Frequentie

In het geval van elektrische stroom is frequentie het aantal keren dat een sinusgolf een positief-naar-negatief cyclus herhaalt of voltooit. Hoe meer cycli er per seconde plaatsvinden, hoe hoger de frequentie. Hertz is de basiseenheid van frequentie. En is vernoemd naar de Duitse natuurkundige Heinrich Rudolf Hertz, de ontdekker van elektromagnetische golven.

In 1888 bevestigde de Duitse natuurkundige Heinrich Rudolf Hertz als de eerste persoon het bestaan van radiogolven. En hij had hiermee een grote bijdrage aan het elektromagnetisme. Daardoor is de SI-eenheid van frequentie Hertz naar hem genoemd. Een wisselstroom die 50 keer per seconde oscilleert, zoals in Nederland, heeft een frequentie van 50 hertz (50 Hz).

Apparatuur in Nederland werkt op 50 Hz

De apparatuur in huizen, fabrieken of kantoren is ontworpen om te werken op 50 Hz binnen een nauwe tolerantie, dus het is erg belangrijk om de frequentie van onze voeding stabiel te houden. Volgens de basisprincipes neemt, wanneer de frequentie toeneemt, het koper- en staalverbruik van de generator en transformator af. Dit gaat samen met de vermindering van gewicht en kosten.

Maar de inductanties van de elektrische apparatuur en transmissielijn nemen dan toe. De capaciteiten verminderen, en de verliezen nemen toe. En daarmee de transmissie-inefficiëntie en dus hoger kosten. Als de frequentie te laag is, nemen de materialen van de elektrische machines toe, met als gevolg hogere kosten.

Praktijken hebben bewezen dat het gebruik van 50Hz, 60Hz-frequenties het beste zijn voor de meeste thuis / industriële voedingen. In Europa wordt veelal 50Hz toegepast, in Amerika is dat 60Hz.

Elke stroom-generator in Nederland is gesynchroniseerd op 50 Hz

Daarom is elke stroom-generator in Nederland die is aangesloten op het hoogspanningstransmissiesysteem gesynchroniseerd met elke andere generator. Ze zijn allemaal aan elkaar verbonden en draaien op 50Hz. 50Hz betekent dat de rotor van de motorgenerator 50 cycli per seconde draait.

Maar als de stroom 50 keer per seconde heen en weer verandert, dan verandert de richting 100 keer. Dat betekent dat de Volt verandert van positief naar negatief, en van negatief naar positief, dit proces vindt 50 keer per seconde plaats. De snelheid van 50 Hz 2-polige synchrone motorgenerator is 3000 tpm (50Hz x 60s). De wisselstroomfrequentie bepaal je door het poolnummer van de motorgenerator p en snelheid n, Hz = p * n / 120.
K.M.
Door

K.M.

op 07 Nov 2022

wat is het verschil in energieverbruik bij 50 en 60 ? ik lees dat alles is gebouwd voor 50, maar de instellingen van mijn pc op beide schermen staan 670, is dat erg? wat zijn de gevolgen en de kosten? alvast bedankt

Luc Lageweg
Door

Luc Lageweg

op 12 Nov 2022

Op zich mag er geen verschil in vermogen zijn op 50Hz of 60Hz, immers vermogen = spanning x stroom (P = U x I). In Nederland hebben wij standaard 50Hz, in Amerika bijvoorbeeld is dat 60Hz.

Karin
Door

Karin

op 08 May 2024

werken apparaten die voor Nederland gemaakt zijn (50 hertz) in Suriname (60 hertz) zoals een vaatafwasmachine en /of een centrifuge trommel? er is wel 240 volts aansluiting maar dan nog een hertz verschil?

Reactie plaatsen

Bezoek onze partner websites

Gewiss groepenkasten installatieautomaten aardlekschakelaars kopen

GewissElektro.nl

GroepenKast bestellen

123GroepenKast.nl