Zonnepanelen

Elektrische zonnepanelen zie je steeds vaker in het Nederlandse landschap en op gebouwen. Het netwerk van zonnepanelen maakt een aanzienlijke "penetratie" van fotovoltaïsche (PV) stroom in het nationale elektriciteitsnet mogelijk. Dit is een belangrijke technologie. Omdat de integratie van gestandaardiseerde PV-systemen in netten de energiebalans van het gebouw optimaliseert.

En doordat de kwaliteit van het PV-systeem verbetert, verlagen de operationele kosten en daarmee de toegevoegde waarde voor de consument en het algemeen belang. Integratie van zonnepanelen is tegenwoordig in veel landen van de wereld een gangbare praktijk. Omdat er een groeiende vraag is naar het gebruik van alternatieve schone energiein vergelijking met fossiele brandstoffen.

PV zonne-energie zonnepanelen

Fotovoltaïsche zonne-energie of PV-zonne-energie zet zonlicht direct om in elektriciteit, met behulp van een technologie op basis van het fotovoltaïsche effect. Een zonnepaneel bestaat uit vele foto-elektrische cellen. Wanneer straling van de zon een van de vlakken van een foto-elektrische cel raakt, produceert het een elektrisch spanningsverschil tussen beide vlakken. Waardoor de elektronen tussen de ene naar de andere stromen. Waarmee je een elektrische stroom genereert.

Er zijn drie soorten zonnepanelen: fotovoltaïsche, de PV panelen. Thermisch voor warm water. En thermodynamisch, die werken in wisselende weersomstandigheden, zoals 's nachts, wanneer het regent of bewolkt is. De fotovoltaïsche technologie is voor het eerst begonnen met het gebruik om satellieten van elektriciteit te voorzien.

Elektriciteit opgewekt door fotovoltaïsche zonnepanelen is onuitputtelijk en vervuilt niet. En draagt aldus bij tot duurzame ontwikkeling en bevordert de lokale werkgelegenheid. Evenzo kan het op twee verschillende manieren worden geëxploiteerd. Verkocht aan het elektriciteitsnet of verbruikt op geïsoleerde locaties waar geen conventioneel elektriciteitsnetwerk bestaat.

Ook bijzonder effectief voor afgelegen gebieden

Als zodanig is het een bijzonder effectief systeem voor afgelegen en landelijke gebieden, die niet kunnen worden bereikt door elektrische hoogspanningsleidingen. De kosten van het installeren en onderhouden van zonnepanelen, waarvan de gemiddelde gebruiksduur meer dan 300 jaar is, zijn de afgelopen jaren aanzienlijk gedaald.

Zeker naarmate de fotovoltaïsche technologie zich verder heeft ontwikkeld. Het vereist een initiële investering en een klein operationeel budget. Maar zodra het fotovoltaïsche systeem is geïnstalleerd, is de "brandstof" gratis en levenslang beschikbaar. In fotovoltaïsche zonnepanelen verwijst piekcapaciteit naar de hoeveelheid geïnstalleerde kW.

Terwijl nominale capaciteit verwijst naar de capaciteit van de omvormer. De omvormer is de elektrische apparatuur die de door de panelen gegenereerde elektriciteit omzet van gelijkstroom naar wisselstroom. Zodat consumenten deze kunnen gebruiken. In principe bepaalt de nominale capaciteit de limiet van de installatie (men kan niet meer produceren dan de omvormer kan omzetten).

Desondanks installeert men fotovoltaïsche installaties altijd met een piekcapaciteit groter dan de nominale. Om te garanderen dat je 100% van de omvormer-capaciteit gebruikt. In Nederland kan men het teveel aan elektriciteit terugleveren aan het net.
Reactie plaatsen

Bezoek onze partner websites

Gewiss groepenkasten installatieautomaten aardlekschakelaars kopen

GewissElektro.nl

GroepenKast bestellen

123GroepenKast.nl