Kortsluitstroom

Een belangrijke term in de elektrotechniek is de kortsluitstroom. Maar wat is een kortsluitstroom nu eigenlijk? Volgens de NEN-EN-IEC 61439-1, paragraaf 3.8.6, is kortsluitstroom een overstroomdie het gevolg is van een kortsluiting door een defect of onjuiste aansluiting in een stroomketen. Dit is voor een aantal zaken van belang:
  • ontwerpen van een verdeler
  • bepalen van de leidingbeveiligingen
  • het bepalen van de juiste foutbeveiliging
  • bepalen van de juiste beveiligingscomponenten.
Het is noodzakelijk om op elk punt in de installatie te weten wat de maximaal te verwachten kortsluitstroom kan zijn. Zo kun je verifiëren of de installatie en de gekozen oplossingen hiertegen bestand zijn. Het is dus belangrijk om voor elke relevant punt de kortsluitstroom te bepalen. Dit kan door waardes te achterhalen van het net of de trafo. Maar ook door het doen van metingen aan de bestaande installatie. Of een nieuwe installatie te berekenen. Houdt hierbij bijvoorbeeld rekening met het ontwerpen van een verdeelinrichtingof groepenkast. De constructie moet voldoende bestand zijn tegen thermische en dynamische belastingen door kortsluitstromen.

Het bepalen van de kortsluitstromen begint vooraan in de keten

Het bepalen van de kortsluitstromen begint vooraan in de keten. Dus bij het voedingspunt. In de praktijk is dit niet zo eenvoudig. Maar als je weet met welke transformator van het energiebedrijf je te maken hebt en wat de afstand is tot het aansluitpunt, dan kun je de waarde bepalen. Als je dus weet wat de kortsluitwaarde van de trafo is kun je door middel van een berekening van de kabeldemping ook bepalen wat de te verwachten kortsluitstroom bij het aansluitpunt is.
Reactie plaatsen

Bezoek onze partner websites

Gewiss groepenkasten installatieautomaten aardlekschakelaars kopen

Alles van Gewiss

GroepenKast bestellen

Alle GroepenKasten

Ajax Alarmsystemen

RegioInstallateur

This area can be filled with loads of content. Make sure you don't use too much text, keep it clean and simple! Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat.