In 5 stappen de juiste installatieautomaat
13 november 2020 
3 min. leestijd

In 5 stappen de juiste installatieautomaat

De installatieautomaat is één van de belangrijke componenten in de meterkast of groepenkast. Deze automaat heeft een ontzettend belangrijke functie. De installatieautomaat werkt namelijk als een beveiligingssysteem voor elektrische bedrading en de aangesloten apparatuur. In de bedrading kunnen er beschadigingen ontstaan door toedoen van te hoge elektrische stromen. Dit kan komen door bijvoorbeeld overbelasting of kortsluiting. Maar ook apparatuur kan defect raken en overbelasting of kortsluiting veroorzaken. Wanneer dit het geval is, zal de installatieautomaat het elektrische circuit onderbreken. In deze blog leggen wij uit hoe jij in 5 stappen weet welke installatieautomaat jij moet hebben. Klik hier voor alle installatie automaten.

Stap 1: 1 fase of 3 fase aansluiting?

Om te beginnen moet je weten of je een 1 fase of 3 fase component nodig hebt. Dit kan je bepalen door de hoeveelheid stroom die je wilt gaan gebruiken. Een 1 fase component kan je gebruiken wanneer de aangesloten apparaten tegelijkertijd minder verbruiken dan het maximale vermogen. Het vermogen van een 1 fase aansluiting van het energiebedrijf ligt op ongeveer 8000 Watt (35A x 230V). Dit is tegelijkertijd ook het vermogen welke al je elektrische apparaten maximaal gelijktijdig mogen verbruiken.

Een 1 fase aansluiting van het energiebedrijf was het meest gebruikelijk in het huishouden. Bij nieuwe installaties een ligt dit anders. Deze aansluiting is vaak een 3 fase aansluiting, bijkomend voordeel is dat deze ook geschikt is voor krachtstroom. Bij een gelijktijdig gebruik van 8000 Watt of meer is het verstandig om gebruik te maken van een 3 fase aansluiting. Voorbeelden van apparaten met een hoog verbruik zijn elektrische kookplaten of bijvoorbeeld grotere ovens. Maar ook een airco of terrasheater zie je steeds vaker in huishoudens.

Zowel bij een 1 fase aansluiting als bij een 3 fase aansluiting gebruik je voor de gewone groepen een 1 fase installatieautomaat. Alleen bij zware verbruikers zoals een warmtepomp of sauna maak je gebruik van een 3 fase installatieautomaat, ook wel krachtgroep genoemd.

Stap 2: Welke karakteristiek heb ik nodig?

De uitschakelkarakteristiek zorgt ervoor dat bij té hoge elektrische stromen de installatie spanningsloos wordt. Hiervoor zijn er ook standaard karakteristieken, bijvoorbeeld:

  • B-karakteristiek: De B-karakteristiek gebruik je wanneer er sprake is van een kleine inschakel- of startstromen. Voorbeelden hiervan zijn verlichting, elektrische fornuizen en bijvoorbeeld boilers. De B-karakteristiek is de standaard uitschakelkarakteristiek voor woonhuizen.
  • C-karakteristiek: De C-karakteristiek gebruik je bij middelgrote inschakelstromen. Hierbij kan je denken aan computerapparatuur en airco’s. Deze karakteristiek wordt zowel in woningsituaties als in de industrie toegepast.
  • D-Karakteristiek: De D-karakteristiek gebruik je bij grote inschakelstromen. Motoren, transformatoren en bijvoorbeeld hulpkringen maken gebruik van de D-karakteristiek. Deze karakteristiek gebruik je vaak in de industrie.


Stap 3: Hoeveel Ampère?

Installatieautomaat

De installatieautomaat zal ervoor zorgen dat je wordt beveiligd tegen kortsluiting en overbelasting. Wanneer de stroomvraag van de aangesloten apparaten te groot is, kan dat kortsluiting of overbelasting als gevolg hebben. Je hebt bijvoorbeeld tegelijkertijd de droger, wasmachine en stofzuiger aan. Dit zorgt ervoor dat de stroomvraag op één installatieautomaat té hoog is, waardoor de groep eruit kan springen.

Om te weten hoeveel Watt op een groep kan, kan je een eenvoudige formule toepassen. De meeste installatieautomaten zijn 16 Ampère. Om te weten wat de maximale belasting van een installatieautomaat is, pas je de volgende formule toe:

Aantal Ampère x 230Volt = Maximale belasting in Watt (VA)

Bij een installatieautomaat van 16 Ampère is dit dus:

16 x 230 = 3680 VA

Op elk elektrisch apparaat kan je vinden hoeveel vermogen het apparaat zal gebruiken. Zo kan je zelf de formule invullen om te kijken hoeveel vermogen je nodig hebt.

Stap 4: Welk merk kies ik?

Installatieautomaten kan je eenvoudig via het internet bestellen. Op het internet heb je een ruim aanbod van verschillende installatie automaten die past bij jouw wensen. Om het voor jou wat makkelijker te maken hebben wij een aantal merken uitgezocht welke de beste automaten op de markt brengen. Dit zijn Hager, ABB, Gewiss, Eaton en Schneider. Dit is natuurlijk een kleine selectie van een hele grote markt aan installatie automaten. Klik hier voor alle merken groepen.

Let er bij aanschaf wel op dat de installatieautomaat geschikt is voor woningen. Tegenwoordig is het verleidelijk om een smalle aardlekautomaat te bestellen. Dat is een aardlekschakelaar en automaat in een behuizing. Echter deze hebben vaak een elektronisch circuit die een minimale spanning van 80V gelijkspanning moet hebben om uit te schakelen. En laat dat nou net boven de veilige gelijkspanning van 50V te zijn. Daarom zijn ze in woningen niet toegestaan.

Stap 5: Welke wordt gekozen in standaardsituaties? 

In het algemeen wordt het meest gebruik gemaakt van installatieautomaten met de 16 Ampère karakteristiek. Ook wel de B-karakteristiek. Deze B-karakteristiek wordt veelal gebruikt in huishoudens. In deze huishoudens wordt er niet gelijktijdig hoog vermogen gebruikt en voldoet een B-karakteristiek meer dan voldoende.

Ten slotte

Wees je bewust van de stappen die komen kijken bij het uitkiezen van installatieautomaat. Dit is namelijk een onmisbare beveiliging voor jou en jouw huis of pand. Lees je dus goed in en raadpleeg een expert om advies wanneer je er niet uitkomt. Ben je nog opzoek naar een installatie automaat? Klik dan hier.

Wij vinden het superleuk als je een reactie achterlaat. Klik op de reactieknop onderaan deze pagina. Alvast bedankt!

Over de schrijver
Ricardo Lageweg is mede-eigenaar van de LagewegGroep en specialist op gebied van webshop & contentbuilding. Inmiddels heeft hij meer dan 250 blogs geschreven voor installo.nl, instructievideo’s opgenomen en verschillende webshops ontwikkeld en uitgebreid.
Reactie plaatsen