Hoe een kookgroep installeren in de groepenkast (9 stappen)
08 december 2020 
9 min. leestijd

Hoe een kookgroep installeren in de groepenkast (9 stappen)

Hoe installeer je een fornuisgroep of ook wel kookgroep in de groepenkast? Ik deze blog gaan we stapsgewijs langs alle punten van het installeren van een fornuisgroep in de groepenkast. In deze blog hebben wij het over een 2P+2N fornuisgroep, wanneer je een krachtkookgroep oftewel 4 polige installatie automaat installeert, klik dan hier voor de uitleg van het installeren van een krachtgroep in de groepenkast.

 

De afgelopen jaren heeft het elektrisch koken natuurlijk een exponentiële groei doorgemaakt. Dit hangt natuurlijk samen het het uitbreiden van de elektrische installaties (groepenkasten) van de consument.

[[showindex]]

Welke kookgroep installeren?

Wat voor kookgroep jij nodig hebt hangt af van wat het maximaal benodigde vermogen van je elektrische kookplaat is. Voor de 1 fase groepenkast gebruik je een 2P+2N fornuisgroep en voor een 3 fase groepenkast kun je zowel een 2P+2N fornuisgroep als een krachtkookgroep gebruiken.
Je berekend het vermogen met de volgende formule: P = U x I.

Deze formule uitgeschreven: Vermogen = Spanning x Stroom.

Wanneer je het maximale gebruikte vermogen weet, en je weet of je een 1 fase of 3 fase groepenkast hebt, dan kun je de formule omzetten. (Wil je weten wat voor groepenkast je hebt? Klik dan hier)

Gebruik voor het berekenen van de stroom de formule: I = P / U

Deze formule uitgeschreven: Stroom = Vermogen / Spanning

Bij het berekenen van een 2P+2N kookgroep deel je de uitkomst door 2. De stroom loopt immers door twee gekoppelde automaten.

Voorbeeld:
Peter koopt een kookplaat met een maximaal verbruik van 6.9 Kilowatt, hij heeft in zijn woning een 1 fase groepenkast. I = P / U
I = Stroom = 6900W / (2 x 230V)
Stroom = 6900W / 460V

Stroom = 15 A

Peter heeft dus voor zijn kookgroep minimaal een 2P+2N kookgroep van 15A nodig. De meest gangbare kookgroepen zijn 16A.
Hier meer over weten? lees het volgende artikel: Hoeveel Watt op een groep berekenen

Het installeren van de fornuisgroep in de groepenkast

 

Stap 1: Bereid je klus voor

TIP: Heb de juiste installatiematerialen in huis!

Wanneer je bezig gaat met het installeren van componenten in je groepenkast is het belangrijk om je goed voor te bereiden met de volgende punten:

Weet waar je de kookgroep wilt plaatsen in de groepenkast.
– Gebruik altijd het juiste gereedschap.
– Gebruik altijd de juiste kennis, heb je deze niet, vraag dan altijd een expert.

– Werk volgens een plan, wat doe je eerst en welke stappen komen daarna?
– Heb de juiste installatiematerialen in huis.
– Laat je huisgenoten ruim van te voren weten dat je werkzaamheden aan de elektrische installatie gaat uitvoeren.

TIP: Het is aan te raden om iemand in de buurt te hebben.

Stap 2: Schakel de elektrische installatie uit

Uitschakelen hele groepenkastVoor we de deksel van de groepenkast er vanaf halen schakelen we eerst de installatie uit. We werken namelijk altijd alleen in de groepenkast als de groepenkast spanningsloos is. (Meer weten over Spanningsloosheid aantonen? De 5 stappen uit de NEN3140.)

Dan schakelen we eerst de groepen een voor een uit. Hierna schakelen we de schakelaars van de aardlekschakelaar uit, en als laatste de hoofdschakelaar. Controleer nu of de de volledige installatie spanningsvrij is.

Is dit het geval? Dan halen we nu de deksel van de groepenkast af.

Stap 3: Kookgroep installeren in de groepenkast

Kijk waar je de groep wilt plaatsen. Er zijn 3 opties:

1 – Je hebt nog 2 modules over op de kamrail.
Je kunt in dit geval de bescherm dopjes (als deze er op zitten) verwijderen en de kookgroep er zo bij klikken. In sommige gevallen moet je nog even de DIN-rail lipjes van de kookgroep open klikken.
Wanneer je te weinig speling hebt om de groep op de rail te klikken, dan kun je de onderkant van enkele naast gelegen groepen los maken.

2 – Je hebt slechts 1 module over op de kamrail.
Je zult in dit geval dus de kamrail moeten vervangen met bijvoorbeeld een kamrail met 5x (1P+N). In plaats van je huidige kamrail voor 4 groepen standaard (1P+N) groepen. Wanneer je net als bij 1. te weinig speling hebt om de groep op de rail te klikken, dan kun je de onderkant van enkele naast gelegen groepen los maken. Je kunt ook de kamrail uitbreiden met kleine 2 pins kamrails. (Deze 2 pins bijvoorbeeld)

3 – Je hebt geen kamrail in je groepenkast.
Alle automaten zijn in dit geval volledig bedraad aangesloten. Je kunt ervoor kiezen om de bedrading te vervangen met een kamrail of de groep bedraad aan te sluiten op het net.

Stap 4: Draai de schroeven ‘handvast’ vast

Wanneer je de kookgroep installeert, schroef dan de schroeven aan de inkomende stroomzijde handvast vast. Deze schroeven draaien we later goed aan met een momentschroevendraaier.

Advertentie 123Groepenkast.nl

Stap 5: Sluit de afgaande bekabeling van de 2P+2N kookgroep aan

Sluit nu de bedrading aan die naar de kookplaat gaat. Wanneer deze als is gelegd zul je waarschijnlijk 3 kleuren draden zien; blauw, bruin (of zwart) en een geel groen draad.

Let op: bij een fornuisgroep moet je altijd twee nul draden gebruiken. Je mag de nul dus niet combineren!

Bruin draad / Fase: Hiervan heb je er twee, twee bruine draden gaan naar twee van de fasen van de perilex stekker, vaak wordt fase 1 en fase 3 gebruikt.

Blauw draad / Nul: Ook van deze heb je er twee, deze twee blauwe draden gaan naar de nul van de perilex stekker.

Geel groene draad: Wanneer het geel groene draad nog niet is aangesloten, dan kun je deze aansluiten op de aardrail, hier zitten waarschijnlijk al meer aarde draden op gemonteerd.

Ook deze bedrading draad je vervolgens ‘handvast’ vast met een schroevendraaier.

Stap 6: Trek de schroeven na met een momentschroevendraaier

Het aandraaimoment wordt gecommuniceerd in Nm, oftewel Newton meter

Wanneer je alle bovenstaande stappen hebt genomen zijn we aangekomen bij het aandraaien van de schroeven. Elke automaat heeft een eigen aandraaimoment, hiermee draai je iets aan met genoeg kracht maar zonder dat je het kapot draait. Wanneer je de schroeven te strak aandraait dan komt er te veel spanning op te staan. Dit kan nadelig zijn tussen het contact van de schroef en de draad. Draai je iets niet strak genoeg aan, dan kan dat loslaten.

Op de website van de fabrikant staat hoeveel het nominaal aandraaimoment van de schroef moet zijn.
Het aandraaimoment wordt gecommuniceerd in Nm, oftewel Newton meter. Het zegt iets over met hoeveel kracht (in Newton) per meter iets moet worden aangedraaid.

Stap 7: Controleren

Controleer alles nogmaals, heb ik alles aangedraaid? Zit alles waar het moet zitten? Bekijk visueel of alles goed is gegaan en ga voor jezelf stap voor stap nog eens na of de de bovenstaande stappen in de juiste volgorde hebt uitgevoerd. Codeer de groep logisch, zodat je deze eenvoudig en overzichtelijk kunt toevoegen aan de groepenverklaring.

Dan kun je nu de deksel terug op de groepenkast plaatsen. Plaats de afdekstrook terug met de juiste afmeting. Haal er in dit geval dus twee module eenheden vanaf.

Wij raden aan om voor je de hoofdschakelaar inschakelt eerst alles uit te schakelen.

Stap 8: Inschakelen elektrische installatie

Dan kan nu de hoofdschakelaar weer aan. Hierna kan een voor een de aardlekschakelaars en de achterliggende groepen weer aan.

Stap 9: Afgerond en testen

Wanneer alles is afgerond en goed is gegaan, zorg je dat de groepenkast up-to-date is met de groepenverklaring. Zorg er ook voor dat je de meterkast schoon en overzichtelijk achter laat.

Bij eventuele calamiteiten weet je precies waar je moet zoeken en hoeft je niet eerst je meterkast uit te ruimen voordat je ergens bij kunt.

Wij vinden het superleuk als je je reactie wilt achterlaten. Klik op de reactieknop onderaan deze pagina. Alvast bedankt!

Over de schrijver
Ricardo Lageweg is mede-eigenaar van de LagewegGroep en specialist op gebied van webshop & contentbuilding. Inmiddels heeft hij meer dan 200 blogs geschreven voor installo.nl, instructievideo’s opgenomen en verschillende webshops ontwikkeld en uitgebreid.
Pieter
Door

Pieter

op 05 Nov 2021

Helaas maar een voorbeeld... Mijn kookplaat heeft maximaal opgenomen vermogen van 7350 Watt en ik heb 3fase-kast van Hager. Kan ik volstaan met Hager MKS599 en hoe sluit ik die aan. Op verschillende fases?

Luc Lageweg
Door

Luc Lageweg

op 18 Nov 2021

Beste Pieter, Bedankt voor je vraag. De MKS599 (https://www.123groepenkast.nl/Hager-VKS03SF-B16-FornuisGroep-MKS599-2P2N) kun je wel gebruiken om deze kookplaat op aan te sluiten. Je kunt er voor kiezen om hem te plaatsen achter een 1 fase aardlekschakelaar en zo te beveiligen met 2x 1 fase. Of je beveiligd de kookplaat door een 3 fase aardlekschakelaar en dan zet je de fornuisgroep achter bijvoorbeeld 2 van de 3 fasen. Het belangrijkste is dat het verbruik verdeeld wordt over de fasen. ^Ricardo

Reactie plaatsen