Veilig Aansluiten Zonnepanelen in GroepenKast
10 februari 2020 
4 min. leestijd

Veilig Aansluiten Zonnepanelen in GroepenKast

Zonnepanelen en met name PV-panelen zie je steeds vaker in Nederland. Zowel de kleine systemen op particuliere daken, als de grote systemen op bijvoorbeeld bedrijfsgebouwen nemen in aantallen toe. PV-panelen zijn elektrische zonnepanelen. PV is de afkorting van Photo Voltaic. Photo betekent licht en Voltaic betekent elektrisch.

Een veel voorkomende probleem bij de kleine systemen op particuliere daken is dat men geen rekening heeft gehouden met de totale stroom in de groepenkast. Dit kan mogelijk brandgevaar opleveren met alle gevolgen van dien. Alhoewel er in de media al regelmatig gewezen is op deze fout, zie je dat men PV-installaties nog steeds oplevert zonder zich bewust te zijn van de gevaren van overbelasting.

Waar gaat het dan om bij het aansluiten van zonnepanelen?

Kort gezegd zie je in de praktijk dat men zonnepaneel installaties aansluit zonder rekening te houden met het optellen van de vermogens van het energiebedrijf en van de PV installatie.

Aansluit vermogen Energiebedrijf + Aansluit vermogen PV-panelen = Vermogen Groepenkast

Veel particuliere PV installaties zijn 1 fase installaties. Deze sluit men aan op een vrije groep in de groepenkast. Voorheen vaak met een installatieautomaat achter een aardlekschakelaar. Tegenwoordig steeds vaker met een aardlekautomaat. Heb je een aardlek automaat nodig? kijk dan hier: Link

De aardlekautomaat is een installatieautomaat en aardlekschakelaar in 1 behuizing. Deze toepassing is al een hele verbetering. Ten eerste omdat de aardlekschakelaar, met daarachter ook andere groepen, minder snel aanspreekt. En ten tweede er deden zich gevaarlijke situaties voor waarbij de aardlekschakelaar geen meer functie had. De voeding van de zonnepanelen ging immers rechtstreeks van de zonnepanelen naar de andere eindgroepen, zonder eerst via de aardlekschakelaar te gaan.

Praktijkvoorbeeld aansluiten zonnepanelen

Dan het probleem met het totale vermogen in een groepenkast. Ik zal proberen dit duidelijk te maken met een veel voorkomend praktijkvoorbeeld voor het aansluiten van zonnepanelen. Stel dat de aansluiting van het energiebedrijf een 1 fase aansluiting is van 40A. En de zonnepanelen leveren 13A. Dan kan er een totale stroom lopen van 40A + 13A = 53A.

40A (stroom energiebedrijf) + 13A (stroom pv-panelen) = 53A stroom in groepenkast

Echter de aardlekschakelaars en het railsysteem (of bedrading) is in groepenkasten voor woningen standaard geschikt voor 40A. Dit betekent dat er een situatie kan ontstaan waarbij de stroom 33% meer is dan toelaatbaar en veilig is. Je kunt dit bijvoorbeeld oplossen door het railsysteem (of bedrading) te verzwaren, echter dit is een relatief dure oplossing.

Een goedkopere oplossing is om in de groepenkast een extra automaat bij te plaatsen van 40A tussen de voeding (energiebedrijf + zonnepanelen) en de installatie. Zie onderstaand schema.

zonnepaneel, groepenkast, beveiligingen, overbelasting

Praktijkvoorbeeld Beveiliging zonnepaneel op groepenkast met 40A automaat

Met deze oplossing kun je volstaan met een extra 1 polige installatieautomaat van 40A voor een 1 fase aansluiting, of drie stuks voor een 3 fase aansluiting. De nul hoef je immers niet te schakelen omdat de automaat alleen maar dient voor het begrenzen van de maximale stroom in de groepenkast. Een voorbeeld van een 1 polige installatie automaat is deze: Link.

Dus voor een paar tientjes extra investering op een zonnepaneel installatie van een paar duizend euro maak je je groepenkast veel veiliger. De kans op brandgevaar is hiermee stukken minder geworden.

Is brandgevaar hiermee helemaal uitgesloten?

Wiha SlimTorque Starterset Momentschroevendraaierset

Een momentschroevendraaier

Nee, jammer genoeg niet. Maar wel een stuk veiliger. Brand in de groepenkast kan ook ontstaan door een ondeskundig ontwerp, het ondeskundig installeren van de componenten of door ondeskundig onderhoud. Een veel voorkomend probleem is bijvoorbeeld het aandraaien en het tekort aan regelmatig controleren van de schroeven van de automaat. Deze moet je namelijk onder “moment” met een momentschroevendraaier aandraaien. Maar dit gebeurt in de praktijk te weinig. Een voorbeeld van een momentschroevendraaier: Link.

Wij vinden het superleuk als je je reactie wilt achterlaten. Klik op de reactieknop onderaan deze pagina. Alvast bedankt.

Over de schrijver
Luc startte in 1991 in de installatietechniek. In 2013 is hij gestart met zijn eerste webshop in technische installatiematerialen 123GroepenKast.nl. Datzelfde jaar schreef hij zijn eerste e-boek over het aansluiten van een groepenkast. Vanuit zijn passie voor de techniek publiceerde hij meerdere kennis artikelen met als doel om de technische vakkennis op een hoger niveau te krijgen. Te vaak ziet hij in de praktijk technische installaties die zijn aangelegd met een gebrek aan technische kennis. Door de kennis terug te brengen, samen met het vakmanschap van de RegioInstallateur wordt een betrouwbare, en bovenal veilige technische installatie opgeleverd. Tegenwoordig houdt Luc zich bezig met de ontwikkeling van de RegioInstallateur en Installo.
Frits Dohmen
Door

Frits Dohmen

op 29 Oct 2020

Beste Luc, Inkomende beveiliging is 3 x 25 Ampere. PV - omvormer is 3 Kw en beveiliging in meterkast is 16 Ampere ( 1fase). Welke beveiliging is dan noodzakelijk en hoe is dan de aansluiting. Groeten, Frits

Luc Lageweg
Door

Luc Lageweg

op 02 Nov 2020

Beste Bert, je kunt hetzelfde schema aanhouden. Het gaat immers om de totale stroom in de groepenkast, en deze is geschikt voor 40A.

Hans Zijlstra
Door

Hans Zijlstra

op 15 Nov 2020

Begin november heeft een erkende installateur een groepenkast geplaatst in mijn nieuwe bedrijfspand. Het pand is uitgerust met zonnepanelen. In de groepenkast is een aardlekautomaat geplaatst waarop hij de zonnepanelen via de omvormer heeft aangesloten. de installatie is een 3 fase 25 amp. Moet ik nu nog bekijken of deze installatie voldoet of is deze veilig.

Ico
Door

Ico

op 21 Mar 2021

ik heb een vraag over de selectiviteit van de zonnepaneel aansluiting. Bij een 3 f hoofdzekering van 25 A (smeltveiligheid) heeft de installateur een aparte 1f aardlekautomaat van 25 A voor de zonnepanelen geplaatst. Volgens mij is dit niet goed maar hij geeft aan dat de zonnepanelen geen verbruiksgroep is en daarom de 1.6 regel niet van toepassing is. De kabel naar de omvormer is 4mm2. Bij kortsluiting in die kabel gaat volgens mij de hoofdzekering eruit. Klopt deze aansluiting, ik kan het in de NEN 1010 niet vinden.

Luc Lageweg
Door

Luc Lageweg

op 01 Apr 2021

Beste Ico, de hoofdzekering is niet zozeer het probleem, omdat de omvormer vanuit zichzelf al beveiligd is. Maar in de groepenkast kan er wel een probleem ontstaan indien de interne bedrading of de rail niet dik genoeg is. Je moet immers de twee voedingen (hoofdaansluiting en omvormer zonnepanelen) bij elkaar optellen: 25A + 25A = 50A. In de groepenkast kan er een stroom gaan lopen van 50A. Stel dat de groepenkast is gemaakt voor 40A, dan kan deze worden overbelast met alle gevolgen van dien.

Gerard
Door

Gerard

op 29 Mar 2021

ik heb een aanbieding van een leverancier om 11 panelen max vermogen 3600VA aan te sluiten via een bestaande groep (wasmachine) op deze groep zijn geen andere gebruikers. bij de wasmachine aansluiting komt dan een kast met 16A automaat /werkschakelaar/inverter De groepenkast heeft een hoofdautomaat van 40A 1xfase. is dit geoorloofd ?

Luc Lageweg
Door

Luc Lageweg

op 01 Apr 2021

Op zicht is dit geoorloofd, mits goed aangesloten. Veel fabrikanten hebben speciale verdeelkasten die je in de buurt van de wasmachine monteert. Let wel op de totale stroom in de groepenkast. De totale stroom kan nu 40A (hoofdautomaat) + 16A (zonnepanelen) = 56A in de groepenkast zijn. Vaak zijn groepenkasten gemaakt voor maximaal 40A. In dat geval zal je de interne bedrading van de groepenkast aan moeten passen.

Reactie plaatsen
arrow_drop_up arrow_drop_down