Is de groepenverklaring in de meterkast een verplicht document?
06 april 2020 
3 min. leestijd

Is de groepenverklaring in de meterkast een verplicht document?

In de meterkast kom je vaak een groepenverklaring (Groepen overzicht meterkast / groepenkast) tegen. Maar is deze verplicht? In deze blog gaan we in op de normen en kun je een gratis groepenverklaring downloaden.

Als eerste pakken we de NEN3140 er bij voor het schema in de meterkast. Om precies te zijn versie NEN3140+A2: 2018. Deze norm geeft eisen voor een veilige bedrijfsvoering van elektrische installaties en elektrische arbeidsmiddelen. De norm is bijvoorbeeld van toepassing op elektrische installaties met een nominale spanning van ten hoogste 1000V wisselspanning. Onder bedrijfsvoering verstaat men het onderhoud, gebruik, inspectie en beheer van elektrische installaties en elektrische arbeidsmiddelen. Maar verstaat men ook werkzaamheden aan, met of nabij elektrische installaties en elektrische arbeidsmiddelen.


Groepenverklaring en de NEN3140+A2:2018

De norm is van toepassing op procedures voor bedrijfsvoering. En deze norm geldt voor alle elektrotechnische werkzaamheden en alle niet-elektrotechnische werkzaamheden in de omgeving van elektrische installaties. Onderaan pagina 25 vinden we paragraaf 4.7. Deze gaat over: Tekeningen en documenten.

Informatie over de elektrische installatie moet actueel en beschikbaar zijn

Hager tekeninghouder voor schema groepenkast

Hager flexibele tekeninghouder  voor schema meterkast

Het antwoord in deze paragraaf op onze vraag is kort maar krachtig.

Informatie over de elektrische installatie moet actueel en beschikbaar zijn. Maar wat is dan actuele informatie. 

Men geeft hiervan een aantal voorbeelden.

Actuele informatie is:

  • Groepenkast schema’s
  • Tekening elektrische installatie
  • Montage instructies
  • Gebruiksaanwijzingen
  • Bedieningshandleidingen

In de meterkast moet dus bijvoorbeeld een gebruiksaanwijzing en bedieningshandleiding van de aardlekschakelaar aanwezig zijn. En een overzicht van de installatie in de vorm van schema’s en tekening van elektrische installatie. Maar men geeft in de NEN3140 geen nadere uitleg voor de inhoud van de noodzakelijke schema’s en tekeningen. Hiervoor verwijst men o.a. naar de NEN1010.

Om de informatie overzichtelijk op te bergen, levert Hager bijvoorbeeld een speciale flexibele tekeninghouder voor de schema’s in de meterkast. Deze kun je hier bestellen: klik hier.

Advertentie 123Groepenkast.nl

Groepenverklaring downloaden en de NEN1010:2015

In de NEN1010:2015 staat in 514.5 nadere uitleg over schema’s, tekeningen en documentatie. Men maakt onderscheid tussen eenvoudige installaties en complexere installaties. Voor eenvoudige installaties kun je volstaan met alleen een grondschema. Op pagina 682 in het hoofdstuk “Controle” staat dat een schema zoals beschreven is in 514.5 noodzakelijk is. Dit is vooral wanneer de installatie meerdere schakel- en verdeelinrichting bevat.

De hoofdregel in 514.4 is dat beveiligingstoestellen zo zijn gegroepeerd en aangeduid. Dat de stroomketens die zij beveiligen gemakkelijk herkenbaar zijn. Voor dit doel raadt men aan om de beveiligingstoestellen, zoals bijvoorbeeld installatie automaten, te groeperen in de verdeelinrichting. Kortom een groepenkast moet overzichtelijk zijn ingedeeld en elke groep heeft een uniek en logisch nummer.

Zelf een groepenverklaring maken voor in de meterkast

Alles samenvattend kun je stellen dat in de meterkast van een woning met één groepenkast een actueel document aanwezig moet zijn. Dit document moet de elektrotechnische installatie duidelijk weergeven. En daarbij moet het schema voor de groepenkast overzichtelijk zijn ingedeeld. Voor dit doel kun je een groepenverklaring gebruiken.

Een actuele groepenverklaring is een onmisbaar document in de meterkast. Zoals de naam al doet vermoeden, “verklaart” deze de de groepen in de groepenkast. Je kunt hier een gratis groepenverklaring downloaden:

Voorbeeld GroepenVerklaring meterkast groepen overzicht Lege GroepenVerklaring meterkast

Een standaard groepenverklaring downloaden welke al is ingevuld (links), en de andere schema voor de groepenkast is een lege groepenverklaring. Klik op de afbeelding om het document te downloaden. De groepenverklaring leeg kun je uitprinten en zelf invullen wanneer de groepenkast schema bij jou te veel afwijkt.

Afgezien van de verplichting in de norm. Het hebben van een actuele groepenverklaring is ook in het belang van je eigen veiligheid. Of de veiligheid van de andere bewoners en bezoekers. Maar juist in “stress” situaties, zoals bijvoorbeeld midden in de nacht is het extra belangrijk om de actuele situatie van je elektrotechnische installatie in beeld te hebben. Zeker om accuraat en veilig te handelen.

Heb jij al in de meterkast een groepen overzicht?

Wij vinden het superleuk als je je reactie wilt achterlaten. Klik op de reactieknop onderaan deze pagina. Alvast bedankt.

Over de schrijver
Ricardo Lageweg is mede-eigenaar van de LagewegGroep en specialist op gebied van webshop & contentbuilding. Inmiddels heeft hij meer dan 250 blogs geschreven voor installo.nl, instructievideo’s opgenomen en verschillende webshops ontwikkeld en uitgebreid.
Dennis
Door

Dennis

op 05 Jul 2021

Ook bij ons heeft het lang geduurd, maar ik heb nu ook eindelijk een platte grond van het hele huis met de groepen aangeduid bij iedere wand contact doos. Zo zie je in een oogopslag welk stopkontakt uit gaat als een bepaalde aardlek eruit vliegt of als er een automaat omgezet wordt. Ik heb er wel een doodskop en vette disclaimer bijgedrukt... Want je weet nooit wat er in de toekomst mee gebeurt. Vertrouwen op verouderde info zou wel eens heel gevaarlijk kunnen uitpakken.

Ricardo Lageweg
Door

Ricardo Lageweg

op 13 Jul 2021

Beste Dennis,Top dat ook jij hem inmiddels goed en duidelijk hebt geüpdatet! Overzicht en inzicht zijn een van de belangrijkste elementen van een veilige meterkast.Wij raden iedereen aan om bij elke elektrische aanpassing ook de groepenverklaring mee aan te passen. Dat kan je uiteindelijk een hoop ongemak voorkomen.

Suzannr
Door

Suzannr

op 03 Oct 2021

Wij hebben geen groepenoverzicht in ons "nieuwe koophuis" . We hebben het een jaar geleden gekocht, maar er hangt niks in de meterkast. Kun je dat ergens opvragen of moet je zelf door het hele huis heen?

Ron
Door

Ron

op 02 Feb 2022

Informatieve site, echter de groepsverklaring is niet te vinden. Ik bedoel de download ervan.

Jeroen
Door

Jeroen

op 09 Feb 2022

De tekening aanklikken en een pdf kan je dan uitprinten.

Jeroen
Door

Jeroen

op 09 Feb 2022

Mooie uitleg, de groepenverklaring ga ik gebruiken!

Reactie plaatsen