Elektrische Verwarming

Elektrische verwarming zet elektrische energie om in warmte. Veel voorkomende toepassingen zijn ruimteverwarming, waterverwarming en industriële processen. Elektrische kachels bevatten elektrische weerstanden, die fungeren als verwarmingselement. Het gebruik van elektriciteit voor verwarming wordt steeds populairder in zowel woningen als utiliteit. Hoewel elektrische verwarming in het algemeen meer kost dan energie verkregen uit de verbranding van een brandstof, rechtvaardigt het gemak, de netheid en de beperkte ruimtebehoefte van elektrische warmte vaak het gebruik ervan. Warmte kan worden geleverd door elektrische spoelen of strips die in verschillende patronen worden gebruikt, zoals convectoren in of op de muren, onder ramen, of als plintstraling in een deel of de hele kamer. Verwarmingselementen of draden kun je zelfs opnemen in plafonds of vloeren om lage temperatuurwarmte in een ruimte uit te stralen. Ook kun je door het toepassen van een warmtepomp de totale kosten van elektrische verwarming aanzienlijk verlagen.

Stralingsverwarming

Elektrische infrarood stralingsverwarming. Dit type maakt gebruik van verwarmingselementen die een hoge temperatuur bereiken. Het element is meestal verpakt in een glazen omhulsel dat lijkt op een gloeilamp en met een reflector om de energie-uitvoer weg van de behuizing van de verwarmer te richten. Het apparaat zendt infraroodstraling uit die door de lucht of de ruimte straalt totdat het een absorberend oppervlak raakt. Waar het gedeeltelijk wordt omgezet in warmte en gedeeltelijk wordt gereflecteerd. Deze infrarood warmte verwarmt direct mensen en objecten in de kamer, in plaats van de lucht te verwarmen. Deze manier van verwarming is met name handig in gebieden waar onverwarmde lucht stroomt. Maar ze zijn ook ideaal voor kelders en garages waar lokale verwarming gewenst is. Stralingsverwarming.stralingsverwarmers werken stil en vormen het grootste potentiële gevaar voor brandgevaar van bijvoorbeeld meubels in de buurt vanwege de gerichte intensiteit van hun straling en gebrek aan bescherming tegen oververhitting. In het Verenigd Koninkrijk noemt men deze apparaten soms “elektrische vuren”, omdat men ze oorspronkelijk gebruikten om open vuren te vervangen.

Convectieverwarming

In een convectieverwarmer verwarmt het verwarmingselement de lucht die daarmee in contact komt door thermische geleiding. Hete lucht is minder dicht dan koele lucht, dus stijgt deze op door drijfvermogen. Waardoor er meer koele lucht naar binnen kan stromen om zijn plaats in te nemen. Hierdoor wordt een convectiestroom van hete luchtopgewekt die uit de verwarmer stijgt. En de omringende ruimte verwarmt, en vervolgens herhaalt de cyclus zich. Deze kachels zijn soms gevuld met olie. Ze zijn bij uitstek geschikt voor het verwarmen van een gesloten ruimte. Ze werken stil en lopen minder risico op brandgevaar als ze onbedoeld contact maken met bijvoorbeeld meubels in vergelijking met elektrische stralers.

Een elektrisch vloerverwarmingssysteem

Deze techniek heeft verwarmingskabels ingebed in de vloer. Stroom vloeit door een geleidend verwarmingsmateriaal, hetzij rechtstreeks gevoed vanuit de netspanning  of op lage spanning vanuit een transformator. De verwarmde kabels verwarmen de vloer door directe geleiding en schakelen uit zodra de temperatuur is bereikt die is ingesteld door de vloerthermostaat. Een warmer vloeroppervlak straalt warmte uit naar koudere omringende oppervlakken (plafond, muren, meubels). Deze oppervlakten absorberen warmte, en alle niet-geabsorbeerde warmte reflecteert naar nog andere, nog koelere oppervlakken.
Reactie plaatsen

Bezoek onze partner websites

Gewiss groepenkasten installatieautomaten aardlekschakelaars kopen

GewissElektro.nl

GroepenKast bestellen

123GroepenKast.nl