Draad

Een draad, vaak een enkele cilindrische en flexibele metalen staaf, wordt gebruikt in de installatietechniek om bijvoorbeeld elektriciteit of telecommunicatiesignalen te geleiden. De grens tussen elektrotechniek, werktuigbouwkunde en sanitaire installaties vervaagt geleidelijk.

Diameters variëren in verschillende standaardmaten, meestal uitgedrukt in millimeters. De term wordt ook gebruikt om te verwijzen naar een bundel strengen, zoals bij "samengeslagen" of "gevlochten" draad. Dit betreft meerdere dunne draadjes die gezamenlijk één draad vormen.

Diverse vormen van draad bestaan, waaronder massieve kern, samengeslagen of gevlochten. Hoewel meestal cirkelvormig van dwarsdoorsnede, kan draad worden geproduceerd in vierkante, zeshoekige, afgeplatte rechthoekige of andere vormen, zowel voor decoratieve als technische doeleinden, zoals zeer efficiënte spreekspoelen in luidsprekers.

Draad heeft naast zijn rol in de installatietechniek diverse toepassingen en vormt de basis voor belangrijke industrieën, waaronder draadnetten en veerproductie. Het wordt ook gebruikt voor draaddoek en het spinnen van staaldraad, waarbij het vergelijkbaar is met een textielvezel. Sterk en fijn gaas van draad wordt ingezet voor het zeven van machines, het aftappen van papierpulp, raamschermen en diverse andere doeleinden.

Grote hoeveelheden aluminium, koper, nikkel en staaldraad worden tegenwoordig gebruikt voor telefoon- en datakabels, evenals voor de overdracht van elektrische energie en verwarming. In de installatietechniek verwijst de term "verwarmingsinstallatie" naar het verwarmen van een gebouw.

Niet alle metalen en metaallegeringen bezitten de fysische eigenschappen die nodig zijn om bruikbare draad te vervaardigen. Metalen moeten voornamelijk goed geleidend zijn. De belangrijkste metalen geschikt voor draadproductie zijn platina, zilver, ijzer, koper, aluminium en goud, evenals bepaalde legeringen zoals messing en brons.

Speciale productieprocessen worden toegepast om extreem dunne draad te produceren. Voor specifieke doeleinden wordt draad gemaakt van andere metalen, zoals wolfraamdraad voor gloeilampen en vacuümbuizen vanwege de hoge smelttemperatuur. Koperdraden worden ook "gemengd" met andere metalen, zoals tin, nikkel en zilver, om verschillende temperaturen aan te kunnen.

Reactie plaatsen

Bezoek onze partner websites

Gewiss groepenkasten installatieautomaten aardlekschakelaars kopen

GewissElektro.nl

GroepenKast bestellen

123GroepenKast.nl