Welke kookgroep automaat installeer je in de groepenkast?
17 juli 2024 
4 min. leestijd

Welke kookgroep automaat installeer je in de groepenkast?

Wat is een Kookgroep?

Een kookgroep, ook wel bekend als een fornuisgroep, is een speciale elektrische groep in de groepenkast die is ontworpen om aan de hogere stroombehoefte van een elektrische kookplaat of fornuis te voldoen. Deze groepen zijn essentieel voor moderne keukens, waar elektrisch koken steeds populairder wordt vanwege de precisie en het gemak dat het biedt.

Waarom een speciale Kookgroep?

Elektrische kookplaten en fornuizen verbruiken aanzienlijk meer stroom dan andere huishoudelijke apparaten. Een standaard elektrische kookplaat kan gemakkelijk een vermogen van 7400 watt of meer bereiken. Om veilig en efficiënt te kunnen functioneren, moet deze hoge stroomvraag worden verdeeld over meerdere fasedraden, wat alleen mogelijk is met een kookgroep. 


Technische Specificaties van een Kookgroep

Een kookgroep bestaat meestal uit twee gekoppelde automaten van elk 16 ampère (A), wat resulteert in een totale capaciteit van 32A bij een netaansluiting met een 35A of 40A automaat of zekering. Dit is vaak meer dan voldoende om de hoge stroomvraag van een elektrisch fornuis of kookplaat te dekken. De belangrijkste componenten van een kookgroep zijn:

  1. Dubbele Automaat (Kookgroep-Automaat): Twee 16A automaten die mechanisch zijn gekoppeld zodat ze tegelijkertijd in- of uitschakelen.
  2. Bekabeling met meerdere fasedraden: Meestal 5 aderige kabels die geschikt zijn om hogere stroomsterktes te vervoeren zonder oververhit te raken.
  3. Specifieke Aansluitpunten: Kookgroepen hebben meestal een specifieke aansluitdoos (perilex) in de keuken waar de kookplaat op wordt aangesloten.

Verschil tussen Eenfase- en Driefaseaansluiting

2x 16A koken achter 1 fase (uitbreidingsset)

  • Eenfaseaansluiting: Dit is de meest voorkomende aansluiting in huishoudens. Bij een eenfaseaansluiting wordt de kookgroep aangesloten op één fase, wat betekent dat de stroomverdeling minder complex is. Deze aansluiting is meestal voldoende voor kleine tot middelgrote elektrische kookplaten.
  • Driefaseaansluiting: Voor grotere kookplaten of fornuizen die meer vermogen nodig hebben, wordt een driefaseaansluiting gebruikt. Hierbij wordt de stroom verdeeld over drie fasedraden, wat zorgt voor een stabielere en efficiëntere stroomvoorziening. Dit type aansluiting is gebruikelijk in nieuwere huizen of huizen die zijn voorbereid op zware elektrische belasting.

Kookgroep aansluiten op eenfase netaansluiting

In Nederland komt de eenfase netaansluiting het meeste voor. Deze netaansluiting is afhankelijk van de netbeheerder voorzien van een zekering (of automaat) van 1x35A of 1x40A.

Sluit je hier een kookplaat op aan met een kookgroep, bestaande uit twee gekoppelde automaten van 16A, dan kun je een kooktoestel aansluiten van 2 x 16A x 230V = 7,4 kW.  

De actuele prijs van de uitbreidingsset met een 2 polige aardlekschakelaar en fornuisgroep van SEP vind je hier: https://123groepenkast.nl/SEP-Uitbreidingsset-Aardlekschakelaar-fornuisgroep-B16

Kookgroep aansluiten op driefase netaansluiting

2x 16A achter 2 fasen verdeeld (Uitbreidingsset)Nieuwe woningen worden tegenwoordig standaard voorzien van een driefase netaansluiting van 3x25A. Een kookgroep aansluiten achter een 3x25A aansluiting geeft een aantal technische aandachtspunten.

  • 2 x 16A achter 1 x 25A - In dit geval is het vermogen van de kookplaat gelimiteerd door de hoofdzekering van 25A. Je kunt dus geen 7,4 kW, zoals bij de eenfase netaansluiting, maar slechts maximaal 5,6 kW (25A x 230V) aansluiten.
  • 2 x 16A achter 2 x 25A - Je verdeeld het vermogen van beide installatieautomaten over twee fasen. Hierdoor kun je gebruik maken van het totale vermogen van 7,4 kW van de kookgroep. Let hierbij wel op dat je de kookgroep achter één aardlekschakelaar plaatst, dus achter één driefase aardlekschakelaar (dus niet achter twee eenfase aardlekschakelaars).
  • 3 x 16A achter 3 x 25A - In dit geval kun je maar liefst een kooktoestel van 11 kW aansluiten. Je gebruikt dan geen twee gekoppelde automaten, maar een driefase krachtgroep. Vaak wordt een driefase aardlekautomaat geplaatst, maar een krachtgroep achter een driefase aardlekschakelaar is ook een mogelijkheid. Dit laatste is een optie als je al een driefase aardlekschakelaar in je groepenkast hebt zitten, en nog ruimte over hebt.

De actuele prijs van de uitbreidingsset met de 4 polige aardlekschakelaar en fornuisgroep verdeeld over 2 fasen van SEP vind je hier: https://123groepenkast.nl/SEP-Uitbreidingsset-4P-Aardlekschakelaar-fornuisgroep-B16

Voordelen van een Kookgroep

  • Veiligheid: Door de hogere stroomcapaciteit voorkomt een kookgroep overbelasting van de elektrische installatie, wat brandgevaar en storingen vermindert.
  • Efficiëntie: Elektrische kookplaten en fornuizen kunnen op volle capaciteit werken zonder dat de stroomvoorziening wordt onderbroken.
  • Gebruiksgemak: Een kookgroep biedt de mogelijkheid om meerdere kookzones gelijktijdig te gebruiken zonder prestatieverlies.

Installatie van een Kookgroep

Het installeren van een kookgroep vereist enige technische kennis en ervaring met elektrische installaties. Hier is een samenvatting van de stappen die betrokken zijn bij de installatie:

  1. Voorbereiding: Schakel de hoofdschakelaar uit en controleer of er geen spanning meer op de groepenkast staat.
  2. Plaatsing van de Automaat: Monteer de dubbele automaat op de DIN-rail in de groepenkast.
  3. Aansluiting van Kabels: Sluit de fasedraden, nul-draad en aarddraad correct aan op de automaat en de bijbehorende aansluitpunten.
  4. Testen: Schakel de stroom weer in en controleer met een multimeter of de kookgroep correct functioneert.

Over de installatie hebben we een van de kookgroep hebben we een video gemaakt. Van groepenkast tot aan de kookplaat.


Conclusie

Een kookgroep is een cruciale component in moderne elektrische installaties voor keukens. Het zorgt ervoor dat krachtige elektrische kooktoestellen veilig en efficiënt kunnen werken zonder risico op overbelasting van het elektrische systeem. Door te begrijpen wat een kookgroep is en hoe deze functioneert, kun je de veiligheid en functionaliteit van je keukenapparatuur optimaliseren.

Wij vinden het superleuk als je een reactie wilt achterlaten. Klik op de reactieknop onderaan deze pagina. Alvast bedankt.

Over de schrijver
Luc startte in 1991 in de installatietechniek. In 2013 is hij gestart met zijn eerste webshop in technische installatiematerialen 123GroepenKast.nl. Datzelfde jaar schreef hij zijn eerste e-boek over het aansluiten van een groepenkast. Vanuit zijn passie voor de techniek publiceerde hij meerdere kennis artikelen met als doel om de technische vakkennis op een hoger niveau te krijgen. Te vaak ziet hij in de praktijk technische installaties die zijn aangelegd met een gebrek aan technische kennis. Door de kennis terug te brengen, samen met het vakmanschap van de RegioInstallateur wordt een betrouwbare, en bovenal veilige technische installatie opgeleverd. Tegenwoordig houdt Luc zich bezig met de ontwikkeling van de RegioInstallateur en Installo.
Reactie plaatsen