Welke groepenkast heb jij nodig?
11 februari 2022 
4 min. leestijd

Welke groepenkast heb jij nodig?

Een nieuwe groepenkast nodig, maar weet je eigenlijk niet welke je nodig bent? Lees dan deze blog. In deze blog leg ik je in zes simpele stappen uit welke groepenkast jij nodig bent.

Van deze blog hebben wij ook een video gemaakt. Je kunt deze en andere video's vinden op ons youtube kanaal: Klik hier voor de video's.

Om te beginnen is het goed te weten of je een 1 fase of een 3 fasen groepenkast nodig hebt. Hiervoor kun je het beste de energievraag berekenen. Dit doe je door alle vermogens van de apparaten die je aangesloten hebt, of wilt aansluiten, op te tellen en vervolgens het gelijktijdige vermogen te berekenen.

Stel dat je een gelijktijdig vermogen hebt van meer dan achtduizend watt, dan heb je eigenlijk altijd een drie fasen aansluiting nodig. Zeker met alle uitbreidingen die we tegenwoordig hebben in onze elektrische installaties. Denk hierbij aan warmtepompen, elektrisch koken, airco's of hot tubs. Met deze apparaten zorg je er voor dat de energievraag zo enorm stijgt per woning dat we eigenlijk altijd al een drie fasen aansluiting nodig hebben?

Groepenkast componenten bestellen

Hoeveel groepen heb jij nou nodig?

In een standaard woning heb je aan drie tot vier groepen voldoende voor alle lichtpunten en stopcontacten. Stel dat je een vaatwasser aan wilt sluiten, dan doe je dit vaak op een eigen groep vanwege het hoge verbruik. Als je een woning hebt met een oude stoppenkast met vier groepen, dan kun je deze één op één verwisselen met een nieuwe groep. Met een groepenkast met één hoofdschakelaar, twee aardlekschakelaars en vier installatie automaten zit je ook weer op vier groepen.

Stel dat je dan uitbreidingen zou doen, dan kun je deze later nog toevoegen. In de vorige uitgave van de NEN1010 staan er een aantal tabellen die aangeven hoeveel het aantal verbruikers per groep mag zijn. Deze tabellen geven nog steeds een mooi uitgangspunt. Op apparaten zelf staat hoeveel het vermogen is. Grote apparaten zoals wasmachines sluit je aan op een eigen groep. Het maximale gelijktijdige vermogen mag niet meer zijn dan de maximale belasting per groep.

Groep bijplaatsen

Welke standaard componenten heb je nou nodig?

In een groepenkast gebruik je eigenlijk altijd standaard componenten, deze zijn ontwikkeld voor woningen en kleine kantoren. Deze is voorzien van een hoofdschakelaar, minimaal twee aardlekschakelaars en verschillende installatieautomaten ofwel eindgroepen. Vaak zit er tegenwoordig ook nog een kookgroep bij.

Bij huisinstallaties zijn de installatie automaten standaard altijd B-karakteristiek. Voor kooktoestellen gebruik je speciale kookgroepen. Dit kan een 1 fase 2P+2N kookgroep zijn of een kook-krachtgroep. Beide meestal ook 16A met een B-karakteristiek.

Welke extra componenten zijn er nog meer?

Je hebt bijvoorbeeld een aardlekautomaat. Een aardlekautomaat is een installatie automaat en een aardlekschakelaar in één behuizing. Hiermee kun je een losse groep apart beveiligen met een eigen aardlekschakelaar. Je hebt ook een beltrafo, een bel transformator transformeert de stroom en spanning van 230 volt naar 8 volt of 12 volt.

Dan heb je nog een contactdoos. Die kun je mooi in de meeste groepenkasten plaatsen om bijvoorbeeld je internet modem op aan te sluiten. Ook heb je bijvoorbeeld een overspanning beveiliging. Die zorgt ervoor dat jouw installatie beveiligd is tegen overspanning bij bijvoorbeeld onweer. Daarnaast heb je nog een 3 fasen krachtgroep en die zorgt ervoor dat er grote stromen kunnen lopen in jouw installatie voor bijvoorbeeld een sauna of een bubbelbad.

Wat is nu de juiste afmeting van de groepenkast?

Als we kijken naar de meeste merken van groepenkasten, zijn de afmetingen vaak 220mm bij 330mm. Echter wijken sommige merken hier wel vanaf. Schneider heeft bijvoorbeeld een standaard hoogte van 380mm en Hager heeft allerlei soorten opzetstukken in verschillende afmetingen die er voor zorgen dat de groepenkast varieert in hoogtes. Kijk bij de keuze van je groepenkast ook naar je meterkast. Welke maatvoering kun je kwijt in de meterkast?

Groepenkast componenten bestellen

Welk merk groepenkast heb je nou nodig?

Op 123groepenkast.nl vind je eenvoudig per merk jouw groepenkast.  Qua merk kun je afgaan op je voorkeuren, maar je kunt ook bijvoorbeeld kijken naar wat het beste in jouw situatie past qua groepenkasten en componenten van de merken die wij verkopen in onze webwinkel. Er is eigenlijk niet veel verschil. Het zijn allemaal Europese en A+ kwaliteit merken. Wel heeft het ene merk groepenkast meer mogelijkheden voor uitbreidingen dan een andere, en dat zorgt er voor dat hij in een iets hoger prijssegment zou kunnen zitten. Maar uiteindelijk zal elke installatie goed beveiligd worden met deze merken.

Nog even een belangrijke en waardevolle tip bij het kiezen van een groepenkast, houd altijd rekening met genoeg reserveruimte. Misschien wil jij in de nabije toekomst namelijk nog een laadpaal aansluiten op je groepenkast.

Wij vinden het superleuk als je een reactie wilt achterlaten. Klik op de reactieknop onderaan deze pagina. Alvast bedankt.

Over de schrijver
Ricardo Lageweg is mede-eigenaar van de LagewegGroep en specialist op gebied van webshop & contentbuilding. Inmiddels heeft hij meer dan 250 blogs geschreven voor installo.nl, instructievideo’s opgenomen en verschillende webshops ontwikkeld en uitgebreid.
Martin
Door

Martin

op 15 Feb 2024

Hoe kan ik simpel a/d buitenkant zien of ik een B of C carecterestiek heb. Mijn infra rood sauna maakt regelmatig sluiting en volgens de leverancier zou het daar aan kunnen liggen.

Luc Lageweg
Door

Luc Lageweg

op 15 Feb 2024

Beste Martin, op de automaat zelf staat aan de voorkant altijd of dit een B of een C karakteristiek is. Hierop staan meer getallen, zoals het typenummer en de nominale waarde, bijvoorbeeld 16A.

Reactie plaatsen