Omvormer voor zonnepanelen: van essentieel belang
22 februari 2021 
5 min. leestijd

Omvormer voor zonnepanelen: van essentieel belang

Tegenwoordig zien we steeds vaker zonnepanelen op de daken van woningen. Met deze panelen wek je groene energie op. De opgewekte energie is nog niet gelijk klaar voor gebruik. De energie die de zonnepanelen hebben opgevangen noemen we gelijkstroom. De gelijkstroom moet je nog omzetten in wisselstroom, zodat je deze kunnen gebruiken in je huis. Voor de omzetting van gelijkstroom naar wisselstroom gebruik je een omvormer. In deze blog leggen we je uit wat een omvormer is en wat deze doet. Ook leggen we je uit wat een MPP tracker is. Daarnaast vertellen we je iets over de verschillende omvormers die beschikbaar zijn. Ten slotte leggen we je uit hoe je in een aantal stappen de juiste omvormer vindt.

Wat is een omvormer?

Als je zonnepanelen aanschaft krijg je ook te maken met een omvormer. Een omvormer is een apparaat dat in staat is om de opgewekte gelijkstroom om te zetten in wisselstroom. Alleen met een omvormer is het mogelijk om de opgewekte stroom bruikbaar te maken als wisselstroom. Alle elektrische apparaten in huis maken namelijk gebruik van wisselstroom. Door de omvorming van gelijkstroom naar wisselstroom kun je gebruik maken van de door jouw opgewekte energie. Omvormer Groepenkast componenten bestellen 123Groepenkast.nl

MPP tracker

Een van de functies van een omvormer is om de ideale spanning te bepalen waarbij je het maximale vermogen uit je zonnepanelen haalt. Deze ideale spanning noemen we de Maximal Power Point (MPP). Een MPP tracker meet de output van je panelen en biedt hier de juiste weerstand tegen. Door dit te doen, maakt de tracker de energieopbrengst maximaal. Op deze manier heb je dus een maximaal rendement van je zonnepanelen.

De MPP tracker zorgt voor een maximaal rendement van je zonnepanelen

De optimale verhouding tussen stroom en spanning is afhankelijk van verschillende factoren. Het is afhankelijk van het type paneel, de hoeveelheid lichtinval en de temperatuur. Gedurende de dag veranderen de weersomstandigheden continu. Daarom is het belangrijk dat de omvormer zich hier snel naar aanpast. De MPP tracker weet zich snel aan te passen om zo het rendement optimaal te maken.

Verschillende soorten omvormers?

Er zijn op dit moment verschillende soorten omvormers op de markt. Welke het best bij jouw zonnepanelen past hangt af van jouw situatie. We onderscheiden stringomvormers, hybride omvormers, en micro-omvormers. De stringomvormer zien we vaak terug wanneer zonnepanelen in een serie op elkaar aangesloten zijn. Deze panelen vormen dan één kring of ‘string’. Een stringomvormer kan nadelig zijn voor het rendement onder bepaalde omstandigheden. Denk bijvoorbeeld aan schaduw. Wanneer er schaduw valt op één paneel, heeft dit een negatief gevolg voor de opbrengt van de gehele kring. Dit komt omdat de panelen met elkaar in verbinding staan. Door de in de schaduw liggende panelen in een aparte string te plaatsen, behalen alle panelen een maximaal rendement. Je hebt dan verschillende strings. Deze verschillende strings zijn aangesloten met aparte MPP trackers op de omvormer. Hierdoor is er een grote opbrengst

De hybride omvormers zijn handig wanneer je zelf energie wilt opslaan. Deze omvormer werkt de opgeleverde stroom slim weg en zorgt dat er geen energie verloren gaat. Wanneer de salderingsregeling (lees hier meer over) komt te vervallen, is deze omvormer een interessante keuze.

Micro-omvormers plaats je afzonderlijk achter ieder zonnepaneel. Hierdoor heeft ieder zonnepaneel zijn eigen omvormer. Je hebt dan geen centrale omvormer meer nodig. Omdat de micro-omvormers allemaal onafhankelijk van elkaar werken, blijft je rendement groot. Óók wanneer 1 paneel in de zon zit en de andere in de schaduw.

Gewiss materiaal kopen

Hoe vind jij de juiste omvormer?

De omvormer is een essentieel onderdeel van je zonnepaneleninstallatie. WanneeZonnepanelen Omvormerr je een omvormer aan gaat schaffen, is het belangrijk om rekening te houden met een aantal factoren. Je wilt immers een omvormer die het beste bij jouw panelen past. Houdt daarom rekening met onderstaande factoren voor het kiezen van de juiste omvormer.

Vermogen omvormer

De regel luidt: hoe meer zonnepanelen je hebt, hoe meer vermogen de omvormer moet hebben. Het vermogen van een omvormer moet je namelijk afstellen op de totale capaciteit van je zonnepanelen. Wat het vermogen van je panelen is, wordt bepaald onder ideale omstandigheden. Echter zijn de omstandigheden in Nederland vaak niet ideaal. Hierdoor wekken zonnepanelen zelden hun maximale vermogen op. Daarom stellen we omvormers soms op een lager vermogen in. We houden hierbij de volgende regel aan. Je behaalt de maximale winst wanneer het vermogen ongeveer 15% lager of 10% groter is dan het vermogen van de panelen.

Wel of geen transformator?

Er zijn zowel omvormers mét transformator als zonder transformator op de markt. Omvormers zonder transformator hebben vaak een hoger rendement. Deze omvormers herken je doordat ze vaak eindigen op “TL”. Op sommige zonnepanelen mag je alleen omvormers mét transformator aansluiten. Houdt hier rekening mee.

Schaduw en ligging

Heb je te maken met meerdere dakvlakken, hellingshoeken of schaduw? Houdt er dan rekening mee dat de zwakste schakel in een serie (bij gebruik van een stringomvormer) het vermogen van de zonnepanelen bepaald. Dit los je op door een aparte string te maken van zonnepanelen die op hetzelfde moment in de schaduw liggen. Kies je hiervoor? Dan moet je kiezen voor een omvormer met meerdere trackers. Deze trackers zorgen namelijk voor een optimaal vermogen van een string. Je dient wel minimaal 5 zonnepanelen op een string aan te sluiten, anders kan de omvormer zijn werk niet doen.

Heb je veel schaduw gebruik dan power optimizers of micro-omvormers

Dit kun je oplossen door te kiezen voor power optimizers of micro-omvormers. Je plaatst dan achter ieder zonnepaneel een omvormer. Hierdoor optimaliseer je ieder zonnepaneel individueel. Ieder paneel levert dan het hoogst mogelijke vermogen.

Aansluiten op een groep

Wanneer je een omvormer uitkiest, is het belangrijk om te kijken naar je huidige hoofdaansluiting. In Nederland kan je hoofdaansluiting 25, 35 of 40 Ampère zijn. Je omvormer moet voldoen aan de maximale aansluitwaarden. Er geldt een regel dat een groep een factor 1,6 lager moet zijn dan de hoofdaansluiting. Heb je een 40 Ampère hoofdaansluiting? Dan mag je op een groep maximaal 25 Ampère aansluiten. Je mag dan 5.750 Watt aansluiten qua vermogen.

Geluid van de omvormer

Het kan zo zijn dat een omvormer geluid maakt. Het geluid dat een omvormer maakt hangt af van de koeling. Een omvormer met ventilator maakt meer geluid dan een omvormer zonder ventilator of transformer. Wanneer je een omvormer gaat uitkiezen kun je in de specificaties lezen hoeveel geluid een omvormer maximaal zal produceren.

Zonnepanelen monitoren

Je kan door middel van de omvormer je zonnepanelen monitoren. Er zijn verschillende manieren waarop je dit kan monitoren. Zo kun je via bluetooth de omvormer uitlezen op je PC of tablet. Sommige omvormers maken gebruik van een ethernetaansluiting. Hierbij kan je via een portal-site van de fabrikant de prestaties van je zonnepanelen bekijken. Daarnaast kun je sommige omvormers uitlezen via Wifi, USB of een ingebouwde webserver.

Groepenkast componenten bestellen 123Groepenkast.nl

Ten slotte

In deze blog hebben we uitgelegd dat de omvormer een essentieel onderdeel is van je zonnepaneleninstallatie. De omvormer zorgt voor de omzetting van gelijkstroom in wisselstroom. Wisselstroom is immers de stroom die uit je stopcontacten komt. Ook hebben we je uitgelegd welke verschillende soorten omvormers er beschikbaar zijn op de markt. Afhankelijk van jouw situatie beslis je welke omvormer het beste bij je panelen past. Om de juiste omvormer te vinden hebben we je verteld met welke factoren je rekening moet houden. Zorg ervoor dat je rekening houdt met schaduw en hellingshoeken. Doe je dit niet? Dan presteren je panelen niet optimaal. Heb je last van veel schaduw? Kies dan voor micro-omvormers of power optimizers. Hierdoor optimaliseer je ieder zonnepaneel individueel. Je wilt immers het hoogst mogelijke rendement behalen.

Wij vinden het superleuk als je een reactie wilt achterlaten. Klik op de reactieknop onderaan deze pagina. Alvast bedankt!

Over de schrijver
Ricardo Lageweg is mede-eigenaar van de LagewegGroep en specialist op gebied van webshop & contentbuilding. Inmiddels heeft hij meer dan 250 blogs geschreven voor installo.nl, instructievideo’s opgenomen en verschillende webshops ontwikkeld en uitgebreid.
henk van til
Door

henk van til

op 29 Jun 2022

bedankt

Luc Lageweg
Door

Luc Lageweg

op 08 Sep 2022

Beste Henk, bedankt voor je replay.

Reactie plaatsen