Boiler

Een boiler is een apparaat voor het maken van warm water. Er zijn verschillende soorten boilers, afhankelijk van de manier van verwarmen. Men onderscheidt bijvoorbeeld elektrische boilers, gasboilers en oliegestookte boilers. Maar tegenwoordig ook steeds meer boilers op een zonnecollector systeem. Een boiler bestaat in feite uit een verwarmingselement in een gesloten behuizing.

Leidingsysteem voor een boiler

Op het toestel is een leidingsysteem aangesloten. Dit leidingsysteem kan bijvoorbeeld een circulatiesysteem zijn. Dit betekent dat er constant water uit de boiler door de (ring)leidingen circuleert. Dit systeem past men vaak toe in bijvoorbeeld hotels of kantoorgebouwen. Het voordeel hiervan is dat er snel warmwater op elk tappunt voorhanden is. Maar een nadeel is dat er veel warmte-energie verloren gaat in de circulatieleiding. Zeker in periodes met weinig warmwater vraag.

Een ander leidingsysteem is een "vertakt" systeem. Deze systemen hebben vaak een (dikkere) hoofdleiding met aftakkingen naar de tappunten. Het voordeel is dat er minder warmte-energie verloren. Maar een nadeel is dat je langer moet wachten op warm water.

Om dit lange wachten te beperken plaats men vaak een kleine boiler  van ongeveer 10 liter in het aanrechtkastje. Hierdoor heb je snel tapwater en hoef je minder lang te wachten op warm water. Een nieuwe trendis de combinatie van een kleine boiler en een "kokend" waterkraan (cooker). Je kunt dan warm water tappen, en tevens water tappen van 100 graden voor bijvoorbeeld een kopje thee.

Regelmatige controle van de boiler

Als huiseigenaar moet je regelmatig laten controleren of je boiler nog veilig is. Regelmatig inspectie door een installateur is aan te bevelen. Het toestel heeft immers een elektrisch verwarmingselement of een verbrandingskamer die evenveel aandacht nodig heeft als bijvoorbeeld een cv-ketel.

Een van de grootste problemen waarmee een boiler wordt geconfronteerd, is corrosie. Wanneer metaal en water in contact komen, zal water uiteindelijk winnen en zal het metaal beginnen te corroderen. Ook is kalk een grote boosdoener voor klachten. Met name het elektrisch verwarmingselement kan snel verouderen door de kalkafzetting. Bijkomend nadeel is dan dat het veel langer duurt voordat het water warm is door de isolerende werking van het kalk.

Boilers kunnen eenvoudige of gecompliceerde systemen zijn om te installeren en vereisen een grondige kennis van het waterdistributiesysteem van een huis.

Reactie plaatsen

Bezoek onze partner websites

Gewiss groepenkasten installatieautomaten aardlekschakelaars kopen

GewissElektro.nl

GroepenKast bestellen

123GroepenKast.nl