Hoeveel groepen zijn er toegestaan achter een aardlekschakelaar?
26 oktober 2020 
3 min. leestijd

Hoeveel groepen zijn er toegestaan achter een aardlekschakelaar?

De aardlekschakelaar is een onmisbare component in de groepenkast van alle installaties. De belangrijkste functie van de aardlekschakelaar is om de aangesloten installaties veilig te houden. Maar hoeveel groepen kan je nou achter een aardlekschakelaar plaatsen? Wat zijn de gevolgen wanneer je meer groepen achter een aardlekschakelaar plaatst dan toegestaan? En hoe zit dat nou precies met een 3 fase aardlekschakelaar? Op deze vragen gaan wij in deze blog antwoord geven, zodat jij ná het lezen van deze blog precies weet hoe het wel en vooral hoe het niet moet.

We zullen de volgende onderwerpen behandelen om dit duidelijk neer te zetten:

Groepen aansluiten op een aardlekschakelaar

Het antwoord op de vraag hoeveel groepen er maximaal aangesloten mogen worden op een aardlekschakelaar is érg simpel. Er mogen namelijk maximaal vier groepen aangeslotenGroepenkast worden op de schakelaar.  Elke groep kan een zogenaamde maximale acceptabele lekstroom aan om veiligheid en betrouwbaarheid te kunnen waarborgen. Ook de moedernorm NEN 1010 geeft aan om maximaal vier groepen te plaatsen achter deze schakelaar. De aardlekschakelaar zorgt ervoor dat de installatie spanningsloos wordt wanneer er een te hoge lekstroom optreedt. Kort samengevat houdt lekstroom in dat er meer stroom het apparaat ingaat dan het apparaat uitgaat. Een oorzaak hiervan kan bijvoorbeeld een defect of beschadiging van een apparaat zijn, waardoor deze niet volledig kan functioneren en lekstroom veroorzaakt. Maar dit kan ook gebeuren als een te hoge stroom bijvoorbeeld via een mens of dier naar de aarde vloeit. Ook dan schakelt de aardlekschakelaar af. Extra aardlekschakelaar bestellen? Klik hier.

Gevolgen teveel groepen achter een aardlekschakelaar

Wanneer er vijf of meer groepen achter een aardlekschakelaar worden aangesloten, zorgt dit ervoor dat de maximaal acceptabele lekstroom van de aangesloten groepen te hoog is. In feite kan één groep een maximale acceptabele lekstroom aan. Dit kan je zien als een som. Elke losse groep kan een maximale lekstroom aan. Wanneer vier groepen zijn aangesloten, is de limiet van deze som en de maximale acceptabele lekstroom bereikt. Bij het aansluiten van vijf of meer groepen achter een aardlekschakelaar, wordt de limiet van de lekstroom overschreden. Vier aangesloten groepen kunnen de maximale acceptabele lekstroom waarborgen. Wanneer er vijf groepen aangesloten worden, ontstaat er teveel lekstroom. Dit kan ervoor dat de aardlekschakelaar zal afslaan. Dit zal niet direct gevaarlijke gevolgen hebben. Wél kan dit zorgen voor vervelende situaties. Voorbeelden hiervan zijn het uitvallen van de belichting in je huis of pand of het uitvallen van je vriezer met als gevolg ontdooiing.

Verschil tussen 1 fase schakelaar en 3 fase schakelaar

Tussen een 1 fase schakelaar en 3 fase schakelaar kan je een aantal verschillen constateren. Het eerste verschil kan je al vinden in de aantal polen van de aardlekschakelaar. De 1 fase aardlekschakelaar beschikt over twee polen welke te herkennen zijn aan de twee draden die uit het component komen. De 3 fase schakelaar heeft de beschikking over vier polen. Dit kan je ook herkennen door de vier draden die uit de schakelaar komen. De 1 fase aardlekschakelaar wordt veelal gebruikt om 1 fase 230V installatieautomaten aan te sluiten. Deze schakelaar kan je makkelijk herkennen doordat deze wordt aangegeven met 2P. Wanneer je gebruik gaat maken van een krachtgroep is een 3 fase aardlekschakelaar nodig. Deze kan je herkennen aan de 4P op het component.

Groep bijplaatsen

Ten slotte

Het is van belang om goed te weten welke groepenkast je hebt voordat je een 2 polige of 4 polige aardlekschakelaar installeert. 3 fase groepenkasten worden vooral in kantoren en fabrieken gebruikt vanwege het hoge gelijktijdige gebruik van 8000 Watt of meer. Een 3 fase groepenkast kan ook van toepassing zijn voor woningen. Apparaten zoals grote ovens, elektrische kookplaten of een bubbelbad verbruiken veel energie. Wanneer er in een woning veel apparaten staan die veel energie verbruiken, is het ook verstandig om de beschikking te hebben over een 3 fase groepenkast. De groepenkasten zijn ook makkelijk te herkennen. In het geval van een 1 fase groepenkast, staat er op de kWh meter 220/230V. Bij een 3 fase groepenkast is dit 3×220/230V(380/400V). Let dus goed op welke componenten je nodig hebt voor jouw groepenkast zodat je niet voor vervelende situaties komt te staan. Heb je een installatie automaat nodig? Klik dan hier.

Wij vinden het superleuk als je je reactie wilt achterlaten. Klik op de reactieknop onderaan deze pagina om een reactie te plaatsen. Alvast bedankt!

Over de schrijver
Ricardo Lageweg is mede-eigenaar van de LagewegGroep en specialist op gebied van webshop & contentbuilding. Inmiddels heeft hij meer dan 250 blogs geschreven voor installo.nl, instructievideo’s opgenomen en verschillende webshops ontwikkeld en uitgebreid.
Léon Claessens
Door

Léon Claessens

op 01 Nov 2021

Hoi Ricardo!Duidelijke info !Wel 1 vraagje. Bij mij heeft de zonnecollector-boer (2 omvormers) alles achter eigen zekeringen (2) en eigen aardlekschakelaar geplaatst. Bij mijn collega hebben ze echter de groep van de zonnecollectoren (9e groep dus) op 1 van de 2 aardlekschakelaars erbij gezet, dus 5 groepen op 1 aardlekschakelaar. Is dat wel toegestaan ?

frans
Door

frans

op 07 Jan 2022

De limiet van 4 eindgroepen per aardlekschakelaar bestaat al een tijdje niet meer. In België was dat al langer zo. Een minimum van 2 aardlekschakelaars bij een kleine installatie kan voldoende zijn. Maar maak het niet te bont met het aantal groepen achter één aardlek. Met zonnepanelen is het verstandig om die een eigen aardlekautomaat te geven. Dan gaat je licht niet uit als er iets mis is met de panelen.

Ricardo Lageweg
Door

Ricardo Lageweg

op 18 Jan 2022

Beste Frans,Vanuit het Bouwbesluit wordt verwezen naar de 2015 versie van NEN 1010. Wanneer de Rijksoverheid in het Bouwbesluit gaat verwijzen naar NEN 1010:2020 is ons niet bekend.^Ricardo

Marcel
Door

Marcel

op 03 Feb 2023

Klopt en dit is wel belangrijk als je aardlekschakelaars volgens de oude norm "vol" zitten maar volgens de nieuw niet. Stuk duurder dan volgens de oude regels...

Luc Lageweg
Door

Luc Lageweg

op 09 Feb 2023

Beste Marcel, bedankt voor je reactie.

Gerrit
Door

Gerrit

op 05 Jan 2022

Heldere uitleg , nu kan ik de installateur van mijn ( nieuwbouw ) woning uitleggen waarom hij het niet goed heeft gedaan …..

Wouter Vroom
Door

Wouter Vroom

op 16 Aug 2022

Geldt de 3 fasen schakelautomaat (van mijn WKO) als 1 groep? m.a.w. Kan ik een extra 3 fasen schakelautomaat (voor mijn inductieplaat) achter de bestaande (3 fasen) ALS plaatsen?

Luc Lageweg
Door

Luc Lageweg

op 08 Sep 2022

Beste Wouter, een 3 fase installatieautomaat geldt als 1 groep. In principe mag je 4 groepen achter een aardlekschakelaar plaatsen. Dus de inductiekookplaat zou er nog bij kunnen. Let wel op met apparatuur. Deze heeft vaak van zichzelf al een hoge "aardfout", waardoor de aardlekbeveiliging onterecht aanspreekt. Wij adviseren altijd om een aardlekautomaat (installatieautomaat en aardlekbeveiliging in één behuizing) te gebruiken. Dus voor iedere groep een eigen aardlekschakelaar.

Danny
Door

Danny

op 17 Oct 2022

hallo, mag je op een 5 aderige kabel tbv de fornuis groep welke dient in het kookeiland een fase bv de bruine draad onderbreken in een lasdoos om een 220v wcd aan te sluiten voor een kleine koelkast of werk wcd. gr danny

Luc Lageweg
Door

Luc Lageweg

op 17 Oct 2022

Beste Danny, een fornuisgroep is een speciale groep die specifiek bedoeld is voor je fornuis of kookplaat. Deze mag je onderweg niet "aftappen".

Rudi Dijk
Door

Rudi Dijk

op 19 Dec 2022

Hallo Luc, Erg leuke en informatieve artikelen waar ook de mensen die hier wat minder kennis van hebben, goed gebruik van kunnen maken.

Luc Lageweg
Door

Luc Lageweg

op 20 Dec 2022

Beste Rudi, bedankt voor je reactie. Het is onze missie om mensen bewust te maken van een veilige installatie, en dat begint met kennis vergaren.

Arjan Verburg
Door

Arjan Verburg

op 07 Mar 2023

Beste heren, nu heb ik een aanvoer van 3x 50A/500V smeltpatronen, hier wil ik een 50A-3P+N HS achter zetten, dan 4x een 32A-3P+N automaat voor 4 laadpalen, hoeveel ALS’s van hoeveel Ampere is dan wenselijk? Ik dacht zelf aan 2 van 63A-3P+N.

Luc Lageweg
Door

Luc Lageweg

op 09 Mar 2023

Beste Arjan, met een 3x50A aansluiting is een aardlekbeveiliging van 63A een prima keuze. Hoeveel je toepast, is afhankelijk van de situatie. Het mooist is om elke laadpaal separaat te voorzien van een aardlekbeveiliging. Tegenwoordig heb je ook type B aardlekautomaten, dit scheelt ruimte in de groepenkast, bijvoorbeeld deze: https://123groepenkast.nl/Aardlekschakelaar-Type-B

Alwin van der Leest
Door

Alwin van der Leest

op 28 Sep 2023

Beste Luc,Max 4 groepen op 1 aardlekschakelaar? Geld dit voor een 1 fase aardlekschakaar en ook voor een 3 fase aardlekschakelaar ? En wat als je een aardlekschakelaar in de hoofdverdeelkast hebt zitten en dan ook nog een onderverdeelkast erop zit?

Luc Lageweg
Door

Luc Lageweg

op 14 Oct 2023

Beste Alwin, bedankt voor je vraag. Achter een 3 fase aardlekschakelaar mag je ook 4 eindgroepen plaatsen. Een onderverdeelkast is een distributiegroep en plaats je achter een eigen installatieautomaat. Voor een distrubutiegroep gebruik je over het algemeen geen aardlekbeveiliging. Indien je deze wel moet toepassen, omdat je de uitschakeltijd niet haalt, dan kun je bijvoorbeeld een aardlekbeveiliging van 300mA toepassen.

Roy
Door

Roy

op 20 Oct 2023

beste Luc, nu we het over een 3-fase installatie hebben, is dat dan 4 eindgroepen -per fase!? dus in totaal 12 groepen achter 1 3-fase aardlekschakelaar?

Luc Lageweg
Door

Luc Lageweg

op 21 Nov 2023

Beste Roy, het gaat om het aantal groepen achter een aardlekschakelaar. Dit geld zowel voor een 1 fase als een 3 fase aardlekschakelaar.

Rob
Door

Rob

op 12 Feb 2024

Ik heb een klein verdeelkastje met daarin 2x Hager B10 installatie automaat. Nu wil ik er 1 installatie automaat vervangen door een B10 aardlekautomaat, zodat het gehele systeem bij een aardlekstoring uitgeschakeld wordt. Is dit mogelijk?

Luc Lageweg
Door

Luc Lageweg

op 15 Feb 2024

Beste Rob, als het goed is, zijn de B10 installatieautomaten al beveiligd door een aardlekschakelaar. Vaak wordt deze in het verdeelkastje gemonteerd. Je zien ook dat men in de onderverdeler kiest voor aardlekautomaten, omdat een gehele uitschakeling in de meeste gevallen ongewenst is. Je wilt bijvoorbeeld graag dat de verlichting blijft branden bij een aardlekstoring van een apparaat. Kortom in de hoofdverdeler een installatieautomaat voor de onderverdeler. In de onderverdeler een hoofdschakelaar met aardlekschakelaars en installatieautomaten, of aardlekautomaten.

Reactie plaatsen