Aardlekautomaat aansluiten in de GroepenKast - 15 eenvoudige stappen
18 mei 2020 
7 min. leestijd

Aardlekautomaat aansluiten in de GroepenKast - 15 eenvoudige stappen

Wat een Aardlek automaat is

Een aardlekautomaat is een aardlekbeveiliging en een installatie automaat in één behuizing. Deze verbind je met de hoofdschakelaar. De elektrische installaties van woningen krijgen steeds meer groepen doordat het aantal elektrische apparaten toeneemt. Denk bijvoorbeeld aan apparaten zoals de kookplaat en de warmtepomp.

Eaton aardlekautomaat aansluiten in groepenkast

Eaton Aardlekautomaat

In deze blog leggen wij je uit hoe je eenvoudig een 2-polige (1P+N) aardlekautomaat 16 ampère B-karakteristiek aansluit in een 1 fase groepenkast. Dit doen we in 15 eenvoudige stappen, we beginnen met een instructievideo, en leggen de stappen vervolgens uit.

Wil je een kracht (3P+N) aardlek automaat aansluiten, kijk dan deze blog + video: Hoe installeer je een 4 polige kracht aardlek automaat?

Omdat een elektrische installatie gevaarlijk kan zijn, is het belangrijk om de werkzaamheden uit te laten voeren door een vakkundig persoon. Dus ga als “leek” niet zelf aan je meterkast sleutelen. Het uitbreiden van de groepenkast begint altijd met een goede voorbereiding. Zoals het juiste gereedschap gebruiken, kwaliteitsproducten toepassen en de juiste en actuele kennis vergaren.

De meeste mensen bestellen een aardlekautomaat van hetzelfde merk als de rest van de componenten. Bijvoorbeeld een Eaton aardlekautomaat in een Eaton groepenkast. Echter omdat de DIN-rail en de hoogte vaak hetzelfde is bij alle merken, kun je de componenten vaak uitwisselen. Maar het kan niet altijd. ABB heeft bijvoorbeeld zijn eigen systeem met busboard. Op 123Groepenkast.nl staat een volledig overzicht van allerlei merken en soorten aardlek automaten. De actuele prijzen en soorten kun je vinden via deze link.

Voor Gewiss aardlekbeveiligingen kun je terecht bij onze gespecialiseerde Gewiss webshop: GewissElektro.nl. Heb je nog vragen naar aanleiding van deze blog? Zet deze dan in de reacties onderaan deze blog.

Aardlekautomaten bestellen

Een aardlekautomaat aansluiten in de meterkast

In ons voorbeeld breiden wij de 1 fase groepenkast van Schneider uit met een 2-polige Schneider aardlekautomaat B16. Voor je begint moet je weten waar je uitbreiding moet komen. Houd hierbij ook rekening met eventuele toekomstige plannen voor uitbreidingen.

Bekijk eerst onderstaande video (aardlekautomaat aansluiten youtube) en lees dan de 15 stappen:


Aardlekautomaat aansluiten schema

Uiteraard zijn er verschillende manieren om een aardlekautomaat aan te sluiten op de voedende kant vanaf de hoofdschakelaar. Je kunt van de verschillende componenten de fase of de nul doorverbinden en zo alles aansluiten. Je kunt ook gebruik maken van kabel verdeelblokjes (zie onderstaande aardlekautomaat aansluitschema). Hierbij hoef je niet rekening te houden met het aantal aders onder 1 klem, lees: Twee aders onder een klem: Mag dat?.

Hieronder staat een aardlekautomaat aansluit schema voor een van de mogelijkheden die je hebt bij 1 fase of 3 fase situaties.
Door op de afbeelding te klikken krijg de de hoge kwaliteit afbeelding te zien.

Aardlekautomaat aansluiten schema

Hoe sluit je een aardlek automaat aan?

Stap 1: Weet waar je de aardlekautomaat wilt aansluiten

Wanneer je je goed hebt voorbereidt op de klus, dan kun je volgens een plan gaan werken. Je hebt het gereedschap klaarliggen, en je hebt de juiste materialen in huis. Hierdoor zorg je er voor dat het geen snelle haastklus wordt, welke mogelijk fouten en gevaarlijke situaties oplevert.

Het is ook aan te raden om nog iemand in de buurt te hebben, en laat je huisgenoten ruim van te voren weten dat je werkzaamheden aan de elektrische installatie gaat uitvoeren.
Wanneer je nog geen aardlek automaat hebt, kijk dan eens bij 123Groepenkast.nl voor de actuele prijzen en voorraad van verschillende merken: Prijs en voorraad aardlekautomaten.


Stap 2: Zet de hoofdschakelaar uit

Veilig werken aan de groepenkast

Voor je iets doet zet je de hoofdschakelaar uit en controleer je of er geen stroom meer op de installatie staat. De hoofdregel is: “het werken aan een groepenkast moet altijd spanningsloos gebeuren”, van deze regel mag je nooit afwijken. Meet altijd of de spanning er daadwerkelijk af is. Wanneer je twijfelt moet je altijd direct stoppen met de werkzaamheden.

Schakel ook de omvormer van je zonnepanelen uit, dan ben je er zeker van dat er vanaf de zonnepanelen ook geen stroom kan komen. Wij adviseren om alle afgaande groepen uit te schakelen. Verlaat je werkplek nooit onbeheerd. Hierdoor weet je zeker dan niemand anders per ongeluk bijvoorbeeld de hoofdschakelaar inschakelt.

Stap 3: Verwijder het deksel

Als de hoofdschakelaar is uitgeschakeld, en de spanning van de installatie is, dan kun je de deksel verwijderen van de groepenkast. Vaak zitten groepenkast deksels vast met 4 bevestigingsschroeven of lipjes. Deze kun je over het algemeen met een brede platte schroevendraaier openen of losdraaien. Controleer nu nogmaals of er geen spanning meer aanwezig is in de groepenkast zelf. Dit kun je doen met bijvoorbeeld een duspol: Hoe een Duspol er uit ziet.

“het werken aan een groepenkast moet altijd spanningsloos gebeuren”

Stap 4: Sluit de bedrading aan op de kabelverdeelblokjes

Gebruik twee voldoende lange draden, een zwarte (of bruine) en een blauwe draad en sluit de draden handvast aan. De zwarte draad is voor de fase, en de blauwe draad is voor de nul. Er zijn standaard draadjes te koop. Een goede draadkeuze is erg belangrijk. Let er bijvoorbeeld op dat deze voor 90 graden zijn. Wij hebben hierover een blog over geschreven: bedrading in groepenkast.

Bestel eenvoudig online de interne groepenkast bedrading per meter. Klik hier voor groepenkast bedrading per meter (6mm2, 10mm2 & 4mm2)



Stap 5: Waar sluit je de afgaande bekabeling aan?

Kijk waar de afgaande bekabeling voor de groep moet komen. Moet je de afgaande bekabeling onder of boven het component aansluiten? Over het aansluiten van boven of onder de aardlekautomaat hebben we een blog geschreven: Groepenkast componenten aansluiten van boven, onder of kan het beide? Wanneer alle andere afgaande bekabeling naar boven gaat, kun je dat ook met deze groep doen. Eenheid in de opbouw van je groepenkast is bijvoorbeeld van belang bij calamiteiten.

Stap 6: Bedrading aansluiten op de aardlekautomaat

Nu kun je de bedrading vanuit de kabelverdeelblokjes (zie stap 4) aansluiten op de aardlekautomaat. Tegenovergesteld aan de afgaande bekabeling die je straks aansluit, sluit je deze bedrading aan op de aardlekautomaat. Schroef de schroeven ook hier handvast.

Bestel eenvoudig jouw groepenkast bedrading hier.

Stap 7: Installeer de aardlekautomaat op de DIN-rail

Dinrail in groepenkast voor aansluiten aardlekautomaat

DIN-rail

Vervolgens installeren we de aardlekautomaat op de DIN-rail. Het gemakkelijkst is om alvast de DIN-rail lipjes te openen. Trek deze naar buiten. Pak nu de bedrading in de ene hand en het component in de andere hand. Leg de bedrading op zijn plaats en druk de aardlek op zijn plek. Klik nu de lipjes vast door deze naar “binnen” te schuiven.

Stap 8: Afgaande bekabeling aansluiten

Sluit nu de afgaande bekabeling aan op de aardlekautomaat. Let er op dat de bedrading niet in de verdrukking komt of tegen scherpe randen aan kan komen.


Stap 9: Momentschroevendraaier

Draai alle schroeven aan met een momentschroevendraaier als alles op de juiste plek zit en is aangesloten. Doe dit ook bij de schroeven van de andere groepen. Deze kunnen namelijk zijn losgekomen door bijvoorbeeld trillingen.

Lees hier meer over de momentschroevendraaier: (Momentschroevendraaier)

Stap 10: Deksel terugplaatsen

Voor je het deksel terugplaatst, verwijder je eerst het stuk sleufafdichting bij de uitbreiding, deze breek of zaag je af en verwijder je uit de sleuf van het deksel. Hierna plaats je voorzichtig het deksel terug en maak je deze vast met de 4 schroeven of met het kliksysteem.

Doe dit wel secuur, want het deksel met de afdichting is bedoeld voor de aanrakingsveiligheid en het binnen de groepenkast houden van eventuele vlambogen. Wil je meer weten over vlambogen? Bekijk dan ook onze blog over vlambogen.

Stap 11: Controleer alles nogmaals

Bekijk visueel of alles goed is gegaan en ga voor jezelf stap voor stap nog eens na of de de bovenstaande stappen in de juiste volgorde hebt uitgevoerd. Codeer de groepen logisch, zodat je deze eenvoudig en overzichtelijk kunt toevoegen aan de groepenverklaring.

Stap 12: Schakel alle groepen uit

Voordat je verder gaat, raden wij aan om alle groepen uit te zetten. Let hierbij in het bijzonder op de bijgeplaatste aardlekautomaat.

Stap 13: Zet de hoofdschakelaar aan

Voordat je de installatie weer inschakelt moeten je aanwezige huisgenoten gewaarschuwd worden dat de stroom er weer op komt. Bescherm jezelf bij het inschakelen voor de mogelijke kortsluiting of andere fouten in de installatie.

Aardlekautomaat aansluiten waarschuw je medebewoners

Stap 14: Schakel de aardlekautomaat in

Wanneer de hoofdschakelaar is aangezet, schakel je één voor één de groepen in. Begin met de bijgeplaatste groep. Meet de installatie telkens nadat je een groep hebt ingeschakeld met een daarvoor geschikte meter. Twijfel je ergens over? Schakel dan je hele installatie uit en laat een professional komen om de installatie extra te controleren.

Aardlekautomaten bestellen

Stap 15: Rond de werkzaamheden af

Wanneer alles is afgerond en goed is gegaan, zorg je dat de groepenkast up-to-date is met de groepenverklaring. Zorg er ook voor dat je de meterkast schoon en overzichtelijk achter laat. Bij eventuele calamiteiten weet je precies waar je moet zoeken en hoeft je niet eerst je meterkast uit te ruimen voordat je ergens bij kunt.

Testen aardlekautomaat

Een aardlekbeveiliging zoals een aardlekautomaat moet je regelmatig even testen met de testknop. Hiermee voorkom je verkleving. Een vuistregel is tweemaal per jaar. Doe dit bijvoorbeeld bij de omschakeling van zomertijd naar wintertijd en andersom. Meer weten over het testen van de aardlekschakelaar? Lees deze blog en bekijk de instructievideo!

Heb je groepenkast componenten nodig? Kijk dan eens op deze pagina.

Wij vinden het superleuk als je je reactie wilt achterlaten. Klik op de reactieknop onderaan deze pagina. Alvast bedankt.

Over de schrijver
Ricardo Lageweg is mede-eigenaar van de LagewegGroep en specialist op gebied van webshop & contentbuilding. Inmiddels heeft hij meer dan 250 blogs geschreven voor installo.nl, instructievideo’s opgenomen en verschillende webshops ontwikkeld en uitgebreid.
Frank Huijben
Door

Frank Huijben

op 30 Jul 2020

In mijn perceptie wordt er een stap overgeslagen, het controleren of de installatie daadwerkelijk spanningsloos is na het uitschakelen van de hoofdschakelaar?

Luc Lageweg
Door

Luc Lageweg

op 30 Jul 2020

Beste Frank, bedankt voor je reactie. In stap 2 hebben wij het controleren van de spanningsloosheid van de installatie staan. Dit is na het uitzetten van de hoofdschakelaar, en voor het afnemen van het deksel.

Bart Thieme
Door

Bart Thieme

op 26 Jan 2021

bedankt voor de heldere uitleg. Heel goed. Ik wilde weten of je de aardlekschakelaar zowel boven als onderan kan voeden. Ik ga er dan vanuit dat dit hetzelfde is bij een aardlekautomaat?( aardlek, gecombineerd met zekering.)

Luc Lageweg
Door

Luc Lageweg

op 26 Jan 2021

Beste Bart,Bedankt voor je vraag! Bij de standaard A+ merken is dat gewoon mogelijk.

Ricardo Lageweg
Rene
Door

Rene

op 12 Sep 2022

Ik heb een bestaande groepenkast met 1 aardlekschakelaar. ik wil er nu 3 aardlekschakelaars van maken. Hoe kan ik dit het beste doen?

Luc Lageweg
Door

Luc Lageweg

op 13 Sep 2022

Beste Rene, bedankt voor je bericht. Dat hangt van je huidige situatie en het merk groepenkast af, en wat je in de nabije toekomst nog wilt uitbreiden. Je kunt het beste een foto sturen van je huidige situatie met een omschrijving wat je wilt naar. Dan kijken wij even met je mee.

Reactie plaatsen