Omvormer

Een omvormer zet gelijkspanning om in een wisselspanning. In de meeste gevallen is de DC-ingangsspanning lager, terwijl de AC-uitgang gelijk is aan de netspanning van 230 volt. De omvormer is gebouwd als zelfstandige apparaat voor toepassingen zoals zonne-energie. Of om te werken als back-upvoeding van batterijen die je afzonderlijk oplaadt.

Een andere configuratie is wanneer deze deel uitmaakt van een groter circuit zoals een voedingseenheid of een UPS. In dit geval is de ingangsspanning van de omvormer afkomstig van de gelijkgerichte netvoeding in de PSU. Of van de batterijen wanneer er een stroomstoring is.

Verschillende soorten omvormers

Er zijn verschillende soorten omvormers op basis van de vorm van de schakelgolfvorm. Deze hebben verschillende stroom-configuraties, efficiëntie en voor- en nadelen. Een omvormer levert een wisselspanning van gelijkstroom bronnen en is nuttig bij het voeden van elektronica en elektrische apparatuur met een netspanning.

Bovendien gebruikt men een omvormer veel in de inverterende fasen van de geschakelde voedingen. De omvormers zijn geclassificeerd volgens de schakeltechnologie en het type schakelaar, de golfvorm, de frequentie en de uitgangsgolfvorm.

Basiscircuits van de omvormers

De basiscircuits omvatten een oscillator, stuurcircuit, stuurcircuit voor de stroomapparaten, schakelapparaten en een transformator. De conversie van DC naar wisselspanning bereikt men door energie die is opgeslagen in de DC-bron om te zetten in een wisselspanning. Deze DC-bron kan bijvoorbeeld een batterij of een gelijkrichteruitgang zijn.

De conversie gebeurt met behulp van schakelapparaten die continu in- en uitschakelen. En vervolgens wordt de spanning opgevoerd met behulp van de transformator. Hoewel er enkele configuraties zijn die geen transformator gebruiken, zijn de meeste omvormers voorzien van transformatoren. De DC-ingangsspanning wordt in- en uitgeschakeld door bijvoorbeeld MOSFET's of vermogenstransistors.

Vervolgens gaan de pulsen naar de primaire zijde van de transformator. De variërende spanning in de primaire induceert een wisselspanning bij secundaire wikkeling. De transformator werkt ook als een versterker waarbij hij de uitgangsspanning verhoogt met een verhouding die je bepaald door de wikkelverhouding. In de meeste gevallen verhoog je de uitgangsspanning van de standaard 12 volt die door de batterijen wordt geleverd tot 230 volt wisselstroom.
Reactie plaatsen

Bezoek onze partner websites

Gewiss groepenkasten installatieautomaten aardlekschakelaars kopen

GewissElektro.nl

GroepenKast bestellen

123GroepenKast.nl