Frequentie

In het geval van elektrische stroom is frequentie het aantal keren dat een sinusgolf een positief-naar-negatief cyclus herhaalt of voltooit. Hoe meer cycli er per seconde plaatsvinden, hoe hoger de frequentie. Hertz is de basiseenheid van frequentie. En is vernoemd naar de Duitse natuurkundige Heinrich Rudolf Hertz, de ontdekker van elektromagnetische golven.

In 1888 bevestigde de Duitse natuurkundige Heinrich Rudolf Hertz als de eerste persoon het bestaan van radiogolven. En hij had hiermee een grote bijdrage aan het elektromagnetisme. Daardoor is de SI-eenheid van frequentie Hertz naar hem genoemd. Een wisselstroom die 50 keer per seconde oscilleert, zoals in Nederland, heeft een frequentie van 50 hertz (50 Hz).

Apparatuur in Nederland werkt op 50 Hz

De apparatuur in huizen, fabrieken of kantoren is ontworpen om te werken op 50 Hz binnen een nauwe tolerantie, dus het is erg belangrijk om de frequentie van onze voeding stabiel te houden. Volgens de basisprincipes neemt, wanneer de frequentie toeneemt, het koper- en staalverbruik van de generator en transformator af. Dit gaat samen met de vermindering van gewicht en kosten.

Maar de inductanties van de elektrische apparatuur en transmissielijn nemen dan toe. De capaciteiten verminderen, en de verliezen nemen toe. En daarmee de transmissie-inefficiëntie en dus hoger kosten. Als de frequentie te laag is, nemen de materialen van de elektrische machines toe, met als gevolg hogere kosten.

Praktijken hebben bewezen dat het gebruik van 50Hz, 60Hz-frequenties het beste zijn voor de meeste thuis / industriële voedingen. In Europa wordt veelal 50Hz toegepast, in Amerika is dat 60Hz.

Elke stroom-generator in Nederland is gesynchroniseerd op 50 Hz

Daarom is elke stroom-generator in Nederland die is aangesloten op het hoogspanningstransmissiesysteem gesynchroniseerd met elke andere generator. Ze zijn allemaal aan elkaar verbonden en draaien op 50Hz. 50Hz betekent dat de rotor van de motorgenerator 50 cycli per seconde draait.

Maar als de stroom 50 keer per seconde heen en weer verandert, dan verandert de richting 100 keer. Dat betekent dat de Volt verandert van positief naar negatief, en van negatief naar positief, dit proces vindt 50 keer per seconde plaats. De snelheid van 50 Hz 2-polige synchrone motorgenerator is 3000 tpm (50Hz x 60s). De wisselstroomfrequentie bepaal je door het poolnummer van de motorgenerator p en snelheid n, Hz = p * n / 120.
Reactie plaatsen

Bezoek onze partner websites

Gewiss groepenkasten installatieautomaten aardlekschakelaars kopen

Alles van Gewiss

GroepenKast bestellen

Alle GroepenKasten

Ajax Alarmsystemen

RegioInstallateur

This area can be filled with loads of content. Make sure you don't use too much text, keep it clean and simple! Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat.
arrow_drop_up arrow_drop_down