2.5mm2 installatie kabel trekken fornuisgroep

Bedrading

Bedrading is de infrastructuur van de elektrotechniek. Een elektrotechnische installatie kan niet zonder bedrading. Bedrading is vaak los in buis gelegd of is gebundeld in een kabel. Er zijn tegenwoordig honderden typen bekabeling. Deze zijn ontwikkeld voor evenzoveel toepassingen. Bijvoorbeeld in gebouwen is het de trend om halogeen-vrije bekabeling en/of buis te monteren. Dit voorkomt een grote rookontwikkeling en giftige stoffen bij een brand in een gebouw.Elektrische bedrading in bijvoorbeeld een woning is bedoeld voor de distributie van elektrische energie. Deze energie komt vanaf de aansluiting van de netbeheerder. En is door middel van de bekabeling aangesloten op de wandcontactdozen voor verschillende apparaten en apparatuur thuis zoals televisie, lampen, airconditioners, enz.De aanleg van bedrading in een woning, kantoren en industrie is door de tijd heen nogal veranderd. Er zijn verschillende soorten elektrische bedrading-systemen, bijvoorbeeld:

1. Schoenplaatbedrading

Deze bedrading bestaat uit PVC-geïsoleerde draden of gewone VIR draden die zijn gevlochten en samengesteld. Ze worden vastgehouden op muren en plafonds met porseleinen schoenplaten met bosjes, hout of plastic. Het is een tijdelijk bedradingssysteem, waardoor het niet geschikt is voor huishoudelijk gebruik. Maar tegenwoordig komt dit type nagenoeg niet meer voor.

2. Behuizing en afdekking

Het was vrij populair in het verleden. Maar het wordt tegenwoordig als verouderd beschouwd vanwege de populariteit van de kabelgoot met mantel. De kabels die in deze elektrische bedrading zijn gebruikt, waren PVC, VIR of andere goedgekeurde geïsoleerde kabels. De kabels werden door de houten behuizingen van de behuizing gelegd, waar de behuizing was gemaakt van een strook hout met parallelle groeven die in de lengte waren gesneden om de kabels te monteren.

3. Batten bedrading

Dit is wanneer een enkele elektrische draad

 of een groep draden over een houten lat is gelegd. De draden worden aan de lat vastgehouden met een messing clip, op een afstand van 10 cm voor horizontale gelegd, en 15 cm voor verticale gelegd.

4. Loodbedekte bedrading

Bedrading met loodmantel maakt gebruik van geleiders die zijn geïsoleerd met VIR en zijn bedekt met een buitenmantel van loodaluminiumlegering die ongeveer 95% lood bevat. De metalen mantel beschermt kabels tegen mechanische schade, vocht en atmosferische corrosie. Maar door de toepassing van lood komt dit nagenoeg niet meer voor.

5. Leidingbedrading

Er zijn twee soorten leidingbedrading volgens de buisinstallatie:Opbouwinstallatie. Wanneer GI- of PVC-leidingen op muren of op het dak zijn geïnstalleerd, staat dit bekend als een opbouwinstallatie. De leidingen zijn op regelmatige afstanden aan de wanden bevestigd met een beugel met 1 of 2 gaten en/of een basisclip. Elektrische draden, vaak VD draad, zijn vervolgens in de leidingen gelegd.Inbouwinstallatie. Wanneer de leidingen verborgen zijn in de wandsleuven of de gebeitelde bakstenen muur, wordt dit een inbouwinstallatie genoemd. Elektrische draden, vaak VD draad, zijn in de leidingen gelegd. Dit is populair omdat het esthetisch aantrekkelijker is.

Een goede uitvoering is belangrijk

Wanneer de bedrading niet goed is uitgevoerd of niet goed is onderhouden, kan dit leiden tot gevaarlijke situaties zoals elektrische branden. Daarom is het belangrijk dat je veel zorg besteedt tijdens het installeren van elektrische draden en kabels. De beste manier om kabels eenvoudig te installeren, is door ze eerst recht te trekken. Trek de kabel uit het midden van de spoel. De volgende stap is om ze over de vloer te rollen alsof je een opgerold touw gooit. Eenmaal ontward, helpt het bij eenvoudiger gebruik en nettere opslag.

Reactie plaatsen

Bezoek onze partner websites

Gewiss groepenkasten installatieautomaten aardlekschakelaars kopen

GewissElektro.nl

GroepenKast bestellen

123GroepenKast.nl