Aandraaimomenten

Aardraaimomenten zijn een belangrijk aspect in de techniek. Het is namelijk belangrijk om verbindingen, of deze nu elektrisch of mechanisch zijn, correct te monteren. Verbindingen moeten namelijk met een bepaald 'aandraaimoment', uitgedrukt in Nm (Newton meter) zijn gemonteerd.

Maar wat is nu een aandraaimoment?

Aan de hand van een voorbeeld is dit duidelijk te maken. Stel we hebben een muur waarin een staaf is bevestigd die 1 meter uit de muur steekt. Als je op het eind van deze staaf druk uitoefent met een kracht van bijvoorbeeld 5 Newton (N), dan krijgt de muur dezelfde kracht te verdragen als een bout die met 5 Newtonmeter (Nm) wordt vastgedraaid.

Aandraaimoment is te los

Als je een draad in een kooiklemvan bijvoorbeeld een installatieautomaat zet, dan moet die goed vast komen te zitten. Zit de draad te los dan kunnen er twee dingen gebeuren:
  1. Of de draad valt er door trillingen uit, en vervolgens valt de spanning uit. Deze trillingen kunnen bijvoorbeeld al ontstaan door het voorbijrijden van een zware vrachtauto.
  2. Of door de slechte verbinding ontstaat er een te hoge overgangsweerstand waardoor de temperatuur enorm kan oplopen. Vooral in het laatste geval kunnen de gevolgen ernstig zijn. Denk hierbij aan vlambogen en brand.

Aandraaimoment is te vast

Aan de andere kant is te vast ook niet goed. Een draad in een kooiklem die te vast zit, kan leiden tot vervorming. De kooiklem kan de behuizing van het component beschadigen maar ook de kern van de draad. Te veel kracht op een draad zorgt er ook voor dat de overgangsweerstandoploopt, precies op het punt waar de koperdraad net onder de klem verdwijnt. In sommige gevallen kan een te vast gedraaide verbinding juist (tegen de verwachting) in ook los trillen.

Wie bepaalt het aandraaimoment?

Het aandraaimoment hang af van een combinatie van factoren. Zoals het materiaal (bijvoorbeeld koper of aluminium), maar ook hoe de constructie van de kooiklem eruit ziet en hoe deze in het component is bevestigd. Ook als je een component op een koperrail in de groepenkast schroeft, kan het aandraaimoment anders zijn dan wanneer je deze door middel van klemtechniek op de rail bevestigt. Volg daarom altijd de voorschriften van de fabrikant. Dit geeft de aanbevolen waardes aan op het component of in de documentatie. Afhankelijk van de montagewijze.
Reactie plaatsen

Bezoek onze partner websites

Gewiss groepenkasten installatieautomaten aardlekschakelaars kopen

Alles van Gewiss

GroepenKast bestellen

Alle GroepenKasten

Ajax Alarmsystemen

RegioInstallateur

This area can be filled with loads of content. Make sure you don't use too much text, keep it clean and simple! Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat.