Hoeveel Watt op een groep en installatie automaat? 'P = U x I'
20 november 2020 
3 min. leestijd

Hoeveel Watt op een groep en installatie automaat? 'P = U x I'

Voor de meesten onder ons is het gewoon om zonder na te denken een apparaat aan te sluiten en het snoer in het stopcontact te steken. Zo kan je tegelijkertijd een föhn, tv en bijvoorbeeld een magnetron aansluiten. Wat hierbij heel belangrijk is, is om te weten hoeveel vermogen, ook wel Watt of “wattage” genoemd, er maximaal op één groep aangesloten mag worden. Als je hier namelijk niet op let en het gevraagde wattage wordt te hoog, dan schakelt de groep af. In de blog van vandaag zullen wij aan de hand van een aantal voorbeeld exact uitleggen hoe dit precies in zijn werking gaat. Zodat jij voor de volgende keer weet hoeveel vermogen jij maximaal kan aansluiten op één groep. Heb je een installatie automaat nodig? Kijk dan hier.

1 fase 

Vermogen

De meesten huizen zijn via een 1-fase-aansluiting aangesloten op het elektriciteitsnet. Wanneer je hierop aangesloten bent, kan je eenvoudig berekenen hoeveel Watt jij maximaal mag aansluiten op jouw elektriciteitsnet. Om zeker te weten of je bent aangesloten op een 1-fase-aansluiting kan je altijd kijken op je elektriciteitsmeter. Wanneer hier 220/230V opstaat, heb je inderdaad te maken met 1-fase-aansluiting. De meeste installatie automaten in Nederland zijn 16 ampère, dit komt omdat doorgaans alle groepenkasten vanuit de fabriek worden geleverd met B16 groepen. Om te weten wat de maximale belasting van één groep is, kan je de volgende formule toepassen: P = U x I.
Deze formule uitgeschreven: Vermogen = Spanning x Stroom.
Deze formule in eenheden: W (watt) = V (voltage) x A (ampère).

Bij het berekenen van het vermogen van een groep in de woningbouw ga je uit van 220V/230V wanneer dit op de meter staat.

Aantal ampère X 230V = Maximale belasting in Watt

Oftewel: 230V x Aantal ampère = P.

Bij een installatie automaat van 16 ampère komt dit dus neer op:

16A X 230V = 3.680 W

Op elk apparaat kan je vinden hoeveel vermogen het apparaat nodig heeft. Zo kan je zelf de formule invullen om te kijken hoeveel vermogen jij uiteindelijk nodig zal hebben. Om een beetje speling voor jezelf in te calculeren, adviseren wij ook om uit te gaan van een maximale belasting van 3.500 Watt.

Eigenlijk moet je spreken van schijnbaar vermogen (VA)

Ps. Eigenlijk moet je spreken van een schijnbaar vermogen (VA) in plaats van Watt (W) omdat je in de praktijk ook te maken hebt met blindstroom. Voor de eenvoud gaan we in dit artikel gaan uit van een belasting zonder blindstroom zoals een elektrische kachel.

Wanneer je meer dan 3.500 watt hebt op 1 groep, dan kun je ook een 20A of 25A automaat kiezen. Voor een 1 fase woning aansluiting is de 25A de maximale gangbare automaat als hoofdzekering 35A/40A is, hiermee kun je op de groep maximaal een belasting van 5.750 Watt realiseren. Let dan wel op je dikte van je bekabeling. Vaak volstaat een standaard 2,5mm2 dan niet meer en moet je de kabel verzwaren. Lees ook ons artikel over het berekenen van de dikte van de kabel.

Groep bijplaatsen installatieautomaat

 3 fase

Het belangrijkste verschil met een 1-fase installatie is dat een 3-fase installatie meer vermogen aan kan. Bij een gelijktijdig vermogen van 3.600 Watt of meer adviseren wij om gebruik te maken van een 20A, 25A of soms 32A 1 fase installatie automaat of 3-fase-aansluiting. Een 3-fase-aansluiting komt ook goed van pas wanneer je gebruik gaat maken van een krachtgroep. Denk hierbij aan apparaten die veel vermogen verbruiken. Voorbeeld hiervan zijn laadpalen voor elektrische auto’s, grote ovens en bijvoorbeeld een bubbelbad. Ook voor deze aansluiting kan je een eenvoudige formule loslaten om te kijken hoeveel vermogen jij maximaal nodig hebt. Deze formule is als volgt:

Aantal ampère X 230V X aantal fasen = Maximale belasting in Watt

Bij een 3 fase installatie automaat van 16 ampère komt dit dus neer op:

16A X 230V X 3 = 11.040 Watt

Ten slotte

Let goed op hoeveel vermogen jouw huishouden maximaal tegelijkertijd verbruikt. Wanneer er teveel vermogen op een groep komt te staan, kan dit uiteindelijk voor overbelasting zorgen. Wanneer dit het geval is, kan dit zelfs in het ergste geval tot brand leiden. Zoek dus goed uit over welke aansluiting jouw meter- of groepenkast bezit, zodat er geen risico op overbelasting kan ontstaan.

Ook is het van belang dat de temperatuur in je groepenkast niet te hoog wordt. Boven de 25 graden neemt de aanspreekwaarde van de automaat af. Een automaat van 16A kan dan zomaar bij een verbruik van 13A al afschakelen.

Wij vinden het superleuk als je een reactie wilt achterlaten. Klik op de reactieknop onderaan deze pagina. Alvast bedankt!


Groep bijplaatsen installatieautomaat

Over de schrijver
Ricardo Lageweg is mede-eigenaar van de LagewegGroep en specialist op gebied van webshop & contentbuilding. Inmiddels heeft hij meer dan 250 blogs geschreven voor installo.nl, instructievideo’s opgenomen en verschillende webshops ontwikkeld en uitgebreid.
Nabi Mucuk
Door

Nabi Mucuk

op 29 Apr 2021

Goedenavond, kunt u me toelichten hoe hoeveel % een installatieautomaat contant belast mag worden? Ik meende ergens een keer gelezen te hebben dat een smeltzekering 100% en een installatieautomaat 80% continu belast mag worden. Helaas kan ik het nergens meer weer vinden. Het gaat namelijk om een pv installatie waar de omvormer max 80Ampere levert en is aangesloten op een B80 installatieautomaat . Mag dat? In afwachting van uw reactie, mvg, Nabi Mucuk

Ricardo Lageweg
Door

Ricardo Lageweg

op 30 Apr 2021

Beste Nabi,De mogelijke belasting neemt terug naar mate de installatie automaat warmer wordt. Hoe hoger de temperatuur hoe lager de belasting. Bij de fabrikant kun je eenvoudig vanaf een tabel aflezen hoe de uitvoering per automaat (Ampere) is t.o.v. de temperatuur.Afhankelijk van de temperatuur kan de maximale belasting teruglopen van 80A naar 65A / 70A. Het enige wat er vervolgens gebeurd is dat je ongewenste uitschakeling krijgt en de automaat weer zal moeten inschakelen wanneer de belasting lager is of de automaat is afgekoeld. Wel kun je een zwaardere automaat gebruiken, houd dan wel rekening met de dikte" rel="nofollow" target="_blank">https://installo.nl/hoe-bereken-je-de-dikte-van-een-kabel/">dikte van de bekabeling!Voorbeeld van Gewiss zie pagina 4 (PDF) https://gewiss.com/content/dam/gwdam/FILE/ZIT/ct_serie%2090%20mcb_rev2.1_en.pdf" target="_blank" rel="noopener nofollow">https://gewiss.com/content/dam/gwdam/FILE/ZIT/ct_serie%2090%20mcb_rev2.1_en.pdf

Brandsma
Door

Brandsma

op 03 Feb 2022

Prima duidelijke uitleg

Arend
Door

Arend

op 14 Aug 2022

Bepaald de hoofdzekering het aantal groepen? Bijv 1 fase 35A, ik lees vaak 12 groepen met 3 aardlekschakelaars, maar als ik dan alle Max zou belasten -> 12x16x230 > 35Ax230 hoe zit dat? BVD arend

Luc Lageweg
Door

Luc Lageweg

op 08 Sep 2022

Beste Arend, het gelijktijdig vermogen van de aangesloten apparatuur bepaald het aantal groepen. Je bepaalt per groep het aangesloten vermogen. Hierop mag je vervolgens een correctiefactor toepassen (vaak ergens tussen de 0,5x en 0,7x). Let er wel op dat verbruikers zoals een warmtepomp en autolader een gelijktijdigheid hebben van 1 omdat ze uren achtereen aan kunnen staan). Op een 1x35A aansluiting kun je maximaal 35x230= 8kW apparatuur aansluiten met een gelijktijdig vermogen van 8kW.

Peter
Door

Peter

op 10 Dec 2022

Wij krijgen een Inductiekookplaat van 11kW, die op de 3-fase aanluiting (3x25A) wordt aangesloten. De totaalstroom kan dus 48A zijn. Op de 4-polige aardlekschakelaar staat 40A. Kan deze de 48A aan (omdat het 40A per fase is) of is er een 63A ALS nodig?

Luc Lageweg
Door

Luc Lageweg

op 12 Dec 2022

Beste Peter, De 40A geldt inderdaad per fase. De maximale stroom wordt begrenst door de voeding van het energiebedrijf. Deze is vaak 3x25A of 3X35A. Dit betekent dat de maximale stroom door de aardlekschakelaar maximaal 25A of 35A is.

Mark
Door

Mark

op 16 Dec 2022

Heel verhelderend uitgelegd, dank u.

Karin
Door

Karin

op 04 Jan 2023

wij hebben een 3-fase aansluiting (3 x 25 watt), nu zonnepanelen (20x410watt met micro-omvormers) met daarvoor C16 automaat en jacuzzi (elektrisch gezekerd 2 x 20A), waarvoor C20 automaat. Is een C20 toegestaan? Of moet de meterkast nu verzwaard worden?

Luc Lageweg
Door

Luc Lageweg

op 09 Jan 2023

Beste Karin, Bedankt voor je bericht. Over het wel of niet verzwaren hebben wij onlangs een nieuwe blog geschreven: https://installo.nl/netverzwaring-nodig-zo-pak-je-het-aan/ Of je wel of niet een C20 mag plaatsen hang af van de selectiviteit met het energiebedrijf, en van de achterliggende installatie, zoals de lengte en dikte van de kabel. De C20 moet namelijk binnen een bepaalde tijd afschakelen.

martijn
Door

martijn

op 09 Apr 2023

hierboven staat : ''Wanneer je meer dan 3.500 watt hebt op 1 groep, dan kun je ook een 20A of 25A automaat kiezen'''. Nu heb ik PV panelen welke. (13x330 =4.290/230 = 18,7 AMP) levern. maar mag ter zomaar in een woning een 25 amp automaat gestopt ?

Luc Lageweg
Door

Luc Lageweg

op 13 Apr 2023

Beste Martijn, bij vol belaste groepen, zoals bij zonnepanelen ga je uit van. een 80% belasting. Dus bij 18,7A = 23,4A is een automaat van 25A. Indien je aansluiting van het net 35A is, dan is de totaal mogelijke stroom in de groepenkast 60A (maar in de praktijk is deze 18,7 (maximaal vermogen omvormer) + 35 = 53A) . Vaak is de groepenkast geschikt voor 40A door de bedrading en de aardlekschakelaars. Je zult dus tussen de voeding van het net en de zonnepanelen een automaat van 40A extra moeten zetten om overbelasting van de groepenkast te voorkomen.

Thomas
Door

Thomas

op 17 May 2023

Vraagje: voor een project hebben we 19.3A per fase lopen (13320WP in totaal, gedeeld door 3x 230 = 19A). Kunnen we beter een 20A of 25A alamat gebruiken. Het is een 3x25 aansluiting. Groet!

Luc Lageweg
Door

Luc Lageweg

op 23 May 2023

Beste Thomas, indien de 19A gedurende langere tijd kan lopen, dan kun je het beste op 80% gaan zitten omdat een automaat opwarmt en daardoor in waarde afneemt. bijvoorbeeld een 20A automaat kan na verloop van tijd nog 15A, 16A beveiligen. In jouw geval moet je dus een 25A automaat toepassen. Echter deze is niet selectief t.o.v. je aansluiting, en zul je je aansluiting moeten verzwaren naar 35A.

harm
Door

harm

op 16 Dec 2023

Goedendag, Kan ik een 25A automaat plaatsen tvc. Elektriesch Voertuig de 1 fase is 35 A afgezekerd ?

Luc Lageweg
Door

Luc Lageweg

op 21 Dec 2023

Beste Harm, zo. op het eerste gezicht lijkt dat prima, maar de selectiviteit van twee automaten moet je bepalen aan de hand van de grafieken van beide automaten/zekeringen.

Alexander
Door

Alexander

op 15 Feb 2024

Goedemiddag, een 3fase kast met 104 stuks 1 fase aardlekautomaten 32A verdeelt op 3 fase. De automaten worden volledig gebruikt, 80%. Kunt u op basis van dit informatie een doorsnede van de voedingskabel (30 meter) en hoofdzekering bepalen? Groet,

Luc Lageweg
Door

Luc Lageweg

op 24 Mar 2024

Beste Alexander, je kunt hiervoor het beste een kabelberekening programma voor gebruiken. Online zijn er diverse (gratis) te vinden.

Reactie plaatsen