Krachtgroep

Een krachtgroep is normaliter een 3 fase groep. De eindgroep is een cruciaal onderdeel in de groepenkast. In groepenkasten en verdelers kom je zowel 1 fase groepen als 3 fase groepen tegen, deze laatste wordt vaak krachtgroep genoemd.Zeker voor machines met een vermogen hoger dan 7,3 kW, gebruik je stroom in driefasige verbindingen. In de praktijk is het niet gebruikelijk om 1 fase groepen te zekeren boven de 32A, of 2 x 16A. Het maximale vermogen is dan 32 x 230 = 7,2 kW. De 2 x 16A groep komt hoofdzakelijk in Nederland voor, en noemt men ook wel fornuisgroep of kookgroep. In feite zijn dit twee gekoppelde 1 fase installatieautomaten. Alleen van Eaton is er bijvoorbeeld ook een 2 x 20A variant fornuisgroep verkrijgbaar.

Bescherming door de krachtgroep

De eindgroep is vaak de laatste mogelijkheid om het gebouw of de mens te beveiligen. Een juiste berekening van de waarde van de installatieautomaat is daarom erg belangrijk. Bescherming tegen overbelasting en kortsluiting is immers ook vereist vanuit de NEN1010. Maar ook de lekstromen (elektrocutie) moet je voorkomen. Daarom is het toepassen van een aardlekschakelaar vaak een verplichting. Uitzonderingen zijn bijvoorbeeld vaste (zonder stekker) machines, zoals airconditioners of geaarde machines ter plaatse.Eindgroepen in woningen zijn vaak maximaal 16 A. Maar uitzonderingen zijn er soms voor speciale apparatuur, zoals warmtepompen of onderverdelers in een schuur. Bij het berekenen van de waarden van de installatieautomaat, moet je altijd rekening houden met de zekering van het energieleverende bedrijf. Deze is vaak 25A of 35/40A.In grote woonhuizen, kantoren en fabrieken kom je hogere waarden van de aansluiting tegen. Zeker in de industrie is een krachtautomaat, geschikt voor krachtstroom van bijvoorbeeld 100A meer regelmaat dan uitzondering.

Bepaal de karakteristiek van een krachtgroep

Bij apparaten met grote inschakelstromen gebruik je automaten met een C-karakteristiek (soms ook een D-karakteristiek). Dergelijke krachtautomaten schakelen minder snel uit dan de standaard automaat met B-karakteristiek. Ze zijn vooral geschikt voor bijvoorbeeld lasmachines, slijpmachines, airconditioning en saunakachels. Dit voorkomt ongunstige afschakeling van de groep. Maar houd hierbij wel rekening met de maximale kabellengte. De kabellengte in het geval van een C-karakteristiek halveert bijvoorbeeld ten opzicht van de kabellengte in het geval van een B-karakteristiek.
Bas Sievers
Door

Bas Sievers

op 26 Dec 2022

Beste,Ik wil een sauna kachel aansluiten in een Hager groepen kast. De sauna heeft een aansluit waarde van 8kW. De kabellengte tussen sauna en meter kast is 35 meter. De kabel die gebruikt wordt is 5x4mm2. Welke jager automaat adviseert u?

Luc Lageweg
Door

Luc Lageweg

op 11 Jan 2023

De aansluitwaarde van de sauna is 8kW. Dit deel je door 3 om het vermogen per fase te krijgen, en vervolgens deel je deze door 230V. Dus 8000 / 3 / 230 = 12A per fase. Een vuistregel is om een groep maximaal 80% continue te belasten. Een aardlekautomaat van 16A is dus een goede keus: https://123groepenkast.nl/Hager-VKS14SB-Aardlekautomaat-ADM416G

Martin Maat
Door

Martin Maat

op 21 Nov 2024

Ik vroeg mijn elektra-webshop hoe ik het nominale amperage van een krachtgroep moest lezen. Is dat voor een 16A krachtgroep dan 3 x 16A of is die 16A een "effectieve" stroomsterkte over drie fases gecombineerd. Men zei dat de 16A voor de totale groep gold

Luc Lageweg
Door

Luc Lageweg

op 03 Jan 2025

Beste Martin, het antwoord van jouw webshop klopt niet. Je kunt 3 x 16A aansluiten op je krachtgroep. Per fase is dat 16 x 230 = 3,6kW. Voor je 3 fase krachtgroep is dat 3 x 3,6kW = 11kW. Ps. Voor goed advies kun je het beste naar onze eigen webshop gaan: 123groepenkast.nl ;)

Patrick
Door

Patrick

op 18 Apr 2024

Beste lezer,Ik wil een zwembad warmtepomp aansluiten die tussen 0,43kw-4,55kw verbruikt. Ik heb een 3x25A aansluiting. Kan ik dan een B20 enkele automaat gebruiken of moet ik voor 3-fase automaat gaan? Dank!

Luc Lageweg
Door

Luc Lageweg

op 03 Jan 2025

Beste Patrick, technisch kun je de warmtepomp aansluiten op 1 fase, je zult dan alle andere verbruikers over de andere twee fasen moeten aansluiten. Maar voor de stabiliteit is het (ook vanuit de netbeheerder) aan te bevelen om het vermogen zoveel mogelijk gelijkmatig te verdelen over drie fasen.

Reactie plaatsen

Bezoek onze partner websites

GWSelektro.nl

GroepenKast bestellen

123GroepenKast.nl