PV systeem aansluiten op bestaande wasmachine groep
26 oktober 2020 
3 min. leestijd

PV systeem aansluiten op bestaande wasmachine groep

Een PV systeem aanschaffen is één ding, maar hoe sluit je deze aan op je groepenkast? In veel woningen staat de wasmachine op zolder. Wat is er nu gemakkelijker om deze wasmachine groep te combineren met je zonnepanelen. In dit artikel bespreken wij hoe je je zonnepanelen eenvoudig kan aansluiten op je groepenkast: of een nieuwe leiding, of op de bestaande wasmachine groep.

Zonnepanelen aansluiten met nieuwe leiding

Hoe sluit je zonnepanelen aanAls je de mogelijkheid hebt om een nieuwe leiding naar de groepenkast aan te leggen, kan je de omvormer van de installatie hier direct op aansluiten. Deze leiding mag geen aftakkingen hebben en moet op een juiste manier beveiligd zijn.

De leiding mag geen aftakkingen hebben

Daarnaast moet de bedrijfsstroom kleiner of gelijk zijn aan de aansluitwaarde van de aansluiting van de energieleverancier. Het is raadzaam om een aardlekbeveiliging van 30mA toe te passen. Wil je hier meer van weten? Wij hebben eerder een blog geschreven over zonnepanelen en het wel of niet toepassen van een aardlekschakelaar: Aardlekschakelaar vereist bij PV systemen of juist niet.

 Zonnepanelen aansluiten op bestaande wasmachinegroep

PV panelen aansluiten op bestaande wasmachinegroep

Klik hier voor PV verdelers van ABB

Een andere veel voorkomende mogelijkheid is het aansluiten van het PV systeem op de bestaande wasmachinegroep. Indien deze groep beschikbaar is in de buurt waar je de omvormer wilt plaatsen dan is dit de meest eenvoudige installatie methode: snel, veilig en kostenbesparend. Voorwaarde is dat de bestaande groep wordt omgebouwd tot distributiegroep, waarbij de maximale bedrijfsstroom van het PV systeem de 16A niet overschrijdt.

De groepen voor de wasmachine en droger moeten voorzien zijn van 30mA-aardlekbeveiliging als aanvullende bescherming. Of je een aardlekbeveiliging voor de omvormer van de zonnepanelen moet toepassen, hangt af van een aantal factoren. Het is in het algemeen aan te raden om een aardlekbeveiliging van 30mA toe te passen.

Je zal de wasmachine en droger in dit geval dus moeten voorzien van een 30mA aardlekbeveiliging. Maar let wel op als je de zonnepanelen wilt aansluiten op de bestaande wasmachinegroep, de leiding moet namelijk een ononderbroken leiding zijn.

Je moet de wasmachine en droger voorzien van een 30mA aardlekbeveiliging

Een aantal fabrikanten hebben speciale onderverdelers in het assortiment die zich vaak van elkaar onderscheiden door de manier waarop ze het PV-systeem beveiligen, namelijk:

De aardlekautomaat is een aardlekschakelaar en installatieautomaat in één behuizing. Of je een aardlekbeveiliging voor de omvormer van de zonnepanelen moet toepassen, is afhankelijk van een aantal factoren. Het is in ieder geval raadzaam om het wel te doen.

Of je de droger en wasmachine wel achter één aardlekautomaat mag toepassen hangt af van je situatie. De NEN1010 geeft aan dat er een bepaalde mate van continuïteit geborgd moet zijn, maar verplicht het niet. Afhankelijk van het hoogst gevraagde vermogen van beide toestellen is het dus wel of niet mogelijk. In het geval dat er vermogen te hoog is, kun je altijd besluiten om een wisselschakelaar te plaatsen. Hierdoor kun je of de wasmachine, of de droger gebruiken.

Impact op de groepenkast

Zonnepanelen aansluiten op bestaande wasmachinegroepBij elke uitbreiding van je groepenkast zul je goed moeten nagaan of dit impact heeft op de bestaande installatie, en dus ook op je bestaande groepenkast. Het is goed mogelijk dat de uitbreiding binnen het eerste ontwerp van de groepenkast blijven, en dat je dus probleemloos kunt uitbreiden. Heb je een PV verdeler nodig? Klik dan op deze link.

Kom je buiten het eerste ontwerp dan zul je opnieuw je berekeningen moeten doen. Door het plaatsen van zonnepanelen ontstaat er namelijk een tweede voedingsbron. Het gevolg kan zijn dat het totale vermogen in de groepenkast groter is dan mogelijk is. Wil je hier meer van weten dan kun je ons artikel lezen over het veilig aansluiten van je PV zonnepanelen op je groepenkast.

Je moet altijd de bedrijfscontinuïteit in acht nemen. Een PV-installatie is geen continue energiebron. Als het gevraagde vermogen hoger is dan het net kan leveren en er is geen teruglevering vanuit de PV-installatie zal de hoofdzekering van de installatie aanspreken. Dit is volgens de NEN1010 een onwenselijke situatie en moet je dus voorkomen.

Maar ook als er een groter vermogen gevraagd wordt dan het net kan leveren, en er is wel levering vanuit de PV-installatie, dan kan er een onveilige situatie ontstaan. Zo kan overbelasting van componenten en de bedrading of rails optreden.

Heb je misschien nog groepenkast componenten nodig? Kijk dan hier even.

Wij vinden het superleuk als je je reactie wilt achterlaten. Klik op de reactieknop onderaan deze pagina. Alvast bedankt!

Over de schrijver
Luc startte in 1991 in de installatietechniek. In 2013 is hij gestart met zijn eerste webshop in technische installatiematerialen 123GroepenKast.nl. Datzelfde jaar schreef hij zijn eerste e-boek over het aansluiten van een groepenkast. Vanuit zijn passie voor de techniek publiceerde hij meerdere kennis artikelen met als doel om de technische vakkennis op een hoger niveau te krijgen. Te vaak ziet hij in de praktijk technische installaties die zijn aangelegd met een gebrek aan technische kennis. Door de kennis terug te brengen, samen met het vakmanschap van de RegioInstallateur wordt een betrouwbare, en bovenal veilige technische installatie opgeleverd. Tegenwoordig houdt Luc zich bezig met de ontwikkeling van de RegioInstallateur en Installo.
Rob de Ruiter
Door

Rob de Ruiter

op 28 Oct 2020

Beste Lucbedankt voor alle toelichting die je altijd maakt , ik heb een kleijn vraagje als je boven een automaat plaatst van 16Amp voor je PV instalatie samen met je was machiene ,en beneden een apparte groep hebt in de meterkast van 16 Amp Hoe zit je dan met je selectievitijd ? of plaats je boven een groep van 10 Amp bedankt alvast voor je antwoord :-)

Robin
Door

Robin

op 28 Oct 2020

Het verhaal van selectiviteit gaat in dit geval niet helemaal op. Dit omdat je een voedings situatie hebt van twee kanten. Dus vanuit de groepenverdeler met 16A naar de wasmachine en vanuit de PV installatie met een bepaald vermogen en opgeteld is dit dus meer dan 16A. Dus in geval van een fout in de wasmachine is het totaal vermogen beschikbaar van 16A + het vermogen van de PV installatie. Zodoende bij de wasmachine afzekeren met 16A en geen bepaling i.v.m. selectiviteit nodig.

Uqbal
Door

Uqbal

op 29 Oct 2020

Zo hou je kennis up to date qua verandering van NEN1010

Jan Snippers
Door

Jan Snippers

op 29 Oct 2020

Mijn vraag bij al uw technische aanbevelingen is;. Waar kun je of moet je echt naar handelen,is dat de NEN 1010 enz... ,Of het zogeheten bouwbesluit. M.a.w;. Wie is de baas.

Luc Lageweg
Door

Luc Lageweg

op 02 Nov 2020

Beste Jan, het bouwbesluit heeft een wettelijk kader. Het bouwbesluit verwijst vervolgens naar de NEN1010. Als je aan beide voldoet weet je zeker dat je een veilige installatie hebt.

arnold
Door

arnold

op 02 Nov 2020

De wasmachine groep is voorzien van een aardlekautomaat 16A B / 30mA. Moet ik in verband met selectiviteit vanwege aardlekstroom deze automaat vervangen door een gewone 16A/B automaat, of door een 16A C/ 30mA? (Leidinglengte is ca 20meter, YMvK, apart gelegd). Op de plaats van de trekschakelaar komt een onderverdeling met 2 groepen. Moeten beiden afzonderlijk van een aardlekschakelaar worden voorzien, of is 1 voor beiden geschikt?

Luc Lageweg
Door

Luc Lageweg

op 02 Nov 2020

Beste Arnold, in principe zet je geen aardlekschakelaars in serie ivm de selectiviteit. Je kunt meerdere groepen (max 4) achter een aardlekschakelaar plaatsen. Je kunt ook aardlekautomaten gebruiken, dit is een automaat en aardlekschakelaar in één behuizing.

Ab
Door

Ab

op 02 Aug 2023

Is in een PV verdeler de hoofdschakelaar wel nodig? In de meterkast schakelt een automaat de PV groep, in de verdeler op zolder alamats de PV en de wasmachine. Alledrie automaten zijn lastscheiders, dus de hoofdschakelaar lijkt overbodig.

Luc Lageweg
Door

Luc Lageweg

op 02 Aug 2023

Beste Ab, een PV verdeler is een (onder)verdeler. Elke verdeler moet in één handeling spanningsloos kunnen worden gemaakt, vandaar dat in iedere verdeler een hoofdschakelaar verplicht is.

Ab
Door

Ab

op 02 Aug 2023

Dank voor de snelle reactie. Wat als je de alamat van de WCD achter de alamat van de PV zet? De PV alamat is 300mA, de WCD 30mA. Alles 16A. Spanningsloos met 1 handeling. Lijkt mij in orde dan. (Ik probeer het waarom te begrijpen.)

Luc Lageweg
Door

Luc Lageweg

op 02 Aug 2023

Beste Ab, op zich wel inventief -; Echter er zijn een aantal redenen om dat niet te doen. Een van de redenen is dat de groep van de zonnepanelen een voedende groep is. De stroom gaat in dat geval rechtstreeks naar de groep van de WCD, zonder tussenkomst van de aardlekautomaat van de zonnepanelen. Ook zet je een B16 achter een B16, dit is niet selectief. Tevens wordt de installatie erg onoverzichtelijk, hulpverleners weten bijvoorbeeld de hoofdschakelaar te vinden, maar weten niet dat er een aardlekautomaat voor een aardlekautomaat zit. Een hoofdschakelaar kost slechts een paar euro, waarom zou je deze niet willen plaatsen: https://123groepenkast.nl/SEP-smalle-2P-hoofdschakelaar-40A

Ab
Door

Ab

op 02 Aug 2023

Dank voor uw geduld ;). Achtergrond was elimineren van overgangsweerstand. Verder eens met uw bezwaren, m.u.v. de selectiviteit, die is m.i. niet relevant hier omdat de inverter inherent begrensd is, en afslaat als de netspanning wegvalt.

Reactie plaatsen