Wat is het verschil tussen een aardlekschakelaar en een aardlekautomaat?
25 november 2020 
2 min. leestijd

Wat is het verschil tussen een aardlekschakelaar en een aardlekautomaat?

Zowel een aardlekschakelaar als aardlekautomaat kan je in een meterkast en groepenkast vinden. Maar wat zijn precies de verschillen tussen deze twee componenten? En wat zijn de voor- en nadelen van de aardlekschakelaar en de aardlekautomaat? In deze blog zullen wij hier nader op ingaan, zodat jij ná het lezen van deze blog precies weet of jij een aardlekschakelaar of aardlekautomaat nodig hebt. Heb je een aardlek automaat nodig? Klik dan hier.

Het verschil tussen een aardlekschakelaar en een aardlekautomaat

Een aardlekschakelaar is niet exact hetzelfde als een aardlekautomaat. Het grootste verschil tussen deze twee zit hem in het feit dat een aardlekautomaat óók over een installatieautomaat beschikt. Een aardlekschakelaar bevat geen installatieautomaat. Zo kan je de aardlekautomaat zien als een beveiliging die reageert op kortsluiting, lekstroom en overstroom. Deze kan bijvoorbeeld ontstaan door middel van overbelasting. Wanneer je groepenkast beschikt over een aardlekschakelaar moet je dus ook een installatieautomaat in de groepenkast installeren. Met een aardlekautomaat is dit dus niet nodig, omdat deze aardlekbeveiliging al beschikt over een installatieautomaat.

Voordeel aardlekautomaat

Het grootste voordeel van een aardlekautomaat is dat deze bij een te hoge lekstroom alleen de groep uitschakelt waar de storing in plaatsvindt. Dit zorgt ervoor dat niet alle groepen in één keer uitgeschakeld worden. Daarbij kan je ook het probleem waar de lekstroom zich bevindt makkelijk lokaliseren. Dit komt, omdat de desbetreffende groep uitgeschakeld wordt bij lekstroom en dus daar ook het probleem in zal zitten. Ook wanneer je slechts 1 groep moet bijplaatsen en je hebt de aardlekschakelaars al in hun volledige potentieel benut (max 4 groepen achter 1 aardlekschakelaar), dan kun je kiezen voor een aardlek automaat. In dit geval scheelt het geld en ruimte in je groepenkast.

Aardlekautomaat nodig? Klik dan hier.

Nadeel aardlekautomaat

Wat een vervelend nadeel van de aardlek automaat is, is dat de aardlek automaat de desbetreffende groep om verschillende redenen kan uitschakelen. Het kan dan bijvoorbeeld komen door lekstroom, overbelasting of kortsluiting. Hierdoor moet je drie oorzaken onderzoeken. Ook wanneer twee of meer groepen moet bijplaatsen kun je kostentechnisch beter kiezen voor een aardlekschakelaar met (maximaal 4) groepen.

Voordeel aardlekschakelaar

Bij een eventuele storing, kan je de oorzaak van het probleem eenvoudiger vinden dan bij een aardlek automaat. Dit heeft óók als voordeel dat een desbetreffende storing meteen opgemerkt wordt. Zo worden eventuele vervelende gevolgen eerder vermeden en kan het probleem sneller opgelost worden. Aardlekschakelaar nodig? Klik hier.

Nadeel aardlekschakelaar

Een nadeel van een aardlekschakelaar is dat deze bij een eventuele storing alle groepen uitschakelt. Zo is het lastig om te vinden in welke groep het probleem nou precies zit. Ook als de vriezer en een buitengroep achter 1 aardlekschakelaar zitten. En vervolgens spreekt een probleem de aardlekschakelaar aan, dan schakelt de vriezer ook uit. Achter een aardlekschakelaar moet altijd verplicht een installatieautomaat zitten.

Aardlekschakelaar als hoofdschakelaar

Tot 2005 was het gebruik van een hoofdschakelaar niet verplicht. Als hoofdschakelaar werd vaak een of meer aardlekschakelaars gebruikt. Sinds 2005 mag dit dus niet meer en moet je altijd een hoofdschakelaar in je groepenkast plaatsen. Een groepenkast moet namelijk in één handeling uitgeschakeld kunnen worden met een daarvoor geschikt component, dus met een hoofdschakelaar. Voor de volledige uitleg; (Hoofdschakelaar verplicht of niet?).

Wij vinden het superleuk als je een reactie wilt achterlaten. Klik op de reactieknop onderaan deze pagina. Alvast bedankt!

 

Over de schrijver
Ricardo Lageweg is mede-eigenaar van de LagewegGroep en specialist op gebied van webshop & contentbuilding. Inmiddels heeft hij meer dan 250 blogs geschreven voor installo.nl, instructievideo’s opgenomen en verschillende webshops ontwikkeld en uitgebreid.
Sjaak Timmer
Door

Sjaak Timmer

op 14 Dec 2021

Hallo Ricardo, uitleg is duidelijk alleen heb ik (en nog velen)geen installatie automaten maar nog gewoon schroefzekeringen achter de aardlekschakelaar dat mag toch nog? Tevens heb ik nog een vraag b

ton wesseling
Door

ton wesseling

op 24 Jun 2023

Hey Ricardo, kun je bij 3-fasen kiezen tussen een HS/automaat (bijv. met rode knop) en een "kale" HS met intuitieve draaiknop? De HS/Automaat heeft als voordeel dat de gemeentezekering er niet direct uitgaat als laadpaal en boilergroep tegelijk pieken.

Luc Lageweg
Door

Luc Lageweg

op 28 Jun 2023

Beste Ton, je kunt als hoofdschakelaar eventueel een automaat toepassen. Let er dan wel op dat dit voor een "buitenstaander". ook duidelijk is. Zoals bijvoorbeeld voor de hulpdiensten. Een groepenkast moet dusdanig overzichtelijk zijn dat in een oogopslag de hoofdschakelaar te bedienen is.

Raymond
Door

Raymond

op 19 Oct 2023

Vanmorgen een aardlekschakelaar uit. Kast vol met schakelaars zoals aardlek, hoofdschakelaar en installatie-automaat. Pff waar zit nu het probleem. Na het lezen van deze informatie is het feitelijk in één keer helder wat het allemaal betekend. Dank!

Luc Lageweg
Door

Luc Lageweg

op 19 Oct 2023

Beste Raymond, bedankt voor je compliment. Goed te horen dat onze informatie je geholpen heeft.

Reactie plaatsen