Alles wat je moet weten over de selectieve aardlekschakelaar
Elektrische veiligheid is is heel belangrijk in woningen en andere verblijven. Een selectieve aardlekschakelaar kan de veiligheid binnen de elektrische installatie verhogen. Maar wat is het precies, waarom is het zo belangrijk, en hoe kies je de juiste oplossing? In deze blog beantwoorden we de meest gestelde vragen over dit onderwerp.
Wat is een selectieve aardlekschakelaar?
FAQ: Wat is een selectieve aardlekschakelaar?
Een selectieve aardlekschakelaar voorkomt onnodige spanningsuitval door alleen het getroffen deel van een installatie uit te schakelen bij een aardfout. Een selectieve aardlekschakelaar plaats je vaak in serie met een andere aardlekschakelaar.
De latere uitschakeling wordt bereikt dankzij een vertraging in de uitschakeltijd. Deze ‘selectieve’ werking zorgt ervoor dat bij een aardfout niet de volledige installatie spanningsloos raakt, maar slechts het probleemgebied. Selectieve aardlekschakelaars zijn ideaal voor installaties waar meerdere aardlekschakelaars in serie geschakeld zijn, zoals bij stroomvoorzieningen naar onderverdelers zoals bijgebouwen, garages of externe ruimtes.
Waarom kiezen voor een selectieve aardlekbeveiliging?
FAQ: Waarom zou ik een selectieve aardlekbeveiliging gebruiken?
Een selectieve aardlekbeveiliging beperkt spanningsuitval en is ideaal voor complexe installaties met onderverdelers.
Bijvoorbeeld: een storing in de kabel naar de garage schakelt alleen de garagegroep uit, terwijl de rest van het huis gewoon blijft werken. Daarnaast zijn selectieve aardlekschakelaars ongevoelig voor korte piekspanningen, zoals die veroorzaakt door zware machines of inductieve belastingen. Dit maakt ze perfect voor zowel huishoudelijk als industrieel gebruik. Voordelen selectieve aardlekbeveiliging:
- Beperking van spanningsuitval: Alleen het getroffen gebied schakelt uit.
- Inductieve belastingbestendig: Ongevoelig voor piekspanningen tot 5.000 A (8/20 golfvorm).
- Veiligheid: Zorgt voor een stabiele en betrouwbare werking van de installatie.
Wat zijn de voordelen van een selectieve aardlek automaat van SEP Europe?
FAQ: Wat maakt de selectieve aardlekautomaat van SEP Europe bijzonder?
De selectieve aardlekautomaat van SEP Europe combineert een selectieve aardlekschakelaar en installatieautomaat in één, bespaart ruimte en verbetert het warmtebeheer.
- Ruimtebesparing: Door het samenvoegen van de aardlekschakelaar en installatieautomaat in 1 behuizing, wordt er tot 50% aan ruimte bespaard waar anders 2 componenten hadden gezeten.
- Verbeterd warmtebeheer: Er ontstaat minder warmteontwikkeling, en dit zorgt voor een efficiëntere werking en verlengt de levensduur van andere componenten in de verdeler.
- Eenvoudige installatie: De automaat zorgt voor minder losse componenten en een snellere en eenvoudigere installatie, hierdoor is er minder kans op fouten.
- Voorbeveiliging: Bij een onderverdeling heb je gelijk een voorbeveiliging voor zowel de overstroom als foutstroom.
Wil je weten wat deze innovatie voor jouw installatie kan betekenen? Bekijk hier de actuele prijzen van de selectieve aardlekautomaat.
Welke merken bieden selectieve aardlekschakelaars?
FAQ: Welke merken produceren selectieve aardlekschakelaars?
Merken zoals Gewiss, Eaton, SEP Europe, ABB en Hager bieden selectieve aardlekschakelaars met verschillende specificaties.
Bij de keuze van een selectieve aardlekschakelaar is het belangrijk om te kijken naar het nominale lekstroom niveau (bijvoorbeeld 100 mA of 300 mA), de benodigde selectiviteit en eventuele specifieke toepassingen.
Hoe herken je een selectieve aardlekschakelaar?
FAQ: Hoe zie ik of een aardlekschakelaar selectief is?
Een selectieve aardlekschakelaar is te herkennen aan het symbool ‘S’ op het product.
Daarnaast hebben deze schakelaars meestal een hogere nominale lekstroom (100 mA of 300 mA) en een vertraging in de uitschakeltijd. Controleer altijd de productinformatie om te bevestigen dat het om een selectieve aardlekschakelaar gaat. Dit symbool is essentieel om ervoor te zorgen dat de aardlekschakelaar compatibel is met de rest van je installatie.
Waar worden selectieve aardlekschakelaars toegepast?
FAQ: Waar worden selectieve aardlekschakelaars meestal gebruikt?
Selectieve aardlekschakelaars worden gebruikt in installaties met meerdere verdelers, bijgebouwen, en inductieve belastingen.
- Hoofdgroepenkast woning: Indien de voorbeveiliging in de hoofdgroepenkast de uitschakeltijd niet kan garanderen, schakelt deze de groep tijdig af.
- Complexe systemen: In commerciële en industriële installaties met meerdere onderverdelers.
- Industriële apparaten: Geschikt voor machines die piekspanningen veroorzaken.
- Huishoudens: Vooral waar inductieve belastingen, zoals warmtepompen of airconditioners, worden gebruikt.