Een Aardlekschakelaar met installatieautomaten aansluiten in een groepenkast
29 april 2020 
4 min. leestijd

Een Aardlekschakelaar met installatieautomaten aansluiten in een groepenkast

Een aardlekschakelaar aansluiten met extra groepen in de groepenkast komt steeds vaker voor. In huishoudens gebruikt men steeds meer en meer elektrische apparaten. Denk bijvoorbeeld aan elektrische kooktoestellen of cookers. Door al deze apparatuur zijn extra groepen nodig in de groepenkast.

Heb jij groepenkast componenten nodig? Klik dan hier.

Volgens de laatste uitgave van de NEN1010 (NEN1010:2015) mag je in een woning maximaal 4 groepen achter één aardlekschakelaar monteren. Een fornuisgroep telt hierbij als één groep. Ondanks het feit dat een fornuisgroep twee gekoppelde installatieautomaten zijn, tel je dit toch als één groep.

Tip: maximaal 4 groepen achter een aardlekschakelaar aansluiten

Tot nog niet zo lang geleden installeerde men standaard een 1 fase groepenkast met een paar groepen. Bij een uitbreiding van je installatie moet je daarom al snel rekening houden met het plaatsen van extra componenten in de groepenkast.

In deze blog laten we je in een paar simpele stappen zien hoe je je groepenkast uitbreidt met één aardlekschakelaar en drie installatieautomaten:

  1. Bereid de werkzaamheden goed voor
  2. Bepaal de plaats van de aardlekschakelaar en automaten
  3. Monteer de componenten
  4. Ingebruikname van de installatie

Onze bestaande groepenkast heeft een hoofdschakelaar, twee aardlek en zes groepen. Uitbreiden met 3 groepen betekent dat je in totaal 9 automaten in je groepenkast krijgt. Je moet dus in totaal 3 aardlekschakelaars monteren omdat je volgens de NEN1010 maximaal 4 groepen achter één aardlek mag monteren.

 

Welke componenten hebben wij nodig voor de uitbreiding?

Hager AardlekSchakelaar CDA540G met 3 Automaten MKS516

Hager UitbreidingSet

Om te beginnen heb je een 2-polige aardlekschakelaar van 40A en 30mA nodig. 2-polig duidt er op dat je de aardlek gebruikt voor 1-fase, je sluit de nul en één van de drie fasen aan. De 40A is de maximale stroom die door de aardlek mag lopen, en de 30mA is de aanspreekstroom. Indien de foutstroom hoger is dan 30mA gedurende een aantal milli-seconden dan schakelt de aardlek de achterliggende installatie uit.

Daarnaast heb je drie automaten van 16A met een B-karakteristiek nodig. De 16A betekent dat de automaat uitschakelt bij een overbelasting of kortsluitstroom hoger dan 16A. De B-karakteristiek is het meest gebruikt in Nederland en is de tijd waarbinnen de automaat aanspreekt. In woningen pas je vaak een C-karakteristiek toe bij bijvoorbeeld een airconditioning of warmtepomp.

Om de componenten aan te sluiten gebruiken wij in ons voorbeeld bedrading voor het aansluiten van de aardlekschakelaar en een kamrail voor het aansluiten van de automaten. De kamrail is in verschillende lengtes te verkrijgen. Wij gebruiken een kamrail geschikt voor één aardlek en 4 automaten.

Overigens kun je bij een aantal fabrikanten complete uitbreidingsets kopen, zoals bijvoorbeeld van Hager en hoef je de componenten niet los te bestellen. Je kunt de uitbreidingset van Hager hier bestellen: klik hier.

Wij breiden de groepenkast uit met de volgende materialen:

  • 1 x 40 ampère aardlekschakelaar (Aardlekbeveiliging)
  • 3 x 16 Ampère B-karakteristiek Installatieautomaten
  • 1 x Kamrail voor de aansluiting van minimaal 3 uitbreidingen
  • 2 x Bedrading voor Aardlekschakelaar

In 4 simpele stappen een aardlekschakelaar monteren met 3 automaten

In onderstaande video laten wij zien hoe je een Schneider groepenkast in 4 simpele stappen uitbreidt van 6 groepen naar 9 groepen.

1e stap: Bereid de werkzaamheden goed voor

Zorg dat je weet wat je doet. Werkzaamheden aan de elektrische installatie zijn gevaarlijk en moeten altijd gebeuren door terzake kundige personen. Bij enige twijfel schakel je altijd een professional in. Gebruik alleen materialen en gereedschap van A+ merken. Laat je niet verleiden door de goedkoopste prijs.

2e stap: Bepaal de plaats van de aardlekschakelaar en automaten

Bepaal van te voren waar je de componenten wilt plaatsen en welke materialen je daarvoor nodig hebt. Je kunt de werkzaamheden dan zonder onderbreking uitvoeren. Het is belangrijk om de werkplek niet alleen achter te laten omdat je hiermee voorkomt dat je een geopende groepenkast onbeheerd achter moet laten.

3e stap: Monteer de componenten

Schakel de hoofdschakelaar en alle andere componenten uit en controleer of de spanning er daadwerkelijk af is. Verwijder vervolgens het deksel. Monteer de bedrading op de juiste plaats en schroef deze “handvast” vast. Plaats de componenten op de DIN-rail en de groepen kun je dan aansluiten op een kamrail. Maakt het uit aan welke kant je de installatieautomaten of aardlekschakelaar aansluit? Voor de meeste merken maakt het in AC situatie niet uit, lees hier meer over.

Meten is weten!

Groepenkast Momentschroevendraaier

Vervolgens sluit je de afgaande bekabeling aan en tenslotte trek je alle verbindingen na met een momentschroevendraaier. Alleen dan weet je of alle verbindingen goed zijn aangedraaid. Pas als je zeker weet dat de werkzaamheden goed zijn afgerond, monteer je het deksel nadat je de sleufafdichting op de plekken van de nieuwe componenten hebt verwijderd.

4e stap: Ingebruikname van de installatie

Waarschuw je medebewoners en schakel de hoofdschakelaar in en daarna één voor één de groepen. Meet elke groep met een daarvoor geschikte meter. Markeer de nieuwe componenten en werk de groepenverklaring bij. Ruim de meterkast netjes op en laat geen “rommel” achter.

Een goede voorbereiding is het halve werk

Zoals je wellicht hebt opgemerkt kost de voorbereiding en controle veel meer tijd dan de daadwerkelijke werkzaamheden. Ook hier geldt het gezegde: een goede voorbereiding is het halve werk. Om goed voorbereid te zijn dien je ook alle materialen op locatie te hebben. Kijk in ons assortiment voor alle producten die je nodig hebt voor jouw klus. Klik hier.

Wij vinden het superleuk als je je reactie wilt achterlaten. Klik op de reactieknop onderaan deze pagina. Alvast bedankt.

Over de schrijver
Ricardo Lageweg is mede-eigenaar van de LagewegGroep en specialist op gebied van webshop & contentbuilding. Inmiddels heeft hij meer dan 250 blogs geschreven voor installo.nl, instructievideo’s opgenomen en verschillende webshops ontwikkeld en uitgebreid.
Ad
Door

Ad

op 02 Jul 2020

Hoi Ricardo, Het lijkt er in de video heel erg op dat je de nieuwe aardlek niet achter de hoofdschakelaar monteerd. Gr, ad

Ricardo Lageweg
Door

Ricardo Lageweg

op 02 Jul 2020

Hoi Ad, leuk dat je op onze blog en video reageert. Op de video sluit ik de aardlekbeveiliging aan op het klemmenblok. Dit klemmenblok is aangesloten op de hoofdschakelaar. Omdat het een demo opstelling is, is de kabel van het energiebedrijf niet aangesloten. Het energiebedrijf sluit zijn kabels aan op de onderzijde van de hoofdschakelaar. De stroom loopt dan door de hoofdschakelaar naar het klemmenblok en vervolgens naar de aardlekbeveiliging.

Roel
Door

Roel

op 27 Jul 2020

Pas op met het uitbreiden van een groepenkast , het max. vermogen wordt bepaald door de hoofd beveiliging voor de meter. Vaak is deze 25 A .

Krystian
Door

Krystian

op 01 Nov 2020

en wat wil je hiermee zeggen? dat een aardlek schakelaar 40A niet goed is?

Jos van Geleen
Door

Jos van Geleen

op 29 Jul 2020

Hoi Ricardo, wat betreft het maximale aantal automaten achter een aardlekschakelaar, hoe zit het dan met een 3fase aardlekschakelaar? Mag daar dan 4 installatieautomaten 3fase achter zetten?

Ricardo Lageweg
Door

Ricardo Lageweg

op 30 Jul 2020

Beste Jos, de regel vanuit de NEN1010 is dat je achter een aardlekschakelaar (1 fase of 3 fase) maximaal 4 groepen mag zetten. Men hanteert de regel in Nederland om de betrouwbaarheid en veiligheid te optimaliseren. Overigens moet je je afvragen of je meerdere 3 fase groepen achter een aardlekschakelaar wilt zetten. Wij zouden in de praktijk eerder voor aardlekautomaten kiezen.

Joop Roos
Door

Joop Roos

op 28 Oct 2020

Waarom 3 groepsschakelaars achter een aardlekschakelaar als je er vier mag installeren?

Ricardo Lageweg
Door

Ricardo Lageweg

op 05 Nov 2020

Beste Joop, Bedankt voor je bericht. Je mag 1, 2, 3 of 4 groepen achter een aardlekschakelaar plaatsen. Wanneer je er slechts bijvoorbeeld 3 nodig hebt, dan hoef je niet een 4e aan te sluiten natuurlijk. Succes met je klus!

Reza
Door

Reza

op 02 Feb 2021

Bedankt voor de video. Volgens mij hoor je een aardlekschakelaar aan te sluiten aan de onderkant. Mag tegenwoordig de aardlekschakelaar aan de bovenkant worden aangesloten en onderkant naar de installatie automaten? Is aansluiten aan de bovenkant technisch verantwoord en veilig? Aan de onderkant lijkt niet mogelijk met een kamrail.

Ricardo Lageweg
Jos Sanders
Door

Jos Sanders

op 10 Feb 2022

Beste Ricardo. Ik zie dat je de automaten vanuit de onderzijde met de onderzijde van de aardlekschakelaar verbind. Echter ik zie bij ons in de meterkast dat de onderaansluiting aardlekschakelaar met de bovenzijde hoofdschakelaar is verbonden. En de bovenzijde aardlekschakelaar met de onderzijde automaten. De vraag is wat is goed of mogen beide mogelijkheden?

Luc Lageweg
Beer
Door

Beer

op 13 Oct 2023

Mag ik achter een aardlekschakelaar van 40 A gewoon 3 groepen van 16 A maken? Als ze alle drie tegelijk maximaal worden belast, dan zit ik op 48 A. Dus er zal wel ergens met een gelijktijdigheidsfactor worden gerekend neem ik aan. Hoe zit dat precies? Alv

Luc Lageweg
Door

Luc Lageweg

op 14 Oct 2023

Beste Beer, bedankt voor je reactie. De maximale stroom die door de aardlekschakelaar kan lopen wordt bepaald door de voeding (energiebedrijf + eventueel zonnepanelen). Indien dit onder de 40A is, kun je een 40A aardlekschakelaar toepassen. Indien dit hoger is, pas je bijvoorbeeld een 63A aardlekschakelaar toe. De waarde van de aardlekschakelaar wordt dus niet bepaald door de groepen erachter.

Will
Door

Will

op 29 Oct 2023

Beste Luc. Nuts. 1 x 35 A autom. Instal. uit 1997. H.S. 4P 63 A. Aardlek 2P 40 A/0,03A. met 3 autom. 16 A. Zonder aardlek. 3 autom. 16 A. Plan elek.koken met 2 Phase kookgr. Mogelijk met huidige instal?? Of 3 x 25 A verzwaren?

Luc Lageweg
Door

Luc Lageweg

op 21 Nov 2023

Beste Will, op een 1x35A aansluiting kun je 35x230=8000 Watt aan vermogen kwijt. Het hangt dus helemaal van je andere (gelijktijdige) verbruikers af of je nog een kookplaat aan kunt sluiten, en over moet gaan op een. 3x25A aansluiting.

Reactie plaatsen