Aardlekschakelaar testen - hoe, wat & waarom
11 oktober 2022 
3 min. leestijd

Aardlekschakelaar testen - hoe, wat & waarom

Werkt de aardlekbeveiliging in jouw woning nog? Wist je dat de fabrikant adviseert om maandelijks de aardlekschakelaar testen? Lees hieronder meer over de aardlekbeveiliging.

Hoe test je een aardlekschakelaar?

Je drukt de testknop van de aardlek automaat of aardlekschakelaar in. Direct na het indrukken hoort deze af te schakelen. De aardlekbeveiliging werkt wanneer de schakelaar afschakelt na het indrukken van de testknop. De aardlekbeveiliging is kapot wanneer deze niet afschakelt na het indrukken van de testknop.

Wanneer / hoevaak test je de aardlekschakelaar?

Volgens de fabrikant van de aardlekbeveiliging test je elke 30 dagen de aardlekschakelaar. In de praktijk zien we dat slechts elk half jaar de aardlekschakelaar wordt getest. Dit door de omschakeling van wintertijd naar zomertijd. Door het testen van de aardlekbeveiliging schakelt namelijk de stroom af van alle achterliggende apparaten.

Wat doet een aardlekbeveiliging?

Een aardlekbeveiliging meet de inkomende stroom en de uitgaande stroom. In een volledig gesloten systeem is de inkomende stroom praktisch gelijk als de uitgaande stroom. Je hebt gewoonlijk aardlekbeveiligingen met een foutstroom van 10mA, 30mA, 100mA en 300mA. De foutstroom is het verschil tussen de inkomende en uitgaande stoom. Wanneer dit verschil (in geval van een 30mA aardlekschakelaar) groter is dan 30mA, dan schakelt deze af. In woningen pas je conform de NEN1010 standaard een 30mA aardlekschakelaar toe.
Wanneer er in het circuit een stroom via jou naar de aarde ‘lekt’ (vandaar lekstroom), dan schakelt de schakelaar af. Het stroomcircuit wordt hier dan onderbroken.

Wat gebeurt er tijdens het testen van de aardlekschakelaar?

Wanneer je een aardlekschakelaar test, dan creëer je een kunstmatige lekstroom. Je bootst eigenlijk na dat er via iets of iemand een stroom lekt naar de aarde.

Aardlekschakelaar slaat niet meer om na indrukken testknop, wat nu?

Als je aardlekschakelaar niet meer werkt, ga je deze vervangen. Op dat moment slaat je installatie niet meer af bij een aardlek en dit levert gevaarlijke situaties op. Vervang de aardlekschakelaar zo snel mogelijk als deze defect is. Heb je hierbij hulp nodig van een installateur? (https://regioinstallateur.nl)

Ben je opzoek naar een nieuwe aardlekschakelaar? Klik hier.

Wanneer en hoe een aardlekschakelaar testen? 

Op elke aardlekschakelaar en aardlek automaat zit een testknop. Wanneer je op de testknop drukt dan moet de schakelaar van de aardlekbeveiliging omslaan. Test je de aardlekschakelaar en de schakelaar gaat niet om, dan moet je de aardlekschakelaar vervangen.

Automatische herstartende & testende aardlekschakelaar

De titel "automatisch herstartende & testende aardlekschakelaar" verklapt het al, je hebt dus een automatisch herstartende aardlekschakelaar / aardlekbeveiliging. En je hebt zelfs een automatisch herstartende aardlekbeveiliging die ook om de 30 dagen de aardlekschakelaar test. Dit is de Gewiss Restart autotest aardlekschakelaar. Lees hier meer over de Gewiss restart autotest aardlekschakelaar.

In het kort: wanneer de schakelaar door een aardlek omslaat, wordt het circuit onderbroken. Na enkele seconden test de restart module of er nog een aardlek aanwezig is op het circuit, als dit niet het geval is, wordt de aardlekbeveiliging automatisch weer ingeschakeld. De autotest module test elke 30 dagen de werking van de aardlekschakelaar, wanneer dit wordt getest, wordt het stroomcircuit in stand gehouden. De achterliggende apparaten hoeven dan dus niet opnieuw worden ingeschakeld & ingesteld.

Hoevaak test jij de aardlekschakelaar?

Laat hieronder weten of je maandelijks, halfjaarlijks, jaarlijks of nooit eigenlijk je aardlekschakelaar test. Heb je vragen over dit onderwerp? Stel ze hieronder! Wil je op de hoogte blijven van updates? Like dan onze LinkedIn (klik hier) en onze laatste post (voor het algoritme).

Wil je meer weten over hoe een aardlekbeveiliging werkt? Zie dan deze video hieronder:



Over de schrijver
Ricardo Lageweg is mede-eigenaar van de LagewegGroep en specialist op gebied van webshop & contentbuilding. Inmiddels heeft hij meer dan 250 blogs geschreven voor installo.nl, instructievideo’s opgenomen en verschillende webshops ontwikkeld en uitgebreid.
Wim
Door

Wim

op 21 Oct 2022

Goede uitleg over de aardlekschakelaar! Desondanks heb ik wel een vraag: betekent het testen met de testknop altijd dat de aardlekschakelaar daadwerkelijk goed is aangesloten? Kan hij uitslaan bij een verkeerde installatie?

Luc Lageweg
Door

Luc Lageweg

op 24 Oct 2022

Beste Wim, De aardlekschakelaar testen met de testknop zegt niet dat hij goed is aangesloten. Op het moment dat je de installatie gemaakt hebt test je de aardlekschakelaar met een speciale meter. Hierna kun je zelf regelmatig testen met de testknop. Het bijkomend voordeel is dat de contacten even vrij gemaakt worden van stof en vuiligheid, waardoor de werking beter gegarandeerd is.

Maarten
Door

Maarten

op 21 Mar 2023

Beste Luc,Wellicht een late reactie t.o.v. dit topic, maar ik ben het niet geheel met u eens. Ik ben het eens met de tester waar u over schrijft, maar enkel het gebruik van de testknop op de ALS geeft geen continue garantie op diens juiste werking.

Luc Lageweg
Door

Luc Lageweg

op 22 Mar 2023

Beste Maarten, in de praktijk wordt de testknop bijna nooit regelmatig ingedrukt. Door het regelmatig indrukken van de testknop blijft het mechanische in goede conditie, en wordt bijvoorbeeld vastplakken door stof zoveel mogelijk voorkomen. Het klopt dat je dan nog niet weet of de aardlekschakelaar bij de juiste foutstroom aanspreekt. Bij een 30mA aardlekschakelaar moet deze aanspreken tussen de 15mA en 30mA. Bij de meeste merken is dit ongeveer ingesteld op 23mA. Met een speciale tester kun je testen of de aanspreektijd nog goed is. Dit kan inderdaad niet met een testknop. Indien de aardlekschakelaar niet meer werkt ligt dit meestal aan het vastplakken, en niet aan de aanspreektijd.

Guy
Door

Guy

op 26 Oct 2022

Dank voor de herinnering, uitleg en suggesties. Misschien nuttig om voor de test computers, externe harde schijven (NAS) gecontroleerd uit te zetten

Luc Lageweg
Door

Luc Lageweg

op 26 Oct 2022

Beste Guy, Bedankt voor je waardevolle aanvulling op ons artikel. Het is inderdaad nuttig om bepaalde apparatuur gecontroleerd uit te zetten. In geval van een stroomstoring in het net, of een sluiting in je installatie gaat alles plotseling uit. Wellicht beter om een UPS voor kwetsbare apparatuur te zetten, zodat deze in alle gevallen gecontroleerd uit gaat.

Reactie plaatsen