Groepenkast uitbreiden met extra groep
09 april 2020 
7 min. leestijd

Groepenkast uitbreiden met extra groep

In dit artikel laten wij je zien hoe je eenvoudig zelf je groepenkast uitbreidt met een extra groep in de meterkast. We gaan in 16 stappen namelijk een extra installatieautomaat installeren in de meterkast. Als je elektrotechnisch onderlegt bent, en weet wat je doet, dan kun je eventueel zelf de groepenkast uitbreiden aan de hand van onderstaande stappen. Let op: wanneer je twijfelt om zelf de groepenkast uit te breiden vraag dan altijd een professional voor jouw eigen veiligheid. Moet je nog een installatie automaat bestellen? Klik dan hier.

In 16 stappen de groepenkast uitbreiden met 1 groep

Bij het uitbreiden met een extra groep in de groepenkast bereid jij je voor door de juiste materialen aan te schaffen voor jouw klus. Als voorbeeld gebruiken wij een Schneider groepenkast die wij gaan uitbreiden met een Schneider installatieautomaat B16. De 16A B-karakteristiek automaat is in Nederland de meest voorkomende beveiliging voor een groep. Wij gaan er in ons stappenplan van uit dat je de achterliggende installatie al hebt aangelegd, en deze ook al hebt gecontroleerd.

De 16 stappen zijn:

  1. Weet van te voren waar je de installatieautomaat voor de uitbreiding wilt plaatsen
  2. Voor je iets doet, schakel de hoofdschakelaar uit en controleer of er geen stroom meer op de installatie staat
  3. Verwijder de deksel van de groepenkast
  4. Breid je kamrail uit, of haal het beschermdopje er af
  5. Open de DIN-rail lipjes
  6. Zet de installatieautomaat op de kamrail
  7. Schuif deze nu op de DIN-rail en klik de DIN-rail lipjes terug
  8. Schroef de schroeven bij de kamrail “hand” vast aan
  9. Sluit de afgaande bedrading aan op de groepenkast en schroef deze “hand” vast aan
  10. Draai vervolgens alle schroeven van de groepenkast aan met een moment schroevendraaier
  11. Verwijder een module van de sleuf afdichting in de deksel, plaats de deksel terug
  12. Controleer of het alles goed en veilig is afgewerkt en codeer de groep
  13. Schakel de extra installatieautomaat uit
  14. Waarschuw je medebewoners en zet je hoofdschakelaar aan
  15. Zet vervolgens de extra groep aan, meet de installatie
  16. Rond af en werk de extra groep bij op de groepenverklaring

De Schneider groepenkast uitbreiden met extra groep

In onderstaande video leggen wij uit hoe je de groepenkast uitbreidt en een extra groep aanlegt in de meterkast.
Youtube video: Groepenkast uitbreiden met 1 extra groep / Groep aanleggen meterkast


Uitleg over de 16 stappen voor een extra groep installeren in de groepenkast

Lees de toelichting op elke stap hieronder nog eens rustig door voordat je begint.

Stap 1: Weet van te voren waar je de installatieautomaat aansluiten wilt en dus de groep aanlegt.

Door alvast uit te zoeken waar je de extra groep wilt aanleggen. Weet je precies bij het uitbreiden van de meterkast waar je wat je moet gaan doen. Het is belangrijk om alle materialen in huis te hebben. Maar zeker zo belangrijk is goed gereedschap. Maak er geen haastklus van en zorg er voor dat je niet alleen bent. Laat ruim van te voren je huisgenoten weten dat je werkzaamheden gaat uitvoeren.

Stap 2: Voor je iets doet, schakel de hoofdschakelaar uit en controleer of er geen stroom meer op de installatie staat

De hoofdregel is: Het werken aan een groepenkast moet altijd spanningsloos gebeuren. Van deze regel mag je nooit afwijken. Meet dus altijd of de spanning er echt wel af is. Bij twijfel moet je altijd stoppen met je werkzaamheden. Schakel ook de omvormer van je zonnepanelen uit, dan ben je zeker dat er vanaf de zonnepanelen ook geen stroom kan komen. Wij adviseren ook om alle afgaande groepen uit te schakelen. En verlaat je werkplek nooit onbeheerd. Hierdoor weet je zeker dat niemand anders bijvoorbeeld per ongeluk de hoofdschakelaar weer inschakelt.

Groep bijplaatsen

Stap 3: Verwijder de deksel van de groepenkast

Nadat je de hoofdschakelaar hebt uitgeschakeld, verwijder je de deksel van de groepenkast. Meet dan nogmaals om zeker te weten dat de groepenkast spanningsloos is. Leg de deksel weg op een plaats waar hij niet in de weg ligt. Dus buiten je werkgebied en niet op de grond. De deksel haal je meestal los door de 4 schroeven op elke hoek van de deksel los te draaien. Sommige groepenkasten, zoals Schneider hebben een kliksysteem. Met een platte schroevendraaier kun je de lipjes iets omhoog klikken, om deze vervolgens met de hand verder te openen.

Stap 4: Breid je kamrail uit, of haal het beschermdopje er af

Achter elke aardlekschakelaar mag je in een woning-installatie maximaal 4 afgaande groepen plaatsen. Vaak zijn de meeste groepenkasten al voorzien van een kamrail welke geschikt is voor 4 installatieautomaten, hierdoor heb je mogelijk reserve ruimte. Je haalt dan eenvoudig het beschermdopje van de kamrail af, hiermee sluit je de extra groep aan. Indien er geen reserve ruimte aanwezig is, kun je er voor kiezen om de kamrail te vervangen. Ook kun je “doorlussen” vanuit een andere groep. In ons artikel over interne bedrading gaan we verder in op het aansluiten van twee geleiders op dezelfde klem: klik hier. Indien mogelijk raden wij altijd het gebruik van een kamrail aan.

Schneider Automaat plaatsen op DIN-rail

Stap 5: Open de DIN-rail lipjes

Elke installatieautomaat die geschikt is voor de DIN-rail, heeft een systeem met lipjes om de automaat op de rail te klemmen. Je kunt deze eenvoudig open klikken om ruimte voor het plaatsen te maken. Vaak kan dit gewoon met de hand. Maar mocht dit zwaar gaan dan kun je dit voorzichtig met een platte schroevendraaier doen.

Stap 6: Zet de installatieautomaat op de kamrail

Neem de automaat met de geopende lipjes en plaats deze op de kamrail. Doe dit voorzicht en forceer niets. Klik eventueel de lipjes van de naastgelegen automaten aan de onderkant los om wat meer ruimte te creëren.

Stap 7: Schuif deze nu op de DIN-rail en klik de DIN-rail lipjes terug

Nadat de automaat goed op de kamrail past, kun je de automaat op de DIN-rail plaatsen. Controleer nogmaals of alles goed zit, en klik de lipjes vast. Het vastklikken van de lipjes moet eenvoudig te doen zijn. Als het niet eenvoudig lukt, dan zit er iets niet goed.

Als het niet eenvoudig lukt, dan zit er iets niet goed!

Stap 8: Schroef de schroeven bij de kamrail “hand” vast aan

Omdat de kamrail niet flexibel is, draai je eerst de schroeven op deze rail aan. Wij adviseren om dit “hand” vast te doen. De reden hiervoor is dat wij alle schroeven nadraaien met een moment schroevendraaier.

Installatieautomaat aansluiten GroepenKast

Stap 9: Sluit de afgaande bedrading aan op de groepenkast en schroef deze “hand” vast aan

Hierna zorg je er voor dat de bedrading netjes en overzichtelijk vanuit de installatie naar de automaat is gelegd. In oude installaties zie je nog wel eens dat deze mooi in een krul is aangesloten. Tegenwoordig doet met dit niet meer en sluit je de bedrading zonder te veel overlengte aan op de automaat. Ook hier weer “hand” vast aandraaien.

Stap 10: Draai vervolgens alle schroeven van de groepenkast aan met een moment schroevendraaier

Als je tevreden bent met het eindresultaat en alles op zijn definitieve plek zit, dus ook de bedrading, dan draai je alle schroeven aan met een moment schroevendraaier. Dus ook de schroeven van de andere groepen. Deze kunnen immers zijn losgetrild door jouw werkzaamheden. Of al zijn al eerder eens losgekomen door bijvoorbeeld trillingen.

Stap 11: Verwijder een module van de sleuf afdichting in de deksel, plaats de deksel terug

De standaard groepenkast heeft twee sleuven. Deze vrije ruimte is dan afgedicht met een sleuf-afdichting. Deze afdichting kun je eenvoudig inkorten op de plaats waar je de automaat hebt geklikt. Doe dit wel secuur, want de afdichting is bedoeld voor aanrakingsveiligheid en het binnen de groepenkast houden van eventuele vlambogen bij een kortsluiting. Plaats vervolgens voorzichtig de deksel terug en maak deze vast met de vier deksel schroeven op de deksel of met het kliksysteem.

Stap 12: Controleer of het alles goed en veilig is afgewerkt en codeer de groep

Bekijk visueel of alles goed is gegaan en ga voor jezelf stap voor stap nog eens na of je bovenstaande stappen in de juiste volgorde hebt uitgevoerd. Codeer de groep logisch, zodat je deze eenvoudig en overzichtelijk kunt toevoegen aan de groepenverklaring.

Stap 13: Schakel de extra aangesloten installatieautomaat uit

Voordat je de hoofdschakelaar in gaat zetten, raden wij aan om alle groepen uit te zetten. Dus ook de uitbreiding van de extra groep in de groepenkast.

Waarschuw eerst je medebewoners en schakel dan pas in!

Stap 14: Waarschuw je medebewoners en zet je hoofdschakelaar aan

Voordat je de installatie weer in gaat schakelen moeten je medebewoners geïnformeerd zijn dat de stroom weer op de installatie komt. Bescherm je zelf bij het inschakelen voor de gevolgen van mogelijke kortsluiting of andere fouten in de installatie.

Stap 15: Zet vervolgens de extra groep aan en meet de installatie

Nadat de hoofdschakelaar is ingeschakeld, schakel je een voor een de groepen in. Meet de installatie met een daarvoor geschikte meter. Twijfel je ergens over? Laat dan een professional komen en schakel de hele installatie uit.

Stap 16: Rond af en werk de extra groep bij op de groepenverklaring

Pas als alles goed is gegaan, zorg je er voor dat je de meterkast schoon en overzichtelijk achterlaat. De extra groep werk je bij op de groepenverklaring. Bij een eventuele calamiteit weet je in dat geval precies waar je moet zoeken en hoef je niet eerst de “rommel” in de meterkast op te ruimen.

Installatieautomaat GroepenKast BestellenAlles samenvattend

De groepenkast uitbreiden en een extra groep in de meterkast aanleggen is niet moeilijk. Maar omdat het een veiligheidsproduct is, moet het veilig en volgens de voorschriften gebeuren. Er komt dus veel elektrotechnische kennis bij kijken om de juiste stappen te doen. Bij het ontbreken van de kennis of enige twijfel moet je altijd een expert inschakelen. 

Moet je nog een installatie automaat bestellen? Klik dan hier.

Wij vinden het superleuk als je je reactie wilt achterlaten. Klik op de reactieknop onderaan deze pagina. Alvast bedankt.

Over de schrijver
Ricardo Lageweg is mede-eigenaar van de LagewegGroep en specialist op gebied van webshop & contentbuilding. Inmiddels heeft hij meer dan 250 blogs geschreven voor installo.nl, instructievideo’s opgenomen en verschillende webshops ontwikkeld en uitgebreid.
Ed
Door

Ed

op 30 Apr 2021

Top uitgelegd, zo kan een kind de was doen. Ga zo door Ricardo

Ricardo Lageweg
Door

Ricardo Lageweg

op 30 Apr 2021

Ed, goed om te horen dat het duidelijk is uitgelegd! :)

Peter meekel
Door

Peter meekel

op 05 Apr 2022

Hoi Ricardo, bij alle uitleg op internet over installatie van installatieautomaten ontbreekt informatie over de “aansluiting” of n-pool. Zo ook In die van jou. Maakt het dan niet uit hoe deze “n” wordt aangesloten?

Ricardo Lageweg
Door

Ricardo Lageweg

op 26 Apr 2022

Beste Peter, Deze sluit je net als de fase aan op de installatie automaat. De kant van de aansluiting van de nul staat vaak aangeduid op de automaat bij de polen met een "N". Kijk bijvoorbeeld eens naar alle installatieautomaten op deze pagina: https://123groepenkast.nl/Installatieautomaten Hier vind je als je op de foto's klikt eigenlijk altijd de nulaanduiding bij de polen. Qua aandraaimoment en andere aansluitspecificaties is de aansluiting gelijk aan de fase. Met vriendelijke groet, Ricardo

Reactie plaatsen