Draad

Een draad is een enkele, meestal cilindrische, flexibele draad of metalen staaf. Je gebruikt ze in de installatietechniek bijvoorbeeld om elektriciteit of telecommunicatiesignalen te geleiden. Men maakt ze gewoonlijk door metaal door een gat in een matrijs of trekplaat te trekken.

Diameters zijn er in verschillende standaardmaten, vaak uitgedrukt in millimeters. De term gebruikt men bijvoorbeeld ook om te verwijzen naar een bundel van strengen, zoals in “samengeslagen” of “gevlochten” draad. Dit zijn meerdere (dunne) draadjes die samen weer een draad vormen.

Diverse vormen

Draden zijn er dus in massieve kern, samengeslagen of gevlochten vormen. Hoewel meestal cirkelvormig in dwarsdoorsnede, kan draad worden gemaakt in vierkante, zeshoekige, afgeplatte rechthoekige of andere dwarsdoorsneden, hetzij voor decoratieve doeleinden, of voor technische doeleinden zoals zeer efficiënte spreekspoelen in luidsprekers.

Draad heeft naast gebruik in de installatietechniek veel toepassingen. Het vormt ook de “grondstof” van veel belangrijke fabrikanten, zoals bijvoorbeeld de draadnetindustrie en veerindustrie. Maar gebruikt men ook voor het maken van draaddoek en het spinnen van staaldraad. Waarin het een plaats inneemt die vergelijkbaar is met een textielvezel. Doek van sterke en fijn gaas gebruikt men voor het zeven van machines, voor het aftappen van papierpulp, voor raamschermen en voor vele andere doeleinden.

Grote hoeveelheden aluminium, koper, nikkel en staaldraad gebruikt men tegenwoordig voor telefoon- en datakabels en als geleiders voor de overdracht van elektrische energie en verwarming.

De belangrijkste metalen om draad te maken

Niet alle metalen en metaallegeringen bezitten de fysische eigenschappen die nodig zijn om bruikbare draad te maken. De metalen moeten in de eerste plaats goed geleidend zijn. De belangrijkste metalen die geschikt zijn voor draad zijn platina, zilver, ijzer, koper, aluminium en goud. En het is alleen van deze metalen en bepaalde van hun legeringen met andere metalen, voornamelijk messing en brons, waar men draad van maakt.

Men produceert extreem dunne draad door een speciaal productieproces. Draad voor speciale doeleinden is echter gemaakt van andere metalen (bijv. Wolfraamdraad voor gloeilampen van gloeilampen en vacuümbuizen, vanwege de hoge smelttemperatuur). Koperdraden zijn ook “gemengd” met andere metalen, zoals tin, nikkel en zilver om verschillende temperaturen aan te kunnen.

Reactie plaatsen

Bezoek onze partner websites

Gewiss groepenkasten installatieautomaten aardlekschakelaars kopen

GewissElektro.nl

GroepenKast bestellen

123GroepenKast.nl