Zelf Een Nieuwe Groepenkast Bestellen? Waar moet je op letten?
25 januari 2021 
4 min. leestijd

Zelf Een Nieuwe Groepenkast Bestellen? Waar moet je op letten?

De groepenkast is een essentieel onderdeel van de woning of kantoor. Een groepenkast verdeelt de stroom tussen de verschillende groepen. Alle groepen in de groepenkast dragen bij aan de stroomvoorziening in je huis of gebouw. Het kan zijn dat je groepenkast aan vervanging toe is. Of dat je deze graag wil verplaatsen naar een andere plek in huis. Ook moet je de groepenkast aanpassen als je je huis bijvoorbeeld wilt voorzien van krachtstroom. Ben je van plan om zelf een nieuwe groepenkast te bestellen voor je huis? Dan zijn er een aantal punten waar je rekening mee moet houden. Voor het bestellen van de groepenkast is het belangrijk dat je een duidelijk beeld hebt van hoe je groepenkast is ingedeeld. Selecteer de componenten die passen bij jouw leefsituatie en meterkast. In deze blog geven we jou 5 tips waarmee je rekening moet houden als je een groepenkast bestelt. Alle soorten en maten groepenkasten kun je eenvoudig via deze link vinden.

Stap 1: 1-fase of 3-fase groepenkast

De eerste stap bij het bestellen van een groepenkast is beslissen of je een 1-fase of 3-fase groepenkast nodig hebt. In de meeste gevallen vind je dit terug op de jaarafrekening van je energieleverancier. Vaak zijn oudere woningen voorzien van een 1-fase aansluiting. Deze aansluiting is namelijk geschikt voor de meeste huishoudelijke apparaten. Bij een 1-fase aansluiting heb je te maken met twee draden: een fasedraad en een nuldraad. Als je een 1-fase groepenkast hebt, staat op de elektriciteitsmeter 220/230V.

Hoewel een 1 -fase aansluiting standaard was, worden er tegenwoordig bijna overal 3-fase aansluitingen gerealiseerd. Dit heeft te maken met de verhoogde vraag naar elektriciteit in woningen  voor bijvoorbeeld de wasmachine, droger, vaatwasser, kookplaat, blender, airco en elektrische verwarming. Maar tegenwoordig ook voor een warmtepomp en autolader. Een 3-fase aansluiting bestaat uit drie fase draden en één nuldraad. Alle drie deze fasedraden leveren 230V. Hierdoor is het vermogen van een 3-fase groepenkast groter dan een 1-fase groepenkast. Op de elektriciteitsmeter staat in dit geval 3×220/230V of 380/400V.

Nieuwe Groepenkast bestellen

Stap 2: Formaat van de groepenkast

Is het dan nu tijd om de verschillende componenten van de groepenkast uit te kiezen? Nee, eerst is er een belangrijke stap die je niet over mag slaan. Het is tijd om de afmeting van je meterkast op te meten. Alleen op deze manier kom je erachter hoe groot je groepenkast mag zijn. De meest gangbare maar is 220mm breed en 330mm hoog, maar gelukkig zijn meterkasten in verschillende maten beschikbaar. Nu je weet hoe groot de groepenkast mag zijn, kun je gaan kijken welke componenten essentieel zijn. Afhankelijk daarvan beslis je hoeveel rijen je nodig hebt in de groepenkast. Zo weet je welk formaat groepenkast past in de meterkast én welke genoeg ruimte heeft voor de componenten. Je wilt namelijk niet dat je bestelde groepenkast niet past in de meterkast!

Stap 3: Hoofdschakelaar

Nieuwe Groepenkast bestellen

Wanneer jij een nieuwe groepenkast gaat plaatsen in je huis, is een hoofdschakelaar verplicht. De NEN 1010 Nederlandse veiligheidsbepalingen voor laagspanningsinstallaties stelt dit verplicht. Iedere nieuwe of aangepaste groepenkast dient sinds 2005 voorzien te zijn van een hoofdschakelaar. Vergeet daarom vooral niet een hoofdschakelaar of inclusief hoofdschakelaar te bestellen. Met de hoofdschakelaar kun je alle aangesloten elektrische installaties in één handeling in- en uitschakelen. Je bestelt een 2-polige hoofdschakelaar wanneer je een 1-fase groepenkast hebt. Voor een 3-fase groepenkast bestel je de 4-polige schakelaar. Een 4-polige hoofdschakelaar neemt meer ruimte in beslag op de DIN-rail dan een 2-polige. Houd hier rekening mee.

Zelf een nieuwe groepenkast bestellen bij 123Groepenkast.nl

Stap 4: Aantal groepen

Door één standaard voor-gemonteerde B16 groep met 1-fase aansluiting mag maximaal 16 Ampère aan stroom lopen. Om te berekenen wat het maximale vermogen van één groep is, gebruiken we de formule: P = U x I / (VA = V x A). We rekenen in deze formule meestal met 230 Volt. Het vermogen per groep is dan 16 Ampère x 230 Volt = 3680 Watt. Tel het vermogen van de apparaten die je op één groep wilt aansluiten op. Als dit meer dan 3680 Watt is betekent dit dat je de groep overbelast. Hierdoor kan de stop doorslaan. Zorg er daarom voor dat je niet boven het maximale vermogen van de groep uitkomt. Bereken hoeveel groepen je nodig hebt in je woning. Apparaten zoals de vaatwasser en wasmachine sluiten we vaak aan op een eigen groep. Dit komt door hun grote vermogen.

Een standaard 3 fase aansluiting in een woning is vaak afgezekerd met 3.x 25A. Het maximaal vermogen is 25 Ampere x 230V= 5750 VA per fase. Voor 3 fasen is dit 3 x 5750 = 17 KVA. Op een 3 fasen groepenkast kun je dus meer vermogen aansluiten.

Stel dat je een fornuisgroep nodig hebt, dan telt deze als 1 groep. Een standaard B16 2P+2N fornuisgroep kun je gebruiken voor een kookplaat tot maximaal 7,3 kW. Heb je meer wattage nodig? Gebruik dan een krachtgroep (met 3 fase aansluiting).

Stap 5: Aardlekschakelaar

Aardlekschakelaars zijn een essentieel onderdeel van de groepenkast. Een aardlekschakelaar maakt een elektrische installatie spanningsloos wanneer deze lekstroom meet. De aardlekschakelaar beschermt ons tegen foutstroom. Ook gaat deze schakelaar het ontstaan van brand tegen. In een groepenkast mag je maximaal 4 groepen aansluiten op één 2 polige aardlekschakelaar. Heb je bijvoorbeeld 9 groepen in de groepenkast? Dan heb je 3 aardlekschakelaars nodig. Vergeet dus niet de aardlekschakelaars toe te voegen aan je winkelmandje.

Nieuwe Groepenkast bestellen 123Groepenkast.nl

Stap 6: Toevoegingen

Kijk altijd wat je verder nog nodig hebt. Vaak wordt de beltransformator direct meegenomen in de aankoop, ondanks dat deze steeds vaker niet nodig is. Ook kun je kijken naar eventuele bedrading of speciale componenten (magneetschakelaars, transformatoren, ect.). Stel dat je de stroom van een bepaald circuit wilt meten, gebruik dan een kWh-meter.

Aardlek automaat
Een aardlek automaat is een installatie automaat (groep) met een aardlekschakelaar (aardlekbeveiliging) in een behuizing. Stel dat je bijvoorbeeld van slechts een groep het circuit tegen lekstroom wilt beveiligen, dan kun je voor een aardlek automaat kiezen.

Ten slotte

In deze blog hebben we je tips gegeven voor het bestellen van een groepenkast. Hierdoor wordt het bestellen van een groepenkast een eitje voor jou. Het belangrijkste is dat je goed uitzoekt wat je allemaal nodig hebt. Een goede voorbereiding is immers het halve werk. Alleen met de juiste materialen creëer je een veilige groepenkast. We wensen je veel succes met het uitzoeken van je groepenkast!

Wij vinden het superleuk als je een reactie wilt achterlaten. Klik op de reactieknop onderaan deze pagina. Alvast bedankt.

Over de schrijver
Ricardo Lageweg is mede-eigenaar van de LagewegGroep en specialist op gebied van webshop & contentbuilding. Inmiddels heeft hij meer dan 250 blogs geschreven voor installo.nl, instructievideo’s opgenomen en verschillende webshops ontwikkeld en uitgebreid.
Reactie plaatsen