De Kookgroep

Tegenwoordig koken velen van ons op een elektrisch kooktoestel. Om elektrische koken mogelijk te maken, moet het kooktoestel aangesloten zijn op een elektrische installatie. Hierbij heb je een kookgroep of fornuisgroep nodig. In deze blog zullen wij bespreken wat een kookgroep is en waarvoor je het gebruikt. Daarnaast zullen we ook het verschil bespreken tussen kookgroepen. Ten slotte leggen we uit hoe jij de benodigde kookgroep kan berekenen.

Wat is een kookgroep en waar wordt het voor gebruikt?

Wat is een kookgroep of fornuisgroep? De fornuisgroep is een groep die veel voorkomt in de groepenkast.De Kookgroep Koken Door middel van deze fornuisgroep is het mogelijk om een kookplaat aan te sluiten. De kookgroep bestaat uit twee gekoppelde installatieautomaten en voedt een elektrische kooktoestel via een stekkeraansluiting en is beveiligd door een aardlekschakelaar. Elektrische kooksystemen worden vaak aangesloten via een perilex-systeem. Een perilex-systeem is een elektrische aansluiting die geschikt is voor een hoog vermogen, waaronder kookgroepen. Het perilex-systeem kan meer vermogen aan dan de standaard wandcontactdoos. Een standaard wandcontactdoos kan gebruikt worden tot 3680 Watt en een perilex wandcontactdoos kan gebruikt worden tot 7360 Watt (2x 230 Volt). Omdat elektrische kooksystemen vaak een hoger vermogen hebben, is kun je een perilex-systeem gebruiken om deze toch aan te kunnen sluiten. Perilex, fornuisgroep of kookgroep nodig? Klik dan hier.

Het verschil tussen 2P + 2N en 3P + N fornuisgroep

Door middel van een kookgroep is het mogelijk om een elektrisch kooktoestel aan te sluiten. Er is een 1 fase en een 3 fase uitvoering. De 1 fase uitvoering kan ook aangesloten worden op 2 fasen, maar moet dan wel achter dezelfde aardlekschakelaar.

Fornuisgroep 2P + 2N zijn in feite twee gekoppelde installatieautaten

Een 1 fase fornuisgroep zijn eigenlijk 2 gekoppelde installatieautomaten. Over het algemeen gaat het hier om 2 keer 16 ampère. Dit komt omdat de meeste woningen beschikken over groepen die met 16 ampère beveiligd zijn. Deze 1 fase kookgroep heeft 4 aansluitingen, bestaande uit 2 keer een fase en 2 keer een nul. Dit komt neer op: 2P + 2N + aarde. Er moet naast de twee fasedraden en de twee nuldraden ook een aardedraad worden getrokken. Dit betekent dat er vijf draden naar het perilex systeem gaan. Ook voor de 3 fase kookgroep moet je vijf draden trekken. Het gaat hier om drie fasedraden, één nuldraad en een aardedraad: 3P + N + aarde.

Het verschil tussen de 1 fase en 3 fase groepenkast is dat er in de 1 fase groepenkast geen krachtgroep geplaatst kan worden, maar dit in de 3 fase groepenkast wel mogelijk is. Je gebruikt een krachtgroep voor het aansluiten van je apparatuur wanneer deze apparaten een vermogen hebben wat boven het maximale vermogen van de 1 fase aansluiting ligt. Een voorbeeld hiervan is een elektrisch kooktoestel. Toch is het wel mogelijk om op de 1 fase aansluiting bijvoorbeeld een kookplaat aan te sluiten, zo lang deze niet het maximale vermogen van de 1 fase netaansluiting overschrijdt. Hierbij moet je de fornuisgroep achter dezelfde aardlekschakelaar van. de 1 fase groepenkast aansluiten.  Bij de 3 fase groepenkast kun je een fornuisgroep of een krachtgroep gebruiken.

Berekenen van de benodigde kookgroep

Woningen beschikken vaak over een groepenkast met groepen die tot 16 ampère beveiligd zijn. Het vermogen van kan dan niet meer dan circa 3680 watt zijn. Een fornuisgroep bestaat uit twee 16 ampère automaten die met elkaar zijn gekoppeld. Deze kookgroep herken je aan de twee schakelaren die direct naast elkaar geplaatst zijn en uitgeschakeld kunnen worden met één hendel. Doordat deze aansluiting gesplitst is in twee delen, spreken we van een aansluiting van 2x 16 ampère. Het is hierdoor mogelijk om het hoge vermogen dat een elektrisch kooksysteem vraagt te leveren, tot ongeveer 7400 Watt.

Maar op welke manier reken je nu de benodigde kookgroep uit? Dit kun je doen aan de hand van de volgende formule:

Ampère = Wattage / Voltage

Wanneer een elektrische kookplaat een vermogen van 7360 Watt (VA) heeft, betekent dit dat deze 32 Ampère nodig heeft:

7360W (VA) / 230V = 32A

Deze kookplaat zal dus door middel van een kookgroep aangesloten moeten worden. Op een kookgroep kan namelijk een kookplaat tot 7360 Watt aangesloten worden door zijn tweeledige installatieautomaat. Hierdoor heb je eigenlijk twee aansluitingen die tot 16 ampère beveiligd zijn. Het elektrische kooktoestel kan door middel van de kookgroep elektrisch “door tweeën” worden gedeeld.

Ten slotte

Het gebruiken van een fornuisgroep is ideaal wanneer jij graag elektrisch wilt koken in je huis. Omdat het vermogen van de elektrische kookplaat vaak hoger is dan het vermogen van een normale elektriciteitsgroep (230 volt x 16 ampère = 3680 watt), is een fornuisgroep dé oplossing. Door de fornuisgroep is het mogelijk om toch de elektrische kookplaat met het hoge vermogen te gebruiken. Let er wel op dat het vermogen van je apparaat niet hoger is dan wat de groepenkast aan kan. Dit kan namelijk resulteren in ongewenste afschakeling van de groepenkast.

Heb je groepenkast componenten nodig? Ga naar 3P+N kookgroep. Ga naar 2P+2N fornuisgroep.

Lees meer over dit onderwerp: Wat is het verschil tussen een kookgroep en fornuisgroep?

Wij vinden het superleuk als je een reactie wilt achterlaten. Klik op de reactieknop onderaan deze pagina. Alvast bedankt.

Over de schrijver
Ricardo Lageweg is mede-eigenaar van de LagewegGroep en specialist op gebied van webshop & contentbuilding. Inmiddels heeft hij meer dan 250 blogs geschreven voor installo.nl, instructievideo’s opgenomen en verschillende webshops ontwikkeld en uitgebreid.
Lo
Door

Lo

op 06 Dec 2021

je vertelt maar een half verhaal. De hoofdzekering bepaalt wat je kan " verstoken" . Als die 25A is, dan heb je geen 7360W , die de fornuisgroep op zichzelf wel zou aankunnen

Luc Lageweg
Door

Luc Lageweg

op 07 Dec 2021

Beste Lo,Bedankt voor je reactie. Dit is niet het halve verhaal, maar de fornuisgroep is een onderdeel van de installatie die je hebt ontworpen.Het onderdeel waar jij het over hebt gaat over de aansluitwaarde van het energiebedrijf, hier moet je uiteraard ook rekening houden met het beschikbare vermogen, maar dat is natuurlijk bij elke uitbreiding die je doet binnen jouw elektrische installatie.Je berekend dan het benodigde vermogen en bekijkt dan je beschikbare vermogen. als dit niet overeen komt of minder is, dan kun je een verzwaring van je aansluiting aanvragen. Hierover meer in dit onderstaande artikel. (zie link) https://installo.nl/elektrische-installatie-ontwerpen-waar-begin-je/Met vriendelijke groet, Ricardo

Vita
Door

Vita

op 18 Mar 2022

Goede site, ook fijn om naar te kijken.Vraagje ? Ik heb de beschikking over een (1) simpele 32 A (hoofdzekering )aansluiting in mijn huisje afkomstig van de leverancier.Dus een maal Fase en een maal Nul. Heb een fornuisgroep geplaats , dus twee maal 16 ampere ter beschiking (2x 16 ampere x235 volt) voor het koken. De plaat is aansluitwaarde 5800 Watt, dus met opletten moet dat wel gaan voor de zekering van het nutsbedrijf.Ik heb naar de Perilex wandcontactdoos 2 maal Blauw (Nul) en 2 maal Bruin (2 maal vanuit dezelfde kookgroep) gebracht. 2,5 mm2, in een 19 mm buis. Natuurlijk ook aarde. Op de plaat op aparte punten, 2 maal de fase aan gesloten. NU de vraag waar het om gaat, de beide NUL aansluiten zijn gebrugt. Het brugje blijft in alle gevallen zitten (deze info is ingestanst in het staal vd kookplaat) dus in alle configuraties. klem 4 en 5 blijven altijd gebrugt de nul. Klem 1,2 en 3 Fase verschillen al naar gelang de aanluiting. Ik heb de brug laten zitten en op beide gebrugde NUL klemmen een Blauwe draad gedaan. Het lijkt me op hetzelfde neerkomen, 2 nuldraden draden op klem 5 en dan met brug naar naar klem 4. Klem 4 en 5 zijn altijd verbonden, op veel platen heb je sowieso maar een klem voor nulNaar mijn idee is dat goed, maar ik twijfel toch??Ik zag deze vraag eigenlijk nergens, dus ik denk ik vraag het de specialist. Groet

Luc Lageweg
Door

Luc Lageweg

op 21 Mar 2022

Beste Vita, bedankt voor je bericht. Je brengt inderdaad 2 nullen naar de kookplaat (2P + 2N + aarde). In de groepenkast sluit je elke nul aan op de gekoppelde automaat, in het kooktoestel sluit je deze vaak aan op dezelfde nul, dus op klem 4 en 5. Veel plezier met koken.

post
Door

post

op 14 Oct 2023

Deze brug kun je dan toch ook in de meterkast maken? dat scheelt weer draad

Luc Lageweg
Door

Luc Lageweg

op 16 Oct 2023

De brug mag je (nog) niet maken in de meterkast. De reden is dat de kookgroep een dubbele groep is (2P+2N). Per groep kan maximaal 16A stromen door de fase en door de nul. Indien je 1 nul zou gebruiken, kan er dus 32A door de nuldraad stromen. Vandaar dat je twee nullen moet toepassen.

Vernold
Door

Vernold

op 28 Nov 2022

Wij hebben door een erkend installateur, op zijn advies een 3 fase meterkast met krachtstroom laten installeren, omdat wij op inductie willen koken. Nu zegt hij dat hij geen 2 fasen kookplaat kan installeren, dat het altijd een 3 fasen plaat moet zijn.

Luc Lageweg
Door

Luc Lageweg

op 28 Nov 2022

Beste Vernold, Op de 3 fase krachtstroom automaat (3P+N) kun je inderdaad geen 2 fase kookplaat aansluiten. Dit heeft te maken met de enkele nul. Je hebt dus een speciale kookgroep (2P+2N) nodig. Deze heeft twee fasen en twee nullen.

Jacob
Door

Jacob

op 05 Nov 2023

Volgens mij is dit wel mogelijk immers de fases zijn 120 graden verschoven ten opzichte van elkaar waardoor de stroom door de nul leider nooit hoger wordt dan de hoogste stroom van een van de fases

Luc Lageweg
Door

Luc Lageweg

op 21 Nov 2023

Beste Jacob, het klopt dat de fases 120 graden van elkaar verschoven zijn. 3 x 120 graden = 360 graden. Twee fase heffen elkaar niet op, dit is pas bij een 180 graden verschuiving. De stroom door de nul zal dus hoger kunnen zijn dan de hoogste stroom door 1 van de fases.

Roel
Door

Roel

op 16 Oct 2023

In mijn nieuwe komt een 2 fasen kookplaat van 7350 Watt. In mijn groepenkast is reeds een kookgroepautomaat geplaatst maar nog niet aangesloten. Mij wordt aangeraden om een 3 x 25A aansluiting aan te vragen. Is 7350 Watt niet te zwaar voor 25A?

Luc Lageweg
Door

Luc Lageweg

op 16 Oct 2023

Beste Roel, bedankt voor je comment. Je kunt per fase een vermogen van 5750 (25Ax230V) Watt aansluiten. Op een aansluiting van 3x25A kun je maximaal 3x25x230=17250 Watt aansluiten. Overigens zul je in de praktijk niet (continue) het volledig vermogen gebruiken tijdens het koken, maar kun je rekenen met bijvoorbeeld een gelijktijdigheidsfactor van 0,5 - 0,7.

Roel
Door

Roel

op 17 Oct 2023

Beste Luc, Bedankt voor je antwoord. Ik begrijp hieruit dat het aanvragen van een 3x25A geen probleem is en bij een 3x25A aansluiting de kookgroep over 2 fasen moet worden verdeelt. Klopt dat? grootverbr: wasmachine, droger, oven, vaatw, airco, zonnepan

Luc Lageweg
Door

Luc Lageweg

op 19 Oct 2023

Beste Roel, door de gelijktijdigheidsfactor kun je de kookgroep over het algemeen ook op één van de drie fasen zetten. Maar dat kan ook over twee fase, houd er dan rekening mee dat de kookplaat geschikt is voor de lijnspanning van 400V (spanning tussen de fasen). Als je de kookgroep bijvoorbeeld op fase 1 zet, verdeel je de andere groepen over fase 2 en fase 3. Het aanvragen van een 3x25A doe je bij de netbeheerder, je moet dan van te voren de hoofdschakelaar vervangen door een 3 fase hoofdschakelaar, hierover hebben wij een ander artikel geschreven: https://installo.nl/netverzwaring-nodig-zo-pak-je-het-aan/

W.Rens
Door

W.Rens

op 21 Oct 2023

Kan ik een 1 fasen gasfornuis aansluiten op een 2 fasen groep in mijn meterkast?

Luc Lageweg
Door

Luc Lageweg

op 21 Nov 2023

Je kunt in veel gevallen een 2P+2N gasfornuis aansluiten op 2 fasen ipv 1 fase. Let er wel op dat het apparaat overweg kan met 400V lijnspanning over L1 en L2.

Reactie plaatsen