomaat . De kookplaat is ook geschikt voor 3 fasen en ik heb al een 5 aderige kabel liggen. Dus dat wordt hem!

Reactie plaatsen