Verwarmingsinstallatie

Met de term verwarmingsinstallatie bedoeld men in de installatietechniek het verwarmen van een gebouw. 
Met de term verwarmingsinstallatie bedoeld men in de installatietechniek het verwarmen van een gebouw. Er zijn verschillende soorten systemen die worden gebruikt om warmte in een huis te leveren. En binnen elk soort zijn er veel variaties. Sommige verwarmingssystemen delen componenten met de koelapparatuur van het huis, en sommige systemen bieden zowel verwarming als koeling. De term HVAC - verwarming, ventilatie en airconditioning - gebruikt men om het algemene klimaatbeheersingssysteem in een gebouw zoals een woning te beschrijven. Het maakt niet uit welk HVAC-systeem wordt gebruikt. Het doel van alle verwarmingsinstallaties is om de thermische energie uit een brandstofbron af te tappen en over te dragen naar woonruimtes om een comfortabele omgevingstemperatuur te handhaven. Verwarmingssystemen kunnen verschillende brandstofbronnen gebruiken, waaronder aardgas, propaan, stookolie, biobrandstof (zoals hout) en elektriciteit. Sommige huizen hebben meer dan één verwarmingssysteem, zoals wanneer de vloer van de badkamer elektrisch is verwarmd, en de rest van de woning door de CV ketel.

Geforceerde luchtsystemen als verwarmingsinstallatie

Naast de radiator verwarming is een steeds meer voorkomende HVAC-systeem in moderne Nederlandse gebouwen het geforceerde luchtsysteem. Dit systeem maakt gebruik van een verwarmingselement met een ventilator die verwarmde lucht naar de verschillende kamers van het huis brengt via een netwerk van kanalen. Geforceerde luchtsystemen passen zeer snel de temperatuur van een ruimte aan. En omdat bijvoorbeeld airconditioning en luchtverversing dezelfde ventilator en luchtkanalen delen, is dit een efficiënt algemeen HVAC-systeem. Het andere verwarmingsinstallatie is de elektrische ruimteverwarming. Draagbare (plug-in) elektrische kachels zijn goedkoop in aanschaf, maar duur in gebruik. Vandaar dat men dit type verwarming steeds minder toepast. Deze weerstandsverwarmers omvatten "met olie gevulde" en "kwarts-infrarood" -verwarmers. Ze zetten elektrische stroom uit het stopcontact direct om in warmte, zoals een broodrooster of strijkijzer. Draagbare "plug-in" verwarming kan daarnaast een groep overbelasten of zelfs de gehele groepenkast. De Cv ketel maakt steeds meer en meer plaats voor een energiezuiniger warmtepomp. Het meest efficiënt is hierbij lage temperatuur verwarming(30-40 graden). De huidige radiatoren zijn gemaakt voor hoge temperatuur verwarming (70-90 graden).

Stralinsgvloerverwarming

Stralingsvloerverwarming werkt uitstekend met lage temperatuurverwarming. Dit systeem laat warm water in buizen in de vloer circuleren. Dit verwarmt de vloer, die op zijn beurt mensen verwarmt die de ruimte gebruiken. Het is zeer controleerbaar, men beschouwd het systeem als efficiënt en comfortabel. De installatiekosten zijn iets hoger, echter dit verdien je op termijn weer terug. Het vereist een ervaren systeemontwerper en installateur. Maar beperkt ook tapijtkeuze en andere vloerafwerkingen. Je wilt je warmtebron immers niet "bedekken". Warmtekrachtkoppeling (WKK) voor huizen wordt in Nederland mondjesmaat toegepast. Het uitgangspunt is om een kleine generator te gebruiken om aan een deel van de elektrische vraag van het huis te voldoen. En de afvalwarmte (meestal meer dan 70% van de stookwaarde van de brandstof) terug te winnen. Om het gebouw te verwarmen (hydraulisch of water-naar- luchtsystemen) en warm water te maken voor huishoudelijk gebruik.

Bestel eenvoudig en snel in onze webshops

ALLE GROEPENKAST COMPONENTEN

BESTEL VOOR 18:00 & VOLGENDE WERKDAG GELEVERD.


ALLE GEWISS GROEPENKAST COMPONENTEN

ALLES VAN GEWISS.