Actueel: Het terug leveren van elektriciteit van je zonnepanelen
11 februari 2021 
4 min. leestijd

Actueel: Het terug leveren van elektriciteit van je zonnepanelen

Zonnepanelen komen steeds vaker terug in het Nederlandse straatbeeld. Meer en meer inwoners kiezen ervoor om de zon te gebruiken als energiebron. Zon is namelijk een eindeloze en ‘groene’ bron van energie. Omdat de zon niet ‘op’ raakt, is het mogelijk om op een duurzame manier energie op te wekken. Hoewel de zon vaak verdwijnt achter de wolken, zijn zonnepanelen in Nederland zeker niet nutteloos. Dit komt omdat zonnepanelen op licht werken. Dit betekent dat zij ook licht opvangen wanneer de zon achter de wolken verdwijnt.

Er komen nog steeds nieuw zonnepanelen op de markt. Deze panelen zijn steeds beter in staat om licht op te vangen. Denk je erover na om zonnepanelen aan te schaffen? Dan is dit zeker een nuttige investering en zal je er op den duur pure winst mee maken.

Wanneer je zonnepanelen hebt, kan het zijn dat je meer energie opwekt dan je nodig hebt. In deze blog leggen we je uit wat er met deze energie gebeurt. Deze energie kan je namelijk terug leveren aan het net. Daarnaast geven we je in deze blog informatie over de terugdraaiende teller. Ten slotte zullen we het hebben over de Grondwettelijk Hof uitspraak. Deze uitspraak is al van kracht in Vlaanderen.

Terug leveren van energie

De zonnecellen op de zonnepanelen vangen het licht op. Wanneer er licht op deze zonnecellen valt, geleidt het paneel stroom. Op deze manier ontstaat gelijkspanning. Een omvormer zet deze gelijkspanning om in wisselstroom. Uit onze stopcontacten komt namelijk wisselstroom. Wanneer je een apparaat in het stopcontact steekt, kun je gebruik maken van je eigen opgewekte energie.

Het kan zo zijn dat je meer energie opwekt dan je daadwerkelijk gebruikt. Het overschot aan energie lever je dan terug op het energienet. Deze terug geleverde stroom wordt in mindering gebracht op de stroom die je ontvangt vanaf het energienet. Dit principe noemen we salderen. Je geleverde energie wordt dan weggestreept tegen je verbruikte energie. Lever je meer energie dan je verbruikt? Dan krijg je een vergoeding voor elke kilowattuur die je terug levert aan het net.

Advertentie 123Groepenkast.nl

Verandering in de salderingsregeling

Terugleveren Energie Zonnepanelen Salderingsregeling

Echter komt er in 2023 een verandering in de salderingsregeling. Vanaf 2023 wil de regering deze regeling namelijk afbouwen. Vanaf 2023 mag je ieder jaar minder stroom wegstrepen. Daarmee neemt het voordeel ieder jaar wat af. Het is vanaf 2031 helemaal niet meer mogelijk om te salderen. Vanaf 2031 ontvang je alleen een teruglever vergoeding voor terug geleverde energie. Deze vergoeding is lager dan de salderingsregeling. Toch betekent dit niet dat het in de komende jaar niet interessant is om panelen aan te schaffen. Zonnepanelen zijn voor een steeds lagere prijs beschikbaar. Daarmee zijn zij op langere termijn nog steeds financieel interessant. Óók zonder salderingsregeling. De Nederlandse Organisatie voor toegepast-natuurwetenschappelijk onderzoek heeft dit berekent. Heb je zonnepanelen aangeschaft vóór 2023? Dan is de gemiddelde terugverdientijd van de panelen zo’n 7 jaar. Schaf je panelen aan in 2023 of later? Dan kost het zo’n 9 jaar om de panelen terug te verdienen. Houd er hierbij wel rekening mee dat andere factoren ook een invloed hebben op de terugverdientijd. Er is dus geen garantie dat je je panelen in precies 7 of 9 jaar terugverdient.

De terugdraaiende teller

Op dit moment hebben veel panelen-eigenaren een terugdraaiende teller. Wanneer je overdag energie produceert en deze op het net zet, draait je teller terug. Dit komt omdat je dan energie ‘over’ hebt. Zet je ’s avonds als je thuiskomt je apparaten, licht en verwarming aan? Dan verbruik je de energie van het net – terwijl je geen energie produceert. Dan draait je teller vooruit. Staat de teller op het eind op nul? Dan betaal je geen energiekosten. Het probleem met de terugdraaiende teller is dat er niet aan valt af te leiden hoeveel energie je opwerkt en verbruikt. Maak je gebruik van het energienet? Dan betaal je als producerende consument een producententarief.

Grondwettelijk Hof uitspraak

In Vlaanderen is het al zover. Het Grondwettelijk Hof heeft het recht voor panelen-eigenaren vernietigd om 15 jaar het voordeel van de terugdraaiende teller te behouden. Zij zullen vanaf nu geen producententarief meer betalen. Nu hangen de nettarieven af van je werkelijke energieafname. Deze tarieven zullen ze op deze afname baseren. In 2023 moeten we in Nederland ook geloven aan de afschaffing van de terugdraaiende teller. Vanaf 2023 is het namelijk verplicht om een slimme meter te hebben als je zonnepanelen hebt. Met een slimme meter kun je de opwekking en de afname van energie apart registreren. De slimme meter stuurt je gegevens ook automatisch door naar je netbeheerder. Het idee hiermee is dat alleen het deel van de opgewekte energie die je direct verbruikt vrijgesteld is van energiebelasting.

PV-Verdeler

Ten slotte

De regelingen voor zonnepanelen zullen de komende jaren veranderen in Nederland. Zo is het vanaf 2031 niet meer mogelijk om gebruik te maken van de salderingsregeling. Daarnaast zullen inwoners in 2023 ook moeten geloven aan de slimme meter. Deze is namelijk vanaf 2023 verplicht. Toch hoeven deze veranderingen geen reden te zijn om geen zonnepanelen aan te schaffen. Op de lange termijn maak je nog steeds winst met een investering in zonnepanelen. Het zal alleen iets langer duren voordat je je panelen hebt terugverdient. Maar met zonnepanelen draag je wel bij aan een beter milieu en een groener leven. Je maakt immers gebruik van een eindeloze bron van energie. Daarnaast verhogen zonnepanelen ook de waarde van je huis. Een positief energielabel doet het namelijk altijd goed. Ook is het goed voor de doorontwikkeling van de thuisopslag van energie en het ontlasten van het energienetwerk, maar daarover meer in een ander artikel.

Wij vinden het superleuk als je een reactie wilt achterlaten. Klik op de reactieknop onderaan deze pagina. Alvast bedankt.

Over de schrijver
Ricardo Lageweg is mede-eigenaar van de LagewegGroep en specialist op gebied van webshop & contentbuilding. Inmiddels heeft hij meer dan 250 blogs geschreven voor installo.nl, instructievideo’s opgenomen en verschillende webshops ontwikkeld en uitgebreid.
John IJkhout
Door

John IJkhout

op 23 Mar 2022

Liander is mijn leverancier. Februari 2019 is mijn 52 panelen installatie aangemeld. Loep via Eneco. Per 1-8-2020 t/m 1-11-2021 via het inmiddels failliete Welkom Energie. Die hebben de opbrengst van de zonnepanelen in die periode niet verwerkt. De terugdraaimeter zou daar schuld aan kunnen zijn. In die periode van 15 maanden, volgens opgave, 14500 kWh verbruikt. Opbrengst 52 zonnepanelen was 15867 kWh. Ik heb dus gewoon voor 14500 kWh betaald. Bij wie is hetzelfde voorgekomen en kan me helpen met de terugbetaling van de ca. 3.000,-- teveel betaalde electriciteitskosten?

Reactie plaatsen