KWH meters: inzicht in het energieverbruik in huis
02 december 2020 
4 min. leestijd

KWH meters: inzicht in het energieverbruik in huis

We gebruiken allemaal tientallen apparaten in ons huis die energie nodig hebben om te werken. Zo werken je wasdroger, TV, en vaatwasser alleen als zij aangesloten zijn op de stroom. Om inzicht te krijgen in het energieverbruik van je huis kun je gebruik maken van een kWh-meter. In deze blog leggen wij uit wat een kilowattuur meter precies is en wanneer je deze gebruikt. Daarnaast zullen we ingaan op het verschil tussen de 1 fase en 3 fase kWh meter.

Kwh meter bestellen bij 123Groepenkast.nl

Wat doet en meet een kWh meter?

De kWh meter, een afkorting voor kilowattuur meter, is een apparaat dat energieverbruik meet. Om een inzicht te krijgen in het energieverbruik van de verschillende apparaten in je huis, kun je een kWh meter kopen. De meter vind je in de meeste huizen in de meterkast. In de meeste gevallen steek je de kWh meter in het stopcontact. Vervolgens steek je de stekker van het apparaat waarvan je het stroomverbruik wilt meten in de energiemeter. Het apparaat zal vervolgens gewoon doorgaan met werken zoals deze altijd doet, alleen zal de meter het energieverbruik bijhouden. De kWh meter toont de resultaten op een overzichtelijk display.

Nadat je een inzicht hebt gekregen in het energieverbruik van de verschillende apparaten in je huis wordt het makkelijker om energie te besparen. Door middel van de kWh meter weet je bijvoorbeeld precies hoeveel stroom je oude wasmachine verbruikt. Het kan dan zo zijn dat het voordeliger is om de wasmachine te vervangen door een zuiniger model waarmee je uiteindelijk dus goedkoper uit bent. Ben je opzoek naar een betrouwbare kWh meter? Kijk dan op deze pagina.

De kWh meter versus de meterstand van de energie maatschappij

Een groot voordeel aan het gebruiken van een kWh meter is dat je een inzicht kan krijgen in het energiegebruik van ieder individueel apparaat in je huis. De meterstanden van energie maatschappijen geven over het algemeen alleen het totale energieverbruik in je huis weer. Hierdoor heb je weinig inzicht in het energieverbruik van ieder afzonderlijk apparaat. Dit maakt het moeilijker om energie te besparen. Het is daarom erg handig om te investeren in een kWh meter. De kWh meter geeft weer hoeveel energie ieder apparaat verbruikt, waardoor het voor jou makkelijker wordt om energie te besparen.

Kwh meter kopen bij 123Groepenkast.nl

Wanneer gebruik je een kWh meter?

Omdat de hoeveelheid elektrische auto’s enorm is toegenomen in de afgelopen jaren, is het aantal laadpalen bij mensen thuis en bij kantoren flink gestegen. Er bestaan meerdere soorten laadpalen met verschillende laadvermogens, afhankelijk van welke auto je rijdt. Het laadvermogen van een laadpaal kan gemeten worden in Kilowatt. Het laadvermogen van de laadpaal is afhankelijk van de capaciteit van de laadpaal en van de aansluiting die je in je meterkast hebt.

kWh meter voor Zonnepanelen

Je kan kiezen voor een laadpaal op 1-fase of op de 3-fase. Bij de 1-fase laadpaal gaat de stroom via één fase draad (1P+N) naar de auto, en met een 3-fase laadpaal gebeurt dit door 3 fase draden (3P+N). Dit betekent dat het laadvermogen hoger is met een 3-fase laadpaal, waardoor je auto sneller oplaadt. De meter kan gekoppeld worden aan de laadpaal om na te gaan hoeveel energie de auto nodig heeft om op te laden. Ook zijn er laadpalen beschikbaar met een ingebouwde energiemeter.

Met zonnepanelen kan je zelf elektriciteit opwekken. Deze elektriciteitsopbrengst wordt weergegeven in kilowattuur. Het is mogelijk om de kWh-meter te koppelen aan de zonnepanelen om het aantal opwekte kWh bij te houden. Op deze manier weet je hoeveel energie je opwekt en kun je dit vergelijken met hoeveel energie je verbruikt.

Wat is een MID certificering?

MID is een afkorting voor Measuring Instruments Directive. Dit is in Nederland ook wel bekend als “Meetinstrumentenrichtlijn”. Je energiemeter meet de afgenomen stroom in kilowatt per uur, welke je vervolgens betaalt aan de energie maatschappij. Wanneer je kWh meter voldoet aan de MID certificering betekent dit dat de energiemeter ongeveer de juiste waarde aangeeft. Energiemeters worden geproduceerd in drie nauwkeurigheidsklassen. Klasse A is geschikt voor jouw woning. Een MID gecertificeerde kWh meter is te herkennen aan een CE-teken gevolgd door een ‘M’ met de laatste twee cijfers van het jaar van de productie.

Kwh meter bestellen bij 123Groepenkast.nl

1-Fase kWh meter en 3-Fase kWh meter

Wanneer de kWh meter ‘220/230V’ aangeeft betekent dit dat je te maken hebt met een 1 fase meter. Wanneer er ‘3×220/230V’ of ‘380/400V’ wordt aangegeven heb je te maken met een 3 fase meter.

Met de kWh meter is het ook mogelijk om het verbruik van een groep of een aardlekschakelaar te meten. Wanneer je bijvoorbeeld het energieverbruik van een 3 fase aardlekschakelaar wilt meten dan gebruik je een 3 fase meter. Het kan ook zo zijn dat je een 3 fase groepenkast hebt die ook over 1 fase groepen beschikt. In dit geval ga je kijken naar wat je wilt meten en sluit je daar vervolgens een 1 fase of 3 fase meter op aan.

Ten slotte

Kortom: een kWh meter is zeker het investeren waard. De energiemeter helpt je om energie én onnodige kosten te besparen. Houd er rekening mee of je te maken hebt met een 1 fase of 3 fase groep of aardlekschakelaar, of dat je te maken hebt met een combinatie van deze. Wil je een kWh meter bestellen? Kies dan via deze link uit een assortiment met A+ merken. Ga altijd voor goede en betrouwbare kwaliteit, er loopt namelijk stroom door dit component.

Wij vinden het superleuk als je een reactie wilt achterlaten. Klik op de reactieknop onderaan deze pagina. Alvast bedankt.

Over de schrijver
Ricardo Lageweg is mede-eigenaar van de LagewegGroep en specialist op gebied van webshop & contentbuilding. Inmiddels heeft hij meer dan 250 blogs geschreven voor installo.nl, instructievideo’s opgenomen en verschillende webshops ontwikkeld en uitgebreid.
Reactie plaatsen