Groep vervangen in GroepenKast in 6 stappen
17 april 2020 
5 min. leestijd

Groep vervangen in GroepenKast in 6 stappen

Een installatieautomaat vervangen in de groepenkast is een veel voorkomende aanpassingen in de elektrische installatie. Het kan zijn dat een installatieautomaat niet meer voldoet aan jouw wensen of de eisen van een nieuwe installatie. Misschien is hij kapot en moet je daarom deze installatieautomaat vervangen. Kortom er zijn verschillende redenen te bedenken waarom je zelf een groep wilt vervangen in de groepenkast. Wil je nog een installatie automaat bestellen? Klik dan hier.

Vandaag laat ik je in 6 simpele stappen zien hoe je dit eenvoudig doet. Maar voordat je aan de slag gaat is het belangrijk om je te realiseren dat je met elektriciteit aan de slag gaat. Doe de stappen dus alleen als je verstand van zaken hebt. Het gaat immers om je veiligheid. Schakel bij enige twijfel een professional in die de groep vervangt.

Bij het vervangen van de installatieautomaat is het belangrijk om de reden van het defect eerst te achterhalen. Maar ook om zeker te weten dat de automaat het probleem is. Regelmatig is het niet de installatieautomaat zelf, maar een fout in de installatie of in een aangesloten apparaat. Zodra je zeker weet dat de automaat defect is, bereid je je voor om de juiste materialen aan te schaffen voor je klus.

Een automaat is na 5x – 10x aanspreken minder betrouwbaar en moet je vervangen

Een andere reden voor vervanging is het aantal keren dat de installatie automaat is aangesproken. Na 5x – 10x uitgeschakeld te zijn door een defect is deze namelijk niet meer betrouwbaar en moet je de automaat sowieso vervangen. Dit komt bijvoorbeeld vaak voor bij sluiting in de installatie, waarbij men met “trial-en-error” probeert de fout te achterhalen door de installatie automaat telkens in te schakelen.

Extra groep bestellen voor groepenkast

Bereid de vervanging van de groep goed voor

Zodra je zeker weet dat de automaat defect of minder betrouwbaar is, bereid je je voor om de juiste materialen aan te schaffen voor je klus. Vaak is dezelfde automaat nog verkrijgbaar, al of niet in een vernieuwde uitvoering. Je kunt bijvoorbeeld kijken in onze webshops 123GroepenKast.nl of GewissElektro.nl. Mocht je er zelf niet uitkomen dan kun je altijd overleggen welke automaat het beste past in jouw situatie.

Het kan natuurlijk ook zijn dat je automaat niet defect is. Maar dat je bijvoorbeeld een airco wilt aansluiten. Vaak heeft de airco bij het inschakelen een inschakelpiek. Hierdoor spreekt een automaat met een B-karakteristiek onterecht aan. In deze situaties kan een automaat met een C-karakteristiek het probleem eenvoudig oplossen. De stappen voor de vervanging zijn het zelfde (ps. Let er wel op dat je rekening houdt met het ontwerp zoals de aarding en de lengte van de kabel). Beide hebben dezelfde afmeting en zijn hetzelfde ontworpen. Het enige verschil is de “vertraging” bij het inschakelen. Meer informatie oven of je een B of C karakteristiek nodig hebt lees je hier.

Het uitvoeren van deze werkzaamheden is ook een mooi moment om de groepenverklaring te controleren en eventueel bij te werken.

6 Simpele stappen om je installatieautomaat te vervangen in de groepenkast

Nadat we goed zijn voorbereid en weten welke groep we willen vervangen door een nieuwe installatie automaat beginnen we stap voor stap met de werkzaamheden. Maar voordat je begint, maak er geen haastklus van, zorg dat je niet alleen bent en leg al het gereedschap en materiaal klaar.Groepenkast groep vervangen waarschuw medebewoners

Stap 1: Maak de groepenkast spanningsloos

Informeer je huisgenoten dat de spanning er een tijdje af gaat. Schakel vervolgens de hoofdschakelaar en alle groepen uit. Zo weet je zeker dat er vanuit de achterliggende installatie geen spanning of stroom meer binnen komt. Denk in het bijzonder aan het uitschakelen van de groep van de zonnepanelen. Neem het deksel van de groepenkast en leg deze op een veilige plek buiten het directe werkgebied en niet op de grond.

Duspol spanningsmeterStap 2: Meten is weten

Voordat je verder gaat met je werkzaamheden moet je 100% zeker zijn dat er geen spanning of stroom meer in de groepenkast aanwezig is. Het credo is hier: meten is weten, bijvoorbeeld met een duspol. Lees hier meer over duspols.

 Volgens de norm NEN3140 moet je voor het vaststellen van de spanningsloze toestand een tweepolige spanningsaanwijzer gebruiken die voldoet aan de NEN-EN-IEC 61243-3, of een gelijkwaardig instrument. De spanningsaanwijzer moet je onmiddellijk vóór en na het gebruik controleren op de goede werking.

Stap 3: Verwijder de automaat

Pas nadat je veilig en spanningsloos kunt werken, begin je met de feitelijke werkzaamheden. Draai de 4 schroeven van de installatieautomaat los en verwijder de bedrading uit de automaat. Je kunt nu met een platte schroevendraaier eenvoudig de DIN-rail lipjes aan de bovenzijde en onderzijde uitklikken. Nu kun je de automaat eenvoudig uitnemen.

TIP: Gaat het moeilijk, klik dan ook het DIN-rail lipje van de “buren” los.

Gaat het uitnemen moeilijk door de kamrail dan kan het helpen om van de naastliggende automaten aan de onderzijde ook even het DIN-rail lipje uit te klikken. Je krijgt dan iets meer ruimte. Vergeet dan niet om deze straks weer vast te klikken.

Groep bijplaatsen

Stap 4: Installeer de nieuwe installatie automaat

Pak de nieuwe automaat, klik de DIN-rail lipjes open en zet deze op de DIN-rail. Zet de automaat in de “uit” stand. In het geval van een KAM-rail kan het een klein beetje handigheid vereisen om de automaat goed op de KAM-rail te krijgen. Klik de lipjes vast, voer de bedrading in, en zet deze vast door de 4 schroeven hand-vast aan te draaien. Heb je bij stap 3 het DIN-rail lipje van de “buren” los geklikt, vergeet deze dan niet vast te klikken. Ziet alles er (visueel) goed uit? Ga dan door naar stap 5.

Stap 5: Momentschroevendraaier

Misschien is stap 5 wel de belangrijkste stap: alle schroeven na-draaien met een momentschroevendraaier. Doordat je in de groepenkast aan het werk bent geweest, kan het zijn dat er per ongeluk schroeven zijn losgetrild. Het kan ook zijn dat dit in de loop der jaren al is gebeurd. Trek daarom alle schroeven na met een momentschroevendraaier. Alleen dan weet je dat de overgangsweerstand tussen de componenten en de aansluitdraden het meest optimaal is. Kijk hier eens voor een momentschroevendraaier.

Meet altijd bij werken aan de groepenkastVoltmeter om spanning te metenStap 6: Inschakelen

Pas als je helemaal tevreden bent, plaats je het deksel van de groepenkast terug en schroeft deze vast. Waarschuw alle huisgenoten dat je de spanning er weer op gaat zetten. Nu kun je de hoofdschakelaar omzetten, en vervolgens schakel je de groepen weer in. Rond je werkzaamheden af, en laat de meterkast schoon en overzichtelijk achter. Wil je nog een installatieautomaat bestellen? Klik dan hier.

Wij vinden het superleuk als je je reactie wilt achterlaten. Klik op de reactieknop onderaan deze pagina. Alvast bedankt.

Over de schrijver
Ricardo Lageweg is mede-eigenaar van de LagewegGroep en specialist op gebied van webshop & contentbuilding. Inmiddels heeft hij meer dan 250 blogs geschreven voor installo.nl, instructievideo’s opgenomen en verschillende webshops ontwikkeld en uitgebreid.
mart
Door

mart

op 07 May 2020

Bij de driefasenetwerk ook even het draaiveld meten, zoals je zelf ook al aangaf, meten is weten.

Emile Theunissen
Door

Emile Theunissen

op 19 Jun 2020

Hallo Luc. Ik vindt de universeelmeter in het voorbeeld niet zo'n goede keuze om spanningloosheid aan te tonen, dit zou eigenlijk met een dubbel polige spanningzoeker moeten gebeuren ( dus pol)

Luc Lageweg
Door

Luc Lageweg

op 19 Jun 2020

Beste Emile, dank voor je opmerking. De foto was meer ter illustratie bedoeld. Het gemakkelijkst is om een deugdelijke "duspol" te gebruiken. Ik heb de duspol inmiddels bijgevoegd in het artikel.

Henk Booij
Door

Henk Booij

op 21 Jan 2022

Hallo Emile ; Ik ben geen expert of veel werkzaam in de elektrotechniek , daarom even een vraagje over jouw opmerking over het gebruiken of juist niet gebruiken van een universeel meter om spanning loosheid aan te tonen. Er vanuit gaande dat je de universeel meter van te voren test als de spanning er nog op staat , wat is dan het risico of waarom zou je een andere keuze (moeten ) maken om de spanning loosheid aan te tonen. Is dat omdat de universeel meter slechts tot 600 Volt meet of is er een andere reden. Ik beschik ook over een VoltAlert 1 AC-A II , deze heeft een range tot 1000 volt . Wanneer je deze op de juiste manier van te voren test , dus met de spanning erop en je haalt de spanning eraf en het signaal valt weg , waarom zou dit dan niet betrouwbaar ( genoeg ) zijn .

Hidde
Door

Hidde

op 19 Jun 2020

Een leuk artikel, de naam moment schroevendraaier is voor mij volkomen onbekend, terwijl ik in mijn 48 jaren als automonteur wel altijd met een moment sleutel heb gewerkt. Zal eens opzoek naar zo'n apparaat. Groetjes en bedankt.

Martien Bosch
Door

Martien Bosch

op 19 Jun 2020

Een zeer zinvol artikel. Heb vandaag een fornuisgroep geplaatst, hoofdschakelaar om en voor de zekerheid nog even de Multimeter er op. Alles op de rails geklikt, had nog ruimte voor deze groep na de aardlekschakelaar, met een bruggetje gewerkt zodat de beide faseaansluiting en de neutrale aansluiting wat gemakkelijker te monteren was, aan de bovenkant het installatiedraad op de juiste manier vastgezet. De perylexwandcontact had ik vooraf al bedraad. Op de kaart met de verwijzing welke automaat voor welke groep was deze bijgeschreven en voor de zekerheid de kleur codering van L1 en L2 en die van N1 en de N2 Erbij gezet. Je weet maar nooit. Alles gecheckt waarbij het mij opviel dat van de aardedraden die bovenin de metselaar geklemd zaten, er 2 niet vastzaten. Dus een momentschroevendraaier is geen luxe. Luc bedankt voor je uitleg

Arie van Eijk
Door

Arie van Eijk

op 19 Jun 2020

Duidelijke uitleg, hartelijk dank.

Aart Nikkels
Door

Aart Nikkels

op 19 Jun 2020

Hallo Luc, Aandraaien met moment- schroevendraaier ( vroeger gewoon vast is vast ) maar met hoeveel nm 1,2 - 2 of welke stand? Dat kan ik nergens vinden.

Luc Lageweg
Door

Luc Lageweg

op 19 Jun 2020

Beste Aart, de stand is niet éénduidig aan te geven. Dit hang van een aantal factoren af. Meestal geeft de fabrikant dit aan. Wij zetten dit onderwerp op de lijst om een nieuw artikel specifiek over dit onderwerp te schrijven.

Antoon van Poppel
Door

Antoon van Poppel

op 24 Jun 2020

Bedankt voor de fijne uitleg

Noel
Door

Noel

op 24 Aug 2020

Is het altijd toegestaan spanningsloosheid zomaar te meten? Beperkt kortsluitvermogen is volgens nen3140 achter een 16A automaat of 25A patroon. Als de hoofdzekering nu eens zwaarder is, wat dan?

Luc Lageweg
Door

Luc Lageweg

op 26 Aug 2020

Beste Noel, het werken aan een groepenkast moet altijd spanningsloos gebeuren door iemand met verstand van zaken. Een leek doet geen werkzaamheden in de groepenkast zelf. In principe zet je eerst de hoofdschakelaar uit en meet je de afgaande groepen op spanningsloosheid. Hierna verwijder je pas het deksel. Voor de zekerheid meet je daarna ook de spanningsloosheid in de groepenkast zelf. Een standaard woning is door het energiebedrijf meestal gezekerd met 25A of 35/40A. De afgaande groepen zijn vaak 16A.

Roel Hulshof
Door

Roel Hulshof

op 09 Dec 2020

Laat ook zien hoe je een moment schroevendraaier gebruikt en eventueel in kuntstellen

Ricardo Lageweg
Door

Ricardo Lageweg

op 09 Dec 2020

Beste Roel, Vorige week hebben wij video's opgenomen waarin wij laten zien hoe we de momentschroevendraaier gebruiken! Binnenkort komt de video in ieder geval op onze youtube. Wanneer je op het account 'LagewegGroep' abonneert en de notificatie aan zet dan zie je de video vanzelf verschijnen! Hier de link naar de pagina: https://www.youtube.com/channel/UCbhUbM8CWyf6WSsOJdGDRPQ

Leo Finders
Door

Leo Finders

op 21 Jan 2021

De controle of de installatie spanningsloos is, doe je aan alle polen en fasen van de elektrische installatie of zo dicht mogelijk tegen de werkplek. Je mag daarbij uitsluitend dubbelpolige spanningsaanwijzers (Duspol) of voltmeters gebruiken. Deze spanningsaanwijzers zal je voor en na het vaststellen van de spanningsloze toestand, moeten controleren. Je mag dus niet even “kijken of het licht of de televisie het nog doet”, omdat dit niet de garantie geeft dat de eindgroep werkelijk spanningsloos is. Met een universeel meter is levensgevaarlijk als deze in de Ampère staand ontstaan een sluiting. Een conform NEN3140

H. Booij
Door

H. Booij

op 17 Jan 2022

Ik ben met de verstrekte informatie van Installo.nl Lageweggroep ontzettend goed geholpen. Dank zij Luc is mijn kennis over groepenkasten , kookgroepen en correct aansluiten van kookgroepen en het aansluiten van inductie kooktoestellen daarop op een aanvaardbaar niveau gebracht zodat ik in staat ben de juiste inductie kookplaat behorende bij de de kookgroep in mijn meterkast ( 1 fase ) te kopen en een veilige aansluiting te maken / of indien iemand anders het installatiewerk doet te herkennen. Als extra heeft Luc ook informatie over de gecompliceerde aanbod ( voor een leek als ik ) en werking van de automaten en bedradingen verschaft . In een woord Super. Ik heb daarvoor veel via internet naar Forums gezocht maar ik moet bekennen dat er op die forums naast mensen met wel de juiste kennis van zaken ook veel mensen die menen kennis van zaken te hebben zich roeren. Een beetje vergelijkbaar als de 100 duizenden bondscoaches die we hebben tijdens een verloren interland. Als je niet in de materie thuis bent wordt het lastig te beoordelen wie nu eigenlijk gelijk heeft. Luc , nogmaals hartelijk dank voor je inzet.

Jan
Door

Jan

op 01 Mar 2022

Goede info aansluiten kookgroep is gelukt. Merk wel dat de draad kleuren van perilex snoer met stekker als je die aansluit op 2 fase 230 volt en de nul van de perilex stopcontact bij het nokje van de stekker aangesloten hebt de Bruine draad een nul wordt. Dat word goed uitkijken bij het aansluiten van de draden aan het kooktoestel.

Luc Lageweg
Door

Luc Lageweg

op 01 Mar 2022

Beste Jan, Bedankt voor je toevoeging. Om fouten te voorkomen is het goed om aandacht te geven aan de juiste kleuren. Bruin voor fase, blauw voor nul, groen/geel voor aarde en zwart als schakeldraad.

Reactie plaatsen