De ABB ZV16 zonnepanelen verdeler. Hoe installeer je deze?
08 april 2021 
4 min. leestijd

De ABB ZV16 zonnepanelen verdeler. Hoe installeer je deze?

Er is al jarenlang veel vraag naar zonnepanelen. Maar bij het installeren van zonnepanelen kan veel komen kijken. Met een zonnepanelen verdeler is het mogelijk om je zonnepanelen installatie op een eenvoudige manier te installeren. Je hoeft dan geen nieuwe leiding te leggen. Met een zonnepanelen verdeler voorkom je dat je bekabeling via de buitenmuren moet leggen. Met zo’n verdeler bespaar je dus veel tijd, geld en overlast. ABB biedt een breed assortiment aan verdelers. Zo ook de ABB ZV16. In deze blog leggen we je uit waar je een zonnepanelen verdeler voor gebruikt. Daarnaast vertellen we je waarom je gebruik moet maken van een niet-afgetakte leiding. Ook leggen we je uit hoe je de ABB ZV16 aansluit in de meterkast.

Zonnepanelen verdeler

We noemen de zonnepanelen verdeler ook wel een PV-verdeler. Een zonnepanelen verdeler is een zonne-energie verdeelkast. Je gebruikt de verdeler wanneer je een zonnepanelen installatie wilt aansluiten maar er geen leiding meer beschikbaar is. Een PV-verdeler is een klein kastje. Hiermee kun je op een veilige manier zonnepanelen en bijvoorbeeld een wasmachine aansluiten. De verdeler is in staat om een bestaande groep in twee groepen te verdelen. Op deze manier maak je ruimte om je zonnepanelen aan te kunnen sluiten.

Je mag zonnepanelen tot een vermogen van 2,25 Ampère direct op het lichtnet aansluiten. Hiervoor gebruik je een bestaande wandcontactdoos. Is het vermogen hoger? Dan is het vereist om de zonnepanelen installatie op een aparte eindgroep aan te sluiten. Er zijn dan twee opties. Je kunt ervoor kiezen om een extra installatiegroep en aardlekautomaat bij te plaatsen in de groepenkast. Of je kiest ervoor om zonnepanelen aan te sluiten via een zonnepanelen verdeler.

Zonnepanelen verdeler / PV verdeler nodig? Klik hier

Het voordeel van een PV-verdeler is dat je geen extra bekabeling op de buitenmuur of binnenshuis hoeft aan te leggen. Het aanleggen van bekabeling en leidingen is voor velen namelijk de reden om af te zien van zonnepanelen. Zonde, want in veel gevallen kun je met een verdeler ook zonnepanelen aansluiten. Daarnaast is een verdeler ook een stuk goedkoper en eenvoudiger dan het aanleggen van een extra leiding. Ook scheelt het een hoop tijd en overlast.

Niet-afgetakte leiding

Er zijn veel verschillende zonnepanelen verdelers op de markt. Zo ook de ZV16 zonnepanelen verdeler van ABB. De ZV16 garandeert een veilige installatie van je zonnepanelen. Maar natuurlijk alleen wanneer je deze op de juiste manier installeert. De ZV16 is geschikt voor toepassing in bestaande woningen. Hier is vaak geen extra leiding beschikbaar om de zonnepanelen op aan te sluiten. Je dient de ZV16 aan te sluiten op een niet-afgetakte leiding.

Veel zonnepanelen omvormers zijn op zolder geplaatst. Hier bevindt zich ook van de wasmachine. Hierom sluiten we vaak een verdeler aan op de bestaande wandcontactdoos van de wasmachine. Dit kan alleen als deze met een directe ononderbroken leiding vanuit de meterkast wordt gevoed. Sluit je de ZV16 aan op de wasmachine? Dan wordt de eindgroep van de wasmachine een distributiegroep naar de ZV16 verdeler. Deze groep is dan geen eindgroep meer. Hierdoor mogen er geen wandcontactdozen of lichtpunten op aangesloten zijn. Daarnaast is deze distributiegroep niet voorzien van aardlekbeveiliging. Hierdoor moet je deze distributiegroep aansluiten voor de andere beveiligingen in de installatie. Met de ABB ZV16 creëer je een veilige distributie van opgewekte elektriciteit. Een groot voordeel van de ABB ZV16 zonnepanelen verdeler is dus dat je geen extra leiding hoeft te leggen. Houd er wel rekening mee dat je installatie moet voldoen aan de installatievoorschriften om de ZV16 te kunnen installeren.

De ABB ZV16 mag je tot 3000 Watt (13 Ampère) toepassen. Hiermee voorkom je dat er te lang hoge stromen naar het elektriciteitsnet lopen. Langdurige hoge stromen kunnen namelijk leiden tot hoge temperaturen in de installatie. Dit kan vervolgens resulteren in onveilige situaties.

ABB ZV16 aansluiten in de meterkast

Je dient de ZV16 zonnepanelen verdeler aan te sluiten op een bestaande, niet-afgetakte leiding. Je kan hier bijvoorbeeld de leiding naar de wasmachine voor gebruiken. Deze leiding is in de meterkast aangesloten op een bestaande beveiliging. Denk hierbij aan een zekering of installatieautomaat. Deze is beveiliging is op z’n beurt aangesloten achter een aardlekschakelaar. Voor een veilige installatie is het noodzakelijk dat de voedende kant van de leidingbeveiliging naar de ZV16 aangesloten is vóór de aanwezige aardlekschakelaars. De ZV16 wordt namelijk vanuit de meterkast gevoed door een directe groep. Het is niet toegestaan om andere verbruikers aan te sluiten op deze leiding. Controleer dus of er in de leiding naar de ZV16 geen aftakkingen zijn. Let hierbij ook op eventuele aftakkingen naar contactdozen of lichtpunten.

De ABB ZV16 installerenZonnepanelen Verdeler ABB ZV16

Gecheckt of er aftakkingen zijn in de leiding? Dan kun je de ZV16 gaan installeren. Als eerste schakel je de hoofschakelaar uit in de meterkast. Vervolgens maak je de voedende bedrading los van het beveiligingstoestel die de leiding naar de ZV16 beveiligd. Je verbindt nu de voedende kant van het beveiligingstoestel achter de hoofdschakelaar van de installatiekast. Maar doe dit vóór eventuele aardlekschakelaars.

Je schakelt nu de groep uit en maakt hiermee de wandcontactdoos spanningsloos. Controleer nu of er daadwerkelijk geen spanning meer op staat. Is de wandcontactdoos spanningsloos? Dan kun je deze verwijderen.


De ABB ZV16 monteren

Nu is het tijd om de ABB ZV16 te monteren. Volg hierbij altijd de instructies van de bijbehorende montagehandleiding. Plaats je de ZV16 niet op de plek van de wandcontactdoos? Breng dan de leiding van de inbouwdoos naar de ZV16 verdeler.

Vervolgens sluit je de bedrading uit de inbouwdoos aan op de hoofdschakelaar. Deze bedrading sluit je ook aan op de aardingsvoorziening van de ZV16. Nu sluit je de leiding aan op de bovenkant van de ZV16. Vervolgens sluit je de ZV16. Schakel nu alle beveiliging weer in. Je bent nu klaar met de installatie.

Tot slotte

In deze blog hebben we je uitgelegd wat een zonnepanelen verdeler is. Je weet nu dat een PV-verdeler ook tot de opties behoort wanneer je zonnepanelen wilt. Je kan hiervoor kiezen als je een zonnepanelen installatie wilt aansluiten maar er geen leiding meer beschikbaar is. Het leggen van extra leidingen en bekabeling is met een PV-verdeler niet nodig. Daarnaast is het aanschaffen van een verdeler veel goedkoper. Ook kost het een stuk minder tijd en moeite. Wij raden je de ABB ZV16 zonnepanelen verdeler aan. Je kunt deze verdeler aansluiten op een bestaande en niet-afgetakte leiding. De ABB ZV16 garandeert een veilige installatie van je zonnepanelen. Deze kun je toepassen tot 3000 Watt.

Wij vinden het superleuk als je een reactie wilt achterlaten. Klik op de reactieknop onderaan deze pagina. Alvast bedankt.

Over de schrijver
Ricardo Lageweg is mede-eigenaar van de LagewegGroep en specialist op gebied van webshop & contentbuilding. Inmiddels heeft hij meer dan 250 blogs geschreven voor installo.nl, instructievideo’s opgenomen en verschillende webshops ontwikkeld en uitgebreid.
Roland Vogels
Door

Roland Vogels

op 10 Dec 2021

Hallo, hoe zit het dan met de stroomverdeling? als bijv. je zonnepanelen 3200watt opbrengen en je wasmachine vraagt 2000 watt. moet je dat dan niet bij elkaar optellen? Anders gezegd is het dan zo dat de omvormer minder geeft als de wasmachine draait?

Reactie plaatsen