Fornuisgroep aardlekautomaat - deze specifieke automaat mag wel worden toegepast in de woningbouw
09 september 2022 
5 min. leestijd

Fornuisgroep aardlekautomaat - deze specifieke automaat mag wel worden toegepast in de woningbouw

Ben je aan het oriënteren naar een 2 fase fornuisgroep aardlekautomaat, omdat je elektrisch wilt koken. De vraag naar de kookgroep aardlekautomaten groeit, zeker door de stijgende gasprijzen. In de laatste 12 maanden is de gasprijs met maar liefst 360% gestegen.

De hoge gasprijs zorgt voor de groeiende vraag naar elektrisch koken, en daarmee naar een groeiende vraag naar de fornuisgroep. En ruimtegebrek in de groepenkast zorgt vervolgens voor een groeiende vraag naar de fornuisgroep aardlekautomaat combinatie, omdat deze slechts 2 module breed is.

2 Soorten aansluitingen voor elektrisch koken. 

Je gebruikt voor de fornuisgroep 2 fase of 2x 1 fase, of je gebruikt voor de kookgroep 3 fasen. Dit is afhankelijk van het type kookplaat die je wilt aansluiten. In beide gevallen sluit je het kooktoestel met een perilex stekker aan op een perilex wandcontactdoos. Een perilex heeft namelijk 5 pinnen.

Om de 3 fase fornuisgroep (3P+N) aan te sluiten heb je altijd een krachtgroep (3x230V) nodig. Deze kun je door een installatieautomaat met een "losse" aardlekschakelaar beveiligen, of met een kracht aardlekautomaat (standaard 3 fase kookgroep aardlekautomaat).

Voor het aansluiten van een 2 fase fornuisgroep (2P+2N) kun je zowel twee fases van de drie fase gebruiken als 2 keer dezelfde fase (bij zowel een 1 fase als 3 fase installatie). Let er in het eerste geval wel op dat de nullen in het kooktoestel gescheiden zijn.

Tegenwoordig is de 2 fase fornuisgroep aardlekautomaat populair. Let wel op de minimale werkingsspanning. Van de SEP is de minimale werkingsspanning (Ub-): 40V: SEP Smalle fornuisgroep aardlekautomaat 2P+2N. Daardoor mag deze specifieke SEP 2P+2N fornuisgroep aardlekautomaat wel toepassen in de woningbouw.

Wil je meer weten over het verschil tussen de 1 fase fornuisgroep en 3 fase kookgroep? (Het verschil tussen een 1 fase fornuisgroep en 3 fase kookgroep.)

Fornuisgroep Aardlekautomaat

Een apparaat (of dat nu een kookplaat of föhn is) wordt beveiligd door een aardlekbeveiliging en een zekeringsautomaat. Een combinatie hiervan is meestal minimaal 3 module eenheden, wanneer je een fornuisgroep installeert dan neemt deze 4 module eenheden in beslag. Deze (Klik hier) 2 fase fornuisgroep aardlekautomaat neemt slechts 2 modules in beslag. Dit scheelt dus heel veel ruimte.

Meer weten over de werking van een aardlekautomaat? (Kijk dan deze video (youtube))

Belangrijk over Fornuisgroep aardlekautomaat:
De automaat mag verdeeld worden over 2 fasen van de 3 in een 3-fase installatie. Wat wel belangrijk is bij gebruik van een kookgroep-aardlekautomaat is dat de nul in de kookplaat wel degelijk 2 gescheiden nul-circuits zijn

Als de 2 nullen intern in de kookplaat aan elkaar verbonden zijn, zal de aardlekautomaat niet functioneren en ongewenst afschakelen.

Werkingsspanning (Ub-)

De smalle fornuisgroep aardlekautomaat van alle merken hebben een elektronisch circuit. Dit circuit bewaakt de foutstroom tussen de fase en de nul. Bij een foutstroom hoger dan 30mA schakelt de automaat uit. Het elektronisch circuit heeft een minimale werkspanning (Ub-) nodig. Bij veel merken ligt deze boven de veilige spanning van 50V, de Ub- is dan bijvoorbeeld 70V of 90V.

De Ub- van de SEP Smalle aardlekautomaat is 40V. Dit is onder de veilige spanning van 50V. Hierdoor mag deze automaat wel door "leken" bediend worden, en mag deze specifieke automaat daardoor in woningen worden gebruikt. Let dus altijd op de minimale werkingsspanning voor je eigen veiligheid en die van je huisgenoten.

Aansluiten Fornuisgroep aardlekautomaat 2P+2N aan kookplaat

Er zijn 2 mogelijke opties voor het aansluiten van de kookplaat aan de fornuisgroep aardlekautomaat. Je kunt twee keer 1 fase gebruiken of je gebruikt twee van de 3 fasen.


1 Fase en 3 fase
Bij de 1 fase oplossing sluit je twee keer de fase aan en twee keer de nul bij de inkomende stroomkant van de aardlekautomaat (zie afbeelding). De fase en nul kun je dan met elkaar doorverbinden door een kamrail of bedraad. Bij de 3 fase oplossing sluit je of L1 & L2, L2 & L3 of L1 & L3 aan op de inkomende stroomkant. De nul kun je gewoon doorverbinden. Tevens kun je ook in een 3 fase groepenkast de kookgroep gewoon op 1 fase aansluiten wanneer dat gewenst is.Bij de afgaande stroomkant van de aardlekautomaat komt er twee keer een nul en fase uit. Let wel op: Dit zijn twee losse circuits, beide circuits hebben een eigen aardlekbeveiliging. Deze 2 circuits sluit je bedraad aan op de perilex contactdoos.

Wil je meer lezen over de specificaties van de SEP fornuisgroep aardlek automaat?
Klik dan hier

Bedankt voor je interesse! 

Heb je nog vragen naar aanleiding van dit product of artikel?
Laat hieronder dan even een reactie achter! 


Over de schrijver
Ricardo Lageweg is mede-eigenaar van de LagewegGroep en specialist op gebied van webshop & contentbuilding. Inmiddels heeft hij meer dan 200 blogs geschreven voor installo.nl, instructievideo’s opgenomen en verschillende webshops ontwikkeld en uitgebreid.
Alex
Door

Alex

op 11 Sep 2022

Mooi verhaal maar volgens mij heeft een fornuis groeo geen aardlek nodig.

Peter
Door

Peter

op 11 Sep 2022

In basis is dat juist, maar bij een TT-stelsel met een te hoge aardcircuitimpedantie zul je een aardlekbeveiliging toe moeten passen.

Peter
Door

Peter

op 11 Sep 2022

Het betreft hier een spanningsgsafhankelijke aardlekbeveiliging. In hoeverre mogen deze nog toegepast worden conform de NEN 1010:2020 (nog niet van kracht, maar mag wel toegepast worden), in combinatie met de NEN-EN 61439-3?

Alex
Door

Alex

op 11 Sep 2022

Eens

Hans
Door

Hans

op 16 Sep 2022

Waarom staat er bij het onderste schema "3 Fase" vermeld, terwijl er 2 fase in gebruik zijn?

Ricardo Lageweg
Door

Ricardo Lageweg

op 16 Sep 2022

Beste Hans, Ik snap de verwarring, bedankt voor de feedback! Dat onderste schema gaat over de mogelijkheid wanneer je een 3 fase aansluiting hebt. Het bovenste schema gaat immers over een 1 fase aansluiting.

Ivo
Door

Ivo

op 17 Sep 2022

Bij de 3 fase aansluiting zitten de groepen hier kruislings op de perilex. Maar ik heb altijd geleerd N1 linksboven, L1 linksonder, N2 rechtsboven, L2 rechtsonder. En zo ben ik ze in bestaande installaties ook altijd tegengekomen. Klopt deze tekening?

Luc Lageweg
Door

Luc Lageweg

op 17 Sep 2022

Beste Ivo, bovenstaande tekening is het aansluitschema zoals de fabrikant SEP deze in de gebruiksaanwijzing heeft staan. Er zijn inderdaad verschillende manier van aansluiten van de perilex. Daarom moet je bij het aansluiten van de apparatuur altijd van te voren meten hoe de perilex wandcontactdoos is aangesloten. Hetzelfde zie je bij "normale" wandcontactdozen. Meestal zit de fase links, maar soms ook rechts aangesloten.

Reactie plaatsen