Convector

Een convector is een verwarmingsoppervlak dat warmte hoofdzakelijk door convectie overbrengt. Convectie is het proces waarbij je warmte overdraagt wanneer koelere lucht over het warme oppervlak van een vast materiaal stroomt. Een convector bestaat uit met water gevulde verwarmingsplaten, voorzien van gegolfde lamellen. Deze lamellen creëren een zeer groot algemeen oppervlak.

Waardoor het vermogen om warmte door convectie naar de lucht over te brengen, is vergroot. Meer dan 90% van de warmte-energie van een convector draag je over aan de lucht. Convectoren past men vaak toe op locaties waar onvoldoende ruimte is voor radiatoren. De hoeveelheid warmte-energie die je met een convector overdraagt, neemt af indien deze is geïnstalleerd op locaties waar de luchtstroom beperkt is.

De warmteoverdracht neemt bijvoorbeeld af met ca. 20-25% bij installatie in een uitsparing. En deze afname is 15-20% bij plaatsing net onder een plafond. Wanneer je een convector onder een plafond wordt monteert, bestaat er ook een risico op een grote temperatuurgradiënt in de kamer. Omdat zich een laag warme statische lucht onder het plafond vormt. Gebrek aan warmte op vloerniveau kan onaangenaam zijn voor de voeten of de kans op tocht op de vloer vergroten.

Soorten convectoren

Convectoren classificeert men op basis van hun stroombron. Elektrische convectiekachels gebruiken elektriciteit. Terwijl verbranding of gasgestookte kachels gas, propaan of een ander type brandstof gebruiken. In termen van verwarmingselement hebben convectieverwarmers gewoonlijk metalen spoelen, nikkel-chroom, weerstandsdraad, thermische vloeistof of een keramisch verwarmingselement.

Paneelverwarming

Een paneelverwarming is een type elektrische convectieverwarming die men gewoonlijk gebruikt voor verwarming in de hele kamer in residentiële en kleine commerciële omgevingen. Ze worden vaak aangezien voor elektrische radiatoren, apparaten die stralingsverwarming gebruiken en warmte rechtstreeks op objecten overdragen in plaats van de lucht als medium te gebruiken. Paneelverwarmers worden typisch gebruikt als een aanvulling op een primair of centraal verwarmingssysteem. Ze zijn meestal ook uitgerust met tijd- en temperatuurregelaars.

Ventilatorverwarming

Ventilatorkachels zijn een combinatie van de verwarmingskenmerken van een verwarmingstoestel en de luchtverdeelcapaciteit van een ventilator. De eerste luchtverhitters kwamen in de jaren 1950 beschikbaar. Moderne luchtverhitters hebben ventilatoren met meerdere ventilatorsnelheden die onafhankelijk van een verwarmingselement kunnen werken.

Institutionele Convector Heater

Institutionele convectorverwarmers zijn heavy-duty verwarmers die strikt zijn ontworpen voor commercieel en industrieel gebruik. Hun constructie is ontworpen om een breed oppervlak te bereiken.

Olie verwarmer

Een olieverwarming, ook wel kolomverwarming genoemd, is in feite elektrisch verwarming en gebruikt olie als warmteopslag. Omdat olie een hoge warmtecapaciteit en een hoog kookpunt heeft, is het een geschikte warmtegeleider en warmtebron tussen het verwarmingselement en de holtes van een verwarmingseenheid.

Gasgestookte convectieverwarmer

Gasgestookte convectieverwarmers zijn afhankelijk van gastoevoer in plaats van elektriciteit. Deze kachels bestaan uit een aantal componenten namelijk een gasbrander, luchtfilter, gaskleppen, een ventilator en een thermostaat.
Reactie plaatsen

Bezoek onze partner websites

Gewiss groepenkasten installatieautomaten aardlekschakelaars kopen

GewissElektro.nl

GroepenKast bestellen

123GroepenKast.nl