Fornuisgroep aardlekautomaat - deze specifieke automaat mag wel worden toegepast in de woningbouw
09 september 2022 
3 min. leestijd

Fornuisgroep aardlekautomaat - deze specifieke automaat mag wel worden toegepast in de woningbouw

Ben je aan het oriënteren naar een 2 fase fornuisgroep aardlekautomaat, omdat je elektrisch wilt koken. De vraag naar de kookgroep aardlekautomaten groeit, zeker door de stijgende gasprijzen. In de laatste 12 maanden is de gasprijs met maar liefst 360% gestegen (7-9-2022).

De hoge gasprijs zorgt voor de groeiende vraag naar elektrisch koken, en daarmee naar een groeiende vraag naar de fornuisgroep. En ruimtegebrek in de groepenkast zorgt vervolgens voor een groeiende vraag naar de fornuisgroep aardlekautomaat combinatie, omdat deze slechts 2 module breed is.

Als uitbreiding op deze blog hebben wij de volgende blog geschreven: "2P+2N fornuisgroep aardlekautomaat of met aardlekschakelaar?".
Wij raden aan om ook deze blog door te nemen.

2 Soorten aansluitingen voor elektrisch koken. 

Je gebruikt de fornuisgroep 2 fase (2P+2N), of je gebruikt voor de kookgroep 3 fasen (3P+N). Dit is afhankelijk van het type kookplaat die je wilt aansluiten. In beide gevallen sluit je het kooktoestel met een perilex stekker aan op een perilex wandcontactdoos. Een perilex heeft namelijk 5 pinnen.

Om de 3 fase fornuisgroep (3P+N) aan te sluiten heb je altijd een krachtgroep (3x230V) nodig. Deze kun je door een installatieautomaat met een "losse" aardlekschakelaar beveiligen, of met een kracht aardlekautomaat (standaard 3 fase kookgroep aardlekautomaat).

Voor het aansluiten van een 2 fase fornuisgroep (2P+2N) kun je zowel twee fases van de drie fase gebruiken (de kookplaat moet wel geschikt zijn voor de spanning van 400V tussen de fasen) als 2 keer dezelfde fase (bij zowel een 1 fase als 3 fase installatie). Let er wel op dat de nullen in het kooktoestel gescheiden zijn.

Tegenwoordig is de 2 fase fornuisgroep aardlekautomaat populair. Van het febrikaat SEP is de minimale werkingsspanning (Ub-): 40V: SEP Smalle fornuisgroep aardlekautomaat 2P+2N. Daardoor mag deze specifieke SEP 2P+2N fornuisgroep aardlekautomaat wel toepassen in de woningbouw.

Wil je meer weten over het verschil tussen de 1 fase fornuisgroep en 3 fase kookgroep? (Het verschil tussen een 1 fase fornuisgroep en 3 fase kookgroep.)

Fornuisgroep Aardlekautomaat

Een apparaat (of dat nu een kookplaat of föhn is) wordt beveiligd door een aardlekbeveiliging en een zekeringsautomaat. Een combinatie hiervan is meestal minimaal 3 module eenheden, wanneer je een fornuisgroep installeert dan neemt deze 4 module eenheden in beslag. Deze (Klik hier) 2 fase fornuisgroep aardlekautomaat neemt slechts 2 modules in beslag. Dit scheelt dus heel veel ruimte.

Meer weten over de werking van een aardlekautomaat? (Kijk dan deze video (youtube))

Belangrijk over Fornuisgroep aardlekautomaat:
De automaat mag verdeeld worden over 2 fasen van de 3 in een 3-fase installatie. Wat wel belangrijk is bij gebruik van een kookgroep-aardlekautomaat is dat de nul in de kookplaat wel degelijk 2 gescheiden nul-circuits zijn.

Als de 2 nullen intern in de kookplaat aan elkaar verbonden zijn, zal de aardlekautomaat niet functioneren en ongewenst afschakelen.

Werkingsspanning (Ub-)

De smalle fornuisgroep aardlekautomaat van alle merken hebben een elektronisch circuit. Dit circuit bewaakt de foutstroom tussen de fase en de nul. Bij een foutstroom hoger dan 30mA schakelt de automaat uit. Het elektronisch circuit heeft een minimale werkspanning (Ub-) nodig. Bij veel merken ligt deze boven de veilige spanning van 50V, de Ub- is dan bijvoorbeeld 70V of 90V.

De Ub- van de SEP Smalle aardlekautomaat is 40V. Dit is onder de veilige spanning van 50V. Hierdoor mag deze automaat wel door "leken" bediend worden, en mag deze specifieke automaat daardoor in woningen worden gebruikt. Let dus altijd op de minimale werkingsspanning voor je eigen veiligheid en die van je huisgenoten.

Aansluiten Fornuisgroep aardlekautomaat 2P+2N aan kookplaat

Er zijn 2 mogelijke opties voor het aansluiten van de kookplaat aan de fornuisgroep aardlekautomaat. Je kunt twee keer 1 fase gebruiken of je gebruikt twee van de 3 fasen.


1 Fase en 3 fase
Bij de 1 fase oplossing sluit je twee keer de fase aan en twee keer de nul bij de inkomende stroomkant van de aardlekautomaat (zie afbeelding). De fase en nul kun je dan met elkaar doorverbinden door een kamrail of bedraad. Bij de 3 fase oplossing sluit je of L1 & L2, L2 & L3 of L1 & L3 aan op de inkomende stroomkant. De nul kun je gewoon doorverbinden. Tevens kun je ook in een 3 fase groepenkast de kookgroep gewoon op 1 fase aansluiten wanneer dat gewenst is.



Bij de afgaande stroomkant van de aardlekautomaat komt er twee keer een nul en fase uit. Let wel op: Dit zijn twee losse circuits, beide circuits hebben een eigen aardlekbeveiliging. Deze 2 circuits sluit je bedraad aan op de perilex contactdoos.

Wil je meer lezen over de specificaties van de SEP fornuisgroep aardlek automaat?
Klik dan hier

Bedankt voor je interesse! 

Heb je nog vragen naar aanleiding van dit product of artikel?
Laat hieronder dan even een reactie achter! 




Als uitbreiding op deze blog hebben wij de volgende blog geschreven: "2P+2N fornuisgroep aardlekautomaat of met aardlekschakelaar?".
Wij raden aan om ook deze blog door te nemen.

Over de schrijver
Ricardo Lageweg is mede-eigenaar van de LagewegGroep en specialist op gebied van webshop & contentbuilding. Inmiddels heeft hij meer dan 250 blogs geschreven voor installo.nl, instructievideo’s opgenomen en verschillende webshops ontwikkeld en uitgebreid.
Alex
Door

Alex

op 11 Sep 2022

Mooi verhaal maar volgens mij heeft een fornuis groeo geen aardlek nodig.

Peter
Door

Peter

op 11 Sep 2022

In basis is dat juist, maar bij een TT-stelsel met een te hoge aardcircuitimpedantie zul je een aardlekbeveiliging toe moeten passen.

Peter
Door

Peter

op 11 Sep 2022

Het betreft hier een spanningsgsafhankelijke aardlekbeveiliging. In hoeverre mogen deze nog toegepast worden conform de NEN 1010:2020 (nog niet van kracht, maar mag wel toegepast worden), in combinatie met de NEN-EN 61439-3?

Alex
Door

Alex

op 11 Sep 2022

Eens

Luc Lageweg
Door

Luc Lageweg

op 02 Jan 2023

Beste Peter, Tijdens een bijeenkomst van het platform NEN1010 op 2 december 2022 in Delft, is bekend gemaakt dat de fout in NEN1010:2020 met betrekking tot de toepassing van spanningsafhankelijke toestellen voor aardlekbeveiliging volgens bepaling 531.3.4.1, 531.3.4.2 en 531.3.6 via een correctieblad wordt hersteld. Dat betekent dat spanningsafhankelijke aardlekbeveiliging zonder beperkingen ook volgens NEN 1010:2020 is toegestaan.

Hans
Door

Hans

op 16 Sep 2022

Waarom staat er bij het onderste schema "3 Fase" vermeld, terwijl er 2 fase in gebruik zijn?

Ricardo Lageweg
Door

Ricardo Lageweg

op 16 Sep 2022

Beste Hans,Ik snap de verwarring, bedankt voor de feedback! Dat onderste schema gaat over de mogelijkheid wanneer je een 3 fase aansluiting hebt.Het bovenste schema gaat immers over een 1 fase aansluiting.

Ivo
Door

Ivo

op 17 Sep 2022

Bij de 3 fase aansluiting zitten de groepen hier kruislings op de perilex. Maar ik heb altijd geleerd N1 linksboven, L1 linksonder, N2 rechtsboven, L2 rechtsonder. En zo ben ik ze in bestaande installaties ook altijd tegengekomen. Klopt deze tekening?

Luc Lageweg
Door

Luc Lageweg

op 17 Sep 2022

Beste Ivo, bovenstaande tekening is het aansluitschema zoals de fabrikant SEP deze in de gebruiksaanwijzing heeft staan. Er zijn inderdaad verschillende manier van aansluiten van de perilex. Daarom moet je bij het aansluiten van de apparatuur altijd van te voren meten hoe de perilex wandcontactdoos is aangesloten. Hetzelfde zie je bij "normale" wandcontactdozen. Meestal zit de fase links, maar soms ook rechts aangesloten.

Peter
Door

Peter

op 04 Oct 2022

Vraag (nog geen reactie): Het betreft hier een spanningsgsafhankelijke aardlekbeveiliging. In hoeverre mogen deze nog toegepast worden conform de NEN 1010:2020 (nog niet van kracht, maar mag wel toegepast worden), in combinatie met de NEN-EN 61439-3?

Luc Lageweg
Door

Luc Lageweg

op 17 Oct 2022

Beste Peter, De NEN1010:2020 is nog niet van kracht. Hoe deze er uit gaat zien, met welke suppleties is nu nog onbekend. Zodra de nieuwe NEN1010 officieel is aangewezen door het bouwbesluit zullen wij over de wijzigingen artikelen plaatsen.

John German
Door

John German

op 26 Oct 2022

Bedankt voor de goede uitleg. Ik ben weliswaar elektronicus maar elektrotechniek is toch iets anders, een vak apart.

Luc Lageweg
Door

Luc Lageweg

op 26 Oct 2022

Beste John, Bedankt voor je compliment. Goed te horen dat je onze info kunt waarderen!

Jan
Door

Jan

op 27 Oct 2022

Eindelijk uitstekende informatie gevonden over het gebruik en installeren van kookgroep aardlekautomaten. Klip en klaar staan hier alle "geheimen" rond het veilig en correct installeren van alle soorten aansluitingen voor elektrisch koken. Geweldig

Luc Lageweg
Door

Luc Lageweg

op 09 Nov 2022

Beste Jan, Goed te horen dat je onze content over kookgroep aardlekautomaten kunt waarderen. Bedankt.

Henry
Door

Henry

op 20 Nov 2022

Bij een fornuis groep heb je altijd 2 nul draden welke blauw van kleur moeten zijn volgens de nen 1010 . Hoe los je dit op in het snoer vanaf de perilex stekker naar de kookplaat? En bij kabel vanaf de automaat naar perilex wcd.

Luc Lageweg
Door

Luc Lageweg

op 20 Nov 2022

Beste Henry, Het klopt dat je twee nullen moet gebruiken in het geval van een "2 fase" kookgroep. Echter er zijn geen kabels met twee blauwe aders. In de NPR53150 staat: "In het geval van een kookgroep is het toegelaten de grijze ader in een vijfaderige kabel toe te passen als nulleiding van een groep, op voorwaarde dat deze aan de uiteinden van een blauwe krimpkous of adertule wordt voorzien".

Wilbert van Rens
Door

Wilbert van Rens

op 12 Dec 2022

Goede Dag, fijne en heldere uitleg ivm aanleg van fornuisgroep in groepenkast. Ik heb aangeschaft een Bosch Kookplaat, met 2 fases, we hebben 3-fases a 25 amp. Kookplaat heeft aansluitwaarde 6900 W). Ik heb Holec groepenkast. Welk aardlekautomaat?

Luc Lageweg
Frans van den Berg
Door

Frans van den Berg

op 13 Dec 2022

Beste Ricardo, deze fornuisgroep is de enige groep in de meterkast die ook als hij uitgeschakeld staat als warm wordt gedetecteerd met een flir warmte camera. Ik schat een 2 graden hoger dan omgevings temperatuur. Hoort dat?

Luc Lageweg
Door

Luc Lageweg

op 16 Dec 2022

Beste Frans, op zich zou de fornuisgroep als hij uit staat niet warm horen te worden. Een mogelijke verklaring kan zijn dat er een kleine zwerf-stroom aanwezig is in de nul. Een stroom die vanuit het aangesloten het apparaat via de ene nul in de automaat gaat, en via de andere nul er uit. Je zou een nul los kunnen halen en meten of het probleem zich dan nog voor doet.

har keijser
Door

har keijser

op 16 Dec 2022

Ik heb een aardlekschakelaar die er totaal willekeurig "uitspringt" (ca. één keer per 2 maanden, zomer/winter, zelfs tijdens vakantie en zowel in natte als droge perioden).Kan ik "verdachte" apparaten. bij stekker van eigen aardlekschakelaar voorzien?

Luc Lageweg
Door

Luc Lageweg

op 16 Dec 2022

Beste Har, achter een aardlekschakelaar zitten meerdere groepen. Een 30mA zal vaak ergens tussen rond de 20mA aanspreken. Als er één groep achter de aardlek zit zal deze 20mA lekstroom kunnen hebben voordat de aardlekschakelaar aanspreekt. Bij vier groepen achter een aardlek is dit al bij (gemiddeld) 5mA. Tegenwoordig wordt steeds vaker per groep een eigen aardlekautomaat (aardlekschakelaar en installatieautomaat in 1 behuizing) geplaatst. In jouw situatie kan het ook zijn dat op bepaalde momenten 2 apparaten die op dezelfde aardlekschakelaar zitten, tegelijk aan staan en een (grotere) lekstroom hebben.

Josh Buurlage
Door

Josh Buurlage

op 27 Dec 2022

Nieuwe 2-fase inductie kookplaat. 3-fase net, echter de huidige groepenkast is volledig bezet. Bijplaatsen een Eaton 110 x 220, hierin invoeren de L1, L2, N en de aarde. Moet er achter de aardlek ook een instal. automaat 2P-2N geplaatst worden?

Luc Lageweg
Door

Luc Lageweg

op 02 Jan 2023

Beste Josh, Bedankt voor je bericht. Elke groep moet voorzien zijn van een installatieautomaat. Deze beveiligd o.a. tegen overstroom en kortsluiting. Daarnaast moet je in de woning de groepen beveiligen met een aardlek. Je kunt ook een fornuisgroep aardlekautomaat toepassen, dan ben je gelijk klaar. Een aardlekautomaat is een automaat met aardlekbeveiliging in 1 behuizing: https://123groepenkast.nl/SEP-Smalle-B16-Kookgroep-fornuisgroep-aardlekautomaat-2P2N

R. Roos
Door

R. Roos

op 05 Jan 2023

Is deze automaat ook verkrijgbaar als met 25Amp B karakteristiek?

Luc Lageweg
ronald driesen
Door

ronald driesen

op 30 Jan 2023

heb een novy 1831 gekocht 2 fase met gezamelijke N enigste oplossing is om dit te beveiligen met een 3fase 4 polige aardlekautomaat denk ik, klopt dit

Luc Lageweg
Door

Luc Lageweg

op 30 Jan 2023

Beste Ronald, Indien je een gezamenlijke nul hebt, kun je inderdaad de fornuisgroep aardlekautomaat niet toepassen, maar een 4 polige aardlekautomaat ook niet. Door de nul kan immers de gezamenlijke stroom lopen van de fasen, in principe 16A+16A=32A. In de kabel naar het toestel heb je twee fasen en twee nullen nodig. De nullen monteer je samen onder 1 klem op het toestel. In de groepenkast plaats je dan een fornuisgroep 2P+2N achter een aardlekschakelaar. Indien je alle aansluit op 1 fase is een 1 fase aardlekschakelaar prima, anders moet je een 3 fase aardlekschakelaar plaatsen.

Adriaan H
Door

Adriaan H

op 12 Feb 2023

Bedankt voor dit duidelijke verhaal. Via dit blog precies gevonden wat ik nodig had. 1 vraag. Als je 1 zijde test. Moet die ander dan ook mee gaan? Of zijn het gewoon 2 lossen aardlek automaten. Ik heb hem aangesloten over 2 fases.

Luc Lageweg
Door

Luc Lageweg

op 13 Feb 2023

Beste Adriaan, bedankt voor je reactie op het artikel. In feite is de 2P+2N kookgroep een samenbouw van twee mechanisch gekoppelde automaten die elk een eigen circuit hebben. Je kunt hem op een fase of twee voeden.

Ron
Door

Ron

op 09 Mar 2023

Hi, goede site om info te vergaren! Ik heb een vraagje mbt de 1-fase variant kookgroep aansluiting. Waarom worden de fases kruislings aangesloten? Ik zie dat ook weleens als paren (N1/L1 en N2/L2). Is daar een specifieke verschil?

Luc Lageweg
Door

Luc Lageweg

op 09 Mar 2023

Beste Ron, in de praktijk wordt de perilex inderdaad kruislings aangesloten. Dus linksboven N1, rechtsboven N2, linkonder L2 en rechtsonder L1. De exacte reden is ons onbekend.

Ron
Door

Ron

op 09 Mar 2023

Hi Luc, dank voor de snelle reactie!

Jasper Bisschop
Door

Jasper Bisschop

op 20 Mar 2023

Hallo,Ik heb een 1 fase aansluiting met een fornuisgroep. (2p+2n). Uit de muur komen 2 bruine, 2 blauwe en 1 GY. Om de perilex contactdoos aan te sluiten moet ik nu weten welke blauwe bij welke bruine hoort als setje. Hoe kan ik dat uitvinden?

Jasper Bisschop
Door

Jasper Bisschop

op 20 Mar 2023

Ik heb namelijk begrepen dat je de ‘setjes’ beter niet kan kruisen. Ik las ergens dat je 1 groep uit kan zetten en dan de draden zou kunnen meten, maar er staat niet bij hoe je dat dan doet :)

Luc Lageweg
Door

Luc Lageweg

op 22 Mar 2023

Beste Jasper, Je kunt hiervoor bijvoorbeeld een volt- of ohm-meter voor gebruiken. Aan 1 zijde verbind je twee draden door. De andere laat je "los". Aan de andere zijde moet je bij deze twee draden dan geen weerstand meten.

Josh Buurlage
Door

Josh Buurlage

op 25 Mar 2023

Beste Luc,Voortbordurende op de vraag van Jasper. Als de ‘nul’ in de kookplaat is doorverbonden is het dan ook van belang om ‘setjes’ toe te passen (L1/N1 en L2/N2)? Is het sws van belang voor de goede werking? Wat als L1/N2 en L2/N1 is toegepast?

Luc Lageweg
Door

Luc Lageweg

op 31 Mar 2023

Beste Josh, Bij het gebruik van de fornuisgroep aardekautomaat is het van belang om 2 gescheiden circuits in het toestel te hebben. Dus L1-N1 en L2-N2.

Henk
Door

Henk

op 03 Apr 2023

Dus op 400 volt L1+L2 en gezamelijke nul op kookplaat, zal geen een aardlek schakelaar werken

Luc Lageweg
Door

Luc Lageweg

op 13 Apr 2023

Je kunt je kookplaat aansluiten op 2 fase (2P+2N) of 3 fase (3P+N). Een kookplaat kun je niet aansluiten op twee fasen met een gezamenlijke nul (2P+N). Bij een twee fase aansluiting loopt er immers 16A per fase, en 16A per nul. Op het moment dat je de nullen gaat koppelen kan er 32A stroom gaan lopen door een enkele nul. Tussen de drie fasen is er een spanning van 400V. Tussen de fase en de nul is er een spanning van 230V. De aardlekschakelaar meet het stroomverschil tussen de inkomende (L) en uitgaande stroom (N). Indien het verschil te groot is zal deze de installatie uitschakelen.

RH
Door

RH

op 20 May 2023

Weet u dat zeker? In een ster-schakeling waarbij 3 fase en 1 nul worden gebruikt zal er in een gebalanceerde situatie geen stroom door de nul draad gaan. Volgens mij kan je met twee fasen die 120 graden verschillen ook met 1 nul werken.

Luc Lageweg
Door

Luc Lageweg

op 23 May 2023

Bedankt voor je bericht. Je hebt met een kookgroep van 2P+2N twee gescheiden circuits, dus je hebt twee fase draden en twee nul draden nodig. Bij het aansluiten op twee fasen heb je ook twee gescheiden circuits en kan er 400V tussen de fases staan, hier moet de kookplaat wel geschikt voor zijn. Door de fase en de nul kan er theoretisch bij gescheiden circuits 2x16A= 32A stroom lopen.

Leo
Door

Leo

op 11 Apr 2023

Moet er voor deze automaat bij een 3 fase aansluiting ook nog apart een 4 polige aardlekschakelaar geplaatst worden. Punt van discussie is dat deze automaat NIET rechtstreeks op de fasen zou mogen worden aangesloten!

Luc Lageweg
Door

Luc Lageweg

op 13 Apr 2023

Beste Leo, deze automaat moet wel rechtstreeks op de hoofdschakelaar aangesloten worden. Er zit immers al een aardlekbeveiliging in de kookgroep aardlekautomaat.

Jeroen
Door

Jeroen

op 05 Jul 2023

In jouw schema zie ik dat L1 op de perilex kruislinks op de N1 zit aangesloten. Het lijkt mij dat de L1 en de N1 op dezelfde kant van de perilex moet worden aangesloten? Zelfde geldt voor de L2 en N2 ( op de rechter automaat)

Luc Lageweg
Door

Luc Lageweg

op 12 Jul 2023

Beste Jeroen, Het klopt inderdaad dat ze kruislinks worden aangesloten op de afbeelding. Dit is een veelvoorkomende manier van aansluiten. Maar er is in de praktijk niet een éénduidige manier van aansluiten.

Peter
Door

Peter

op 15 Aug 2023

Op meerdere plaatsen op internet is vermeld dat een inductieplaat met 2fase een gescheiden nul aansluiting moet hebben. Echter er zijn meerdere kookplaten te koop met een gemeenschappelijke nul (Ikea, Bora etc). Hoe moet je die nou wel aansluiten ?

Luc Lageweg
Jaap
Door

Jaap

op 25 Mar 2024

Kun je dit principe met 2 willekeurige aardlekautomaten toepassen? Bijvoorbeeld een alamat van een merk zoals ABB? Zolang ze maar mechanisch gekoppeld zijn?

Luc Lageweg
Door

Luc Lageweg

op 29 Mar 2024

Kookgroepen zijn onafhankelijk getest en gekeurd voor de desbetreffende toepassing. Op het moment dat je zelf een kookgroep maakt, zal deze wellicht werken, maar is niet goedgekeurd.

Luc Lageweg
Door

Luc Lageweg

op 02 Apr 2024

Beste Jaap, er zijn speciale kookgroepen op de markt, deze zijn getest voor de specifieke toepassing als kookgroep. Alhoewel een eigen gekoppelde groep wellicht zal werken, is het voor je eigen veiligheid toch beter om een geteste kookgroep te monteren.

Reactie plaatsen