Zonnepanelen en met name PV-panelen zie je steeds vaker in Nederland. Zowel de kleine systemen op particuliere daken, als de grote systemen op bijvoorbeeld bedrijfsgebouwen nemen in aantallen toe. PV-panelen zijn elektrische zonnepanelen. PV is de afkorting van Photo Voltaic. Photo betekent licht en Voltaic betekent elektrisch.
Een veel voorkomende probleem bij de kleine systemen op particuliere daken is dat men geen rekening heeft gehouden met de totale stroom in de groepenkast. Dit kan mogelijk brandgevaar opleveren met alle gevolgen van dien. Alhoewel er in de media al regelmatig gewezen is op deze fout, zie je dat men PV-installaties nog steeds oplevert zonder zich bewust te zijn van de gevaren van overbelasting.
Waar gaat het dan om bij het aansluiten van zonnepanelen?
Kort gezegd zie je in de praktijk dat men zonnepaneel installaties aansluit zonder rekening te houden met het optellen van de vermogens van het energiebedrijf en van de PV installatie.
Aansluit vermogen Energiebedrijf + Aansluit vermogen PV-panelen = Vermogen Groepenkast
Veel particuliere PV installaties zijn 1 fase installaties. Deze sluit men aan op een vrije groep in de groepenkast. Voorheen vaak met een installatieautomaat achter een aardlekschakelaar. Tegenwoordig steeds vaker met een aardlekautomaat. Heb je een aardlek automaat nodig? kijk dan hier: Link
De aardlekautomaat is een installatieautomaat en aardlekschakelaar in 1 behuizing. Deze toepassing is al een hele verbetering. Ten eerste omdat de aardlekschakelaar, met daarachter ook andere groepen, minder snel aanspreekt. En ten tweede er deden zich gevaarlijke situaties voor waarbij de aardlekschakelaar geen meer functie had. De voeding van de zonnepanelen ging immers rechtstreeks van de zonnepanelen naar de andere eindgroepen, zonder eerst via de aardlekschakelaar te gaan.
Praktijkvoorbeeld aansluiten zonnepanelen
Dan het probleem met het totale vermogen in een groepenkast. Ik zal proberen dit duidelijk te maken met een veel voorkomend praktijkvoorbeeld voor het aansluiten van zonnepanelen. Stel dat de aansluiting van het energiebedrijf een 1 fase aansluiting is van 40A. En de zonnepanelen leveren 13A. Dan kan er een totale stroom lopen van 40A + 13A = 53A.
40A (stroom energiebedrijf) + 13A (stroom pv-panelen) = 53A stroom in groepenkast
Echter de aardlekschakelaars en het railsysteem (of bedrading) is in groepenkasten voor woningen standaard geschikt voor 40A. Dit betekent dat er een situatie kan ontstaan waarbij de stroom 33% meer is dan toelaatbaar en veilig is. Je kunt dit bijvoorbeeld oplossen door het railsysteem (of bedrading) te verzwaren, echter dit is een relatief dure oplossing.
Een goedkopere oplossing is om in de groepenkast een extra automaat bij te plaatsen van 40A tussen de voeding (energiebedrijf + zonnepanelen) en de installatie. Zie onderstaand schema.
Met deze oplossing kun je volstaan met een extra 1 polige installatieautomaat van 40A voor een 1 fase aansluiting, of drie stuks voor een 3 fase aansluiting. De nul hoef je immers niet te schakelen omdat de automaat alleen maar dient voor het begrenzen van de maximale stroom in de groepenkast. Een voorbeeld van een 1 polige installatie automaat is deze: Link (filter op 1P).
Dus voor een paar tientjes extra investering op een zonnepaneel installatie van een paar duizend euro maak je je groepenkast veel veiliger. De kans op brandgevaar is hiermee stukken minder geworden.
Is brandgevaar hiermee helemaal uitgesloten?
Nee, jammer genoeg niet. Maar wel een stuk veiliger. Brand in de groepenkast kan ook ontstaan door een ondeskundig ontwerp, het ondeskundig installeren van de componenten of door ondeskundig onderhoud. Een veel voorkomend probleem is bijvoorbeeld het aandraaien en het tekort aan regelmatig controleren van de schroeven van de automaat. Deze moet je namelijk onder “moment” met een momentschroevendraaier aandraaien. Maar dit gebeurt in de praktijk te weinig. Een voorbeeld van een momentschroevendraaier: Link.
Wij vinden het superleuk als je je reactie wilt achterlaten. Klik op de reactieknop onderaan deze pagina. Alvast bedankt.
Frits Dohmen
op 29 Oct 2020Luc Lageweg
op 02 Nov 2020Remco
op 22 Dec 2021Hans Zijlstra
op 15 Nov 2020Ico
op 21 Mar 2021Luc Lageweg
op 01 Apr 2021Gerard
op 29 Mar 2021Luc Lageweg
op 01 Apr 2021Henk
op 27 Nov 2021Karel
op 02 Oct 2022Luc Lageweg
op 17 Oct 2022Hans
op 20 Oct 2022Luc Lageweg
op 20 Oct 2022T. Spruit
op 17 Dec 2022Luc Lageweg
op 19 Dec 2022Peter Rozenveld
op 07 Feb 2023Luc Lageweg
op 09 Feb 2023Fred Warger
op 11 Feb 2023Remko Voogt
op 24 Feb 2023Luc Lageweg
op 28 Feb 2023Robin
op 11 May 2023Luc Lageweg
op 23 May 2023Ab
op 23 Jun 2023Luc Lageweg
op 28 Jun 2023O. vd Sluis
op 09 Mar 2024Luc Lageweg
op 24 Mar 2024