Radiatorkraan

Een radiatorkraan is onmisbaar in elke CV-installatie. Elke radiator in je huis heeft een radiatorkraan en een voetventiel nodig die als kleppen werken. Hiermee kun je regelen hoeveel warmte ze afgeven. Een van de kleppen regelt de hoeveelheid warm water die de radiator binnenkomt (radiatorkraan). En de andere (voetventiel) brengt het systeem in evenwicht door te regelen hoeveel warmte de radiator uitstroomt.

De lockshield-kraan is meestal bedekt met een plastic dop. Het regelt hoeveel water in de radiator blijft of uit de radiator stroomt en terug in het leidingwerk stroomt. De kraan is meestal vastgezet, zodat je deze niet gemakkelijk kunt draaien. Omdat de installateur het heeft ingesteld om een gelijkmatige verdeling van water in je huis te garanderen. Zodat jouw radiatoren met vergelijkbare snelheden opwarmen. Dit noemt men ook wel het balanceren van je radiatoren.

Stel de thermostatische radiator kraan in op 3 om 20 ° C te krijgen

Thermostatische radiatorkranen hebben cijfers of symbolen die aangeven hoeveel warmte de radiator momenteel afgeeft, weergegeven door een niveau tussen 1 - 6. Over het algemeen moet het draaien van de klep naar nummer 3 resulteren in een kamertemperatuur van ongeveer 20 ° C. Maar een 2 is ongeveer 16 ° C terwijl een 4 ongeveer 24 ° C is.

Fabrikanten van radiatorkranen gebruiken dit genummerde systeem in plaats van exacte temperaturen. Omdat ze de temperatuur in de kamer niet kunnen garanderen. Dit is beïnvloed door andere factoren, zoals het isolatieniveau in je huis. Maar ook of de radiator bij een raam staat en hoe goed je ketel presteert.

Laat je radiatoren goed inregelen door een professional

Het is een goed idee om op je radiatorklepinstellingen te letten. Omdat je mogelijk niet in alle kamers maximale warmte nodig hebt. Je geeft misschien de voorkeur aan een koelere slaapkamer maar een warmere badkamer. Bovendien is het verwarmen van kamers die zelden worden gebruikt, zoals logeerkamers of bijkeuken, ook een verspilling van energie en dus geld. En wil je de verwarmingskosten laag houden. Onthoud dan dat het verlagen van de temperatuur met één graad tot 6% kan besparen op energieverbruik als je de temperatuur met een graad verlaagt.

Naast handmatig en thermostatisch zijn er ook slimme radiatorkranen

Er zijn 2 hoofdtypen radiatorkranen om uit te kiezen: handmatig of thermostatisch. Daarnaast zijn er steeds meer bedrijven die slimme radiatorkranen aanbieden.

Handmatige radiatorkranen

Een handmatige klep is het meest voorkomende type radiatorkraan. Je draait ze omhoog, omlaag of uit, afhankelijk van of je de kamer kouder of warmer wilt. Door aan de klep te draaien, pas je de hoeveelheid heet water aan dat door de radiator stroomt en daarmee dus hoeveel warmte die de radiator uitstoot. Handmatige kleppen zijn het eenvoudigst te bedienen en zijn meestal kleiner dan thermostatische kleppen. Het potentiële nadeel van deze kleppen is dat je ze actief moet bewaken en eraan moet denken om ze uit te schakelen. Omdat onnodig aanhouden zowel energie als geld verspilt.

Thermostatische radiatorkranen

Thermostatische radiatorkranen kunnen je meer controle geven over de temperatuur van uw huis omdat ze iets geavanceerder zijn dan handmatige kleppen. Je stelt de klep in op de temperatuur die je in de kamer wilt hebben. De thermostatische radiatorkraan bevat wat was of vloeistof die de temperatuur in de kamer kan "voelen". Wanneer de gewenste temperatuur is bereikt, schakelt de thermostatische radiatorkraan de stroom van heet water uit. En zorgt hiermee ervoor dat de radiator niet warmer wordt. Dit betekent dat de radiatoren zichzelf meestal kunnen beheren en dat je geen onnodig geld uitgeeft aan verwarming die je niet nodig hebt.

Reactie plaatsen

Bezoek onze partner websites

Gewiss groepenkasten installatieautomaten aardlekschakelaars kopen

GewissElektro.nl

GroepenKast bestellen

123GroepenKast.nl